Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Αύγ 2020
Βαβέλ με το άνοιγμα των σχολείων
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 24.08.2020, 11:41

 

 
 
Υστερα από μέρες παλινωδιών και συγκεχυμένων πληροφοριών το υπ. Παιδείας ανακοινώνει σήμερα τους όρους έναρξης της εκπαιδευτικής χρονιάς και τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων. ● Αντιδράσεις ΟΛΜΕ και Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τους 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα.

Μετά το φιάσκο του τουρισμού σειρά παίρνει τώρα το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των σχολείων. Τις παλινωδίες με τη δωρεάν χορήγηση μάσκας στους μαθητές ακολούθησαν οι συγκεχυμένες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία εκκίνησης της νέας σχολικής χρονιάς και οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους όρους έναρξης της σχολικής χρονιάς και τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει το αναλυτικό σχέδιο εκκίνησης του νέου έτους. Μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων έχει αποφασιστεί η εκ περιτροπής πραγματοποίηση διαλείμματος, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα δικαιολογημένων απουσιών για μαθητές που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή συγγενικό τους πρόσωπο, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις 9.500 εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, ενώ έχει αποφασιστεί και η καθολική χρήση μάσκας από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ως προς αυτό το τελευταίο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η γενική γραμματέας του υπουργείου Αναστασία Γκίκα δήλωναν προ ημερών ότι «δεν τίθεται θέμα δωρεάν μάσκας» καθώς πρόκειται «για προσωπικό εργαλείο», προτάσσοντας για μία ακόμη φορά την «ατομική ευθύνη», με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να τις διαψεύδει λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη όλων των μαθητών με μάσκες, ανακοινώνοντας μάλιστα ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους. Βέβαια, και αυτός ακόμη σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη τα μάζεψε. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ζήσουμε με μάσκες πολλούς μήνες. Πρακτικά, δεν ήταν δυνατόν να δίνουμε κάθε μέρα μάσκα, γι’ αυτό επιλέχθηκαν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που θα δοθούν δωρεάν μέσω της Ενωσης Δήμων», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι οι μαθητές θα εφοδιαστούν κατ’ αρχάς με δύο πάνινες μάσκες.

Κίνδυνοι διασποράς

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης η απόφαση να λειτουργήσουν τα τμήματα σε πλήρη σύνθεση (25 μαθητές ανά τμήμα), όπου καθίσταται πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και καταργείται στην πράξη η αποφυγή συνωστισμού, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα διασποράς του ιού.

«Επισημάναμε ότι με 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις ειδικά σε μικρές αίθουσες 25 έως 30 τετραγωνικών μέτρων. Επιμείναμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μη χωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Η υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε.», αναφέρει ενδεικτικά ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ ζητά συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα. «Η προάσπιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη, αλλά αποτελεί υποχρέωση του κράτους να ενημερώσει επίσημα για όλα τα μέσα που απαιτούνται και να τα διασφαλίσει ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή», αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, με την ΟΙΕΛΕ να τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου «που δεν θα αναφέρεται μόνο στον τρόπο λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αλλά θα λαμβάνει υπόψη ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αριθμεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και ότι η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από τις εκπαιδευτικές δομές στην κοινωνία δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Εκπαιδευτικοί φορείς και ενώσεις γονέων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου, στο υπουργείο Εσωτερικών στις 10.30 το πρωί, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση με βασικό αίτημα τη συγκρότηση μικρότερων και ασφαλέστερων τμημάτων.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου