Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 30 Ιούλ 2021
Δώρο-πρόκληση σε πανεπιστημιακούς από Κεραμέως
Κλίκ για μεγέθυνση







Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ





30.07.2021, 09:44

 

 
Με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας παραγράφει χρέη «κακοπληρωτών» καθηγητών με επιχειρηματική δραστηριότητα ● Την απώλεια εσόδων για τα ταμεία των ΑΕΙ επιβεβαιώνει και η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, οι «σκιές» της κυβέρνησης σε θέματα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ισονομίας. Στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί εξυπηρέτησης «ημετέρων» κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, προστίθεται από χθες «φωτογραφική» διάταξη του υπουργείου Παιδείας που παραγράφει τα χρέη καθηγητών με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα για μία δεκαετία και συγκεκριμένα την περίοδο 1999-2009, ζημιώνοντας τα ταμεία των ΑΕΙ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στην τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών (άρθρο 3, για τη διαδικασία απόδοσης της κράτησης επί των εισοδημάτων των μελών ΔΕΠ) που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και αφορά την υποχρέωση των διδασκόντων που εξασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα να καταβάλλουν στους ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας) των ΑΕΙ μέρος των εσόδων τους. Το ποσοστό αυτό μέχρι το 1997 ανερχόταν στο 30% των ακαθάριστων, ενώ από το 2000 μειώθηκε στο 15% (σήμερα ορίζεται στο 7%).

Η ρύθμιση

«…Τυχόν εκδοθείσες πράξεις προσδιορισμού οφειλών που προέρχονται από εισοδήματα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς έως την 31η.12.2009 παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν αποκλειστικά κατά το μέρος που αφορούν οφειλές έως την ημερομηνία αυτή, ενώ κατά το μέρος που αφορούν στον προσδιορισμό οφειλής από εισοδήματα που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από 1.10.2010 έως 31.12.2017 εξακολουθούν να ισχύουν και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού οφειλής από τους Ε.Λ.Κ.Ε των Α.Ε.Ι.» αναφέρει η ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική βλάβη για τα Πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται από τη συνοδευτική Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία γίνεται ξεκάθαρα λόγος για απώλεια εσόδων, που μάλιστα «…. δεν δύναται να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά».

Το θέμα ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης - λίγη ώρα μετά την έκδοση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και με τον σάλο για τη θολή περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού να εντείνεται. Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στερεί από τα ταμεία των ελληνικών Πανεπιστημίων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς, ενδίδοντας στις χρόνιες πιέσεις «κακοπληρωτών» καθηγητών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, αποφάσισε να τους χαρίσει τα χρέη τους. Ενώ ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης υποστήριξε πως πρόκειται για «προκλητικό ρουσφέτι» και «ντροπολογία» την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες και καταστήματα.

«Πόσα εκατομμύρια ευρώ στερείτε από την περιουσία των ελληνικών ΑΕΙ για να κάνετε το χατίρι σε συγκεκριμένους καθηγητές που πιέζουν εδώ και χρόνια;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., περιμένοντας απάντηση από τη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό της Αγγελο Συρίγο. Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε τη διάταξη ακατανόητη και ντροπιαστική για τους συνεπείς πανεπιστημιακούς και την πλειονότητα των πολιτών που απειλούνται για τα χρέη τους με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

«Απορώ αν ο κ. Συρίγος έχει το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια τους συναδέλφους του στο Πάντειο!» σχολίασε ο ίδιος. «Χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που ο πτωχευτικός νόμος απειλεί όλους τους πολίτες. Αυτά είναι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά της κυβέρνησης, που ενδίδει σε μακροχρόνιες πιέσεις και δεν παίρνει την ευθύνη να το παραδεχτεί… Ακόμη μια πληγή για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ που έχει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας!».

Ο Νίκος Φίλης

«Πρόκειται για την προκλητική και ρουσφετολογική απόφαση της υπουργού Παιδείας να χαρίσει σε μέλη ΔΕΠ και μεγαλοκαθηγητές, με τεράστια πολλές φορές εισοδήματα, το σύνολο ή μέγα μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών τους απέναντι στα Πανεπιστήμιά τους» εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης, στην οποία σχολιάζει: «Ομορφος κόσμος ηθικός, ακαδημαϊκά πλασμένος και με Κεραμοσκεπή χτισμένος!».

«Παρά το γεγονός ότι με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις του παρελθόντος είχε καλώς ή κακώς μειωθεί σημαντικά η σχετική οικονομική υποχρέωση και κατέληξε στο ελάχιστο του 7% επί των καθαρών τους εσόδων, αρκετοί από τους κυρίους αυτούς δεν τακτοποίησαν τις οικονομικές τους οφειλές, πίεσαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την πλήρη εξάλειψη της οφειλής τους και η πάντα πρόθυμη όταν πρόκειται για “εξυπηρετήσεις” κ. Κεραμέως ενέδωσε» υποστήριξε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι:

«Οι ασυνεπείς οφειλέτες επιβραβεύονται και απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους για μια κρίσιμη δεκαετία (1999- 2009), δηλαδή την εποχή των “παχιών αγελάδων”, και ενθυλακώνουν τα σχετικά ποσά εις υγείαν των κορόιδων-συναδέλφων τους που έχουν τακτοποιήσει κανονικά τις οφειλές τους…».

Σημειώνεται πως χθες στην Ολομέλεια η υπουργός Παιδείας έμεινε σιωπηλή για το θέμα, ενώ ο Αγγελος Συρίγος επιχείρησε αμήχανα να υποβαθμίσει το θέμα, αναφερόμενος σε 10 ή 15 ευρώ προ 20 ετών, αλλά τα έκανε... χειρότερα.

«Βασική αρχή στο Δίκαιο είναι η αρχή της αναλογικότητας. Αλλιώς μπαίνουμε στη διαδικασία των δρακόντειων νόμων…» δήλωσε, ενώ επιχείρησε να αιτιολογήσει τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας πως λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος και της αλλαγής των νόμων, οι υπηρεσίες του κράτους δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις οφειλές!

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου