Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Ιούν 2022
Πόρτα στην Κεραμέως από τους πρυτάνεις
Κλίκ για μεγέθυνση








EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


01.06.2022, 14:39
 
Χωρίς την υπουργό Παιδείας θα διεξαχθεί τελικά η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. ● «Βροχή» οι αντιδράσεις και νέο καταδικαστικό ψήφισμα από ερευνητές και καθηγητές. ● Διπλή κινητοποίηση από τους φοιτητές αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και το νομοσχέδιο.

Σαφείς αποστάσεις από την υπουργό Παιδείας παίρνουν οι πρυτάνεις, καθώς χωρίς τη Νίκη Κεραμέως θα διεξαχθεί τελικά το προσεχές Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, παρά την επιθυμία της υπουργού να τους συναντήσει. «Να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί και να δούμε ένα προς ένα τα άρθρα του σχεδίου νόμου και όπου απαιτείται διόρθωση να την κάνουμε» είχε πει η υπουργός Παιδείας προς τον προεδρεύοντα της συνόδου.

«Θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα» διαμήνυσαν οι πρυτάνεις, πολλοί εκ των οποίων διαφωνούν κάθετα με τις νέες διατάξεις για τα συμβούλια διοίκησης και τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των οργάνων διοίκησης. Το ογκώδες νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για διαβούλευση-εξπρές (λήγει σε μόλις 10 μέρες) ξεσηκώνει καθημερινά και νέες αντιδράσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μετά την ομόφωνη καταδίκη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και «γαλάζιων» στελεχών, μελών του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ν.Δ., καταδικαστικό ψήφισμα για τον προτεινόμενο νόμο εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ).

Υπογραμμίζει πως το Πανεπιστήμιο γίνεται βορά στην ιδιωτικοποίηση, ότι καταργείται στην πράξη το αυτοδιοίκητο, περιορίζονται οι αρμοδιότητες του πρύτανη και της Συγκλήτου, διορίζεται εκτελεστικός διευθυντής από μέλη εντός και εκτός των Πανεπιστημίων, εισάγεται έλεγχος νομιμότητας των εκλογών των μελών ΔΕΠ όχι από τον πρύτανη, αλλά από το συμβούλιο διοίκησης, ενώ καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις και ιδιωτικοποιείται η φοιτητική μέριμνα.

«Μετά τον -εδώ και 3 χρόνια- αποκλεισμό των μελών ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό), ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό), ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) από τη διαδικασία ανάδειξης των αρχών Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ήταν θέμα χρόνου και ο αποκλεισμός ή περιορισμός των μελών ΔΕΠ από την εκλογική διαδικασία. Οταν δεν αντιδράς στο έλλειμμα δημοκρατίας, επειδή θεωρείς ότι δεν θίγεσαι ο ίδιος, είναι αναμενόμενος σε δεύτερο χρόνο και ο δικός σου περιορισμός και αποκλεισμός» αναφέρει η ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

Νικήτας Κακλαμάνης

Κριτική, όμως, άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης («Παραπολιτικά»): «Ο σύλλογος του επιστημονικού προσωπικού των πανεπιστημίων έβγαλε μια ανακοίνωση πάρα πολύ σκληρή, που ήταν ομόφωνη. Αυτό σημαίνει ότι και οι καθηγητές -οι προσκείμενοι στη Ν.Δ.- και οι υπάρχοντες πρυτάνεις οι προσκείμενοι διαφωνούν με ένα πολύ συγκεκριμένο άρθρο που έχει να κάνει με συμβούλια διοίκησης και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων. Το κυριότερο από όλα είναι ότι το 2020 ψηφίσαμε έναν νόμο που λέγαμε με ποιον τρόπο εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές και αυτόν τον νόμο τώρα τον ακυρώνουμε εμείς με την ίδια κυβέρνηση και την ίδια υπουργό».

Από την πλευρά τους οι φοιτητές διοργανώνουν αύριο διπλή κινητοποίηση σε Αθήνα (Προπύλαια 12.00) και Θεσσαλονίκη με διπλή στόχευση ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στον νέο νόμο-πλαίσιο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, ο προτεινόμενος νόμος θα διαμορφώσει «πτυχία-σούπα, σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση, αφού οι φοιτητές που θα μπαίνουμε στην ίδια σχολή θα αποκτούμε διαφορετικά πτυχία μεταξύ μας». Οι φοιτητές δηλώνουν επίσης εξοργισμένοι με την απόπειρα υπονόμευσης των φοιτητικών συλλόγων και τα ενιαία ψηφοδέλτια, με την εισαγωγή του θεσμού του μάνατζερ και με την επανασύσταση των συμβουλίων διοίκησης.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου