Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Ετοιμάζουν το έδαφος για περισσότερη αστυνομοκρατία κατά φοιτητών
Κλίκ για μεγέθυνση28.09.2022, 19:14

 

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως είναι η κυβερνητική προσπάθεια εκμετάλλευσης των όποιων φαινομένων εγκληματικότητας εντός ΑΕΙ για την επέκταση της καταστολής κατά φοιτητών, την ώρα που η υπόθεση των ΟΠΠΙ τείνει να μετατραπεί σε φιάσκο.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη και την αστυνομική επιχείρηση που έφερε τραυματία από πυροβολισμούς, αλλά και τη σύλληψη… δόκιμης αστυνομικού, η οποία κατηγορείται για συνεργασία με σεσημασμένο κακοποιό, κυβερνητικά στελέχη (και όχι μόνο) επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με σκοπό να επενδύσουν στα πιο χαμηλά ένστικτα της κοινωνίας και να συσχετίσουν περιστατικά του κοινού ποινικού δικαίου με την πολιτική έκφραση εντός ΑΕΙ και τις αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Εκτός από την αστυνομική επιχείρηση σε Πολυτεχνειούπολη και στις γύρω περιοχές, η οποία όλως τυχαίως πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και ενδείξεων κυβερνητικής υποχώρησης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, από χθες έχει εμφανιστεί πληθώρα ρεπορτάζ για εγκληματικές ομάδες που δρουν μέσα στα πανεπιστήμια κλπ κλπ., τα οποία «σηκώνουν» ιδιαίτερα μέσα φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση.

Ο Κυρανάκης, η Κεραμέως και η ΔΑΠ

Σήμερα, εν μέσω δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη, είχαμε δύο «γαλάζιες» παρεμβάσεις που θα συζητηθούν.
Πρώτον, ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Κυρανάκης, προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάρτηση με την οποία φαινομενικά ασκεί, κριτική προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο καταλήγει ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς περισσότερη αστυνόμευση και πυγμή, εκτοξεύοντας και βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανάρτηση

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

EUROKINISSI

Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την άθλια εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και Πανεπιστήμια. Αυτοί κυβέρνησαν, απέτυχαν, και ένας από τους λόγους που ο κόσμος τους έστειλε σπίτι τους είναι και τα πανεπιστήμια, δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή, αυτοδύναμη, ξεκάθαρη εντολή να βάλει τάξη.

Είμαστε 3,5 χρόνια κυβέρνηση και συζητάμε ακόμα τα ίδια πράγματα. Οι βουλευτές ψηφίζουμε νόμους για τα Πανεπιστήμια ξανά και ξανά, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Οι περιθωριακές απόψεις της αριστεράς για τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία αποδοχή στην κοινωνία και άρα δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην έχει η Ελλάδα τα σύγχρονα Πανεπιστήμια για τα οποία πληρώνουν πολλά δισεκατομμύρια οι φορολογούμενοι.

Θα εφαρμόσει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τους βασικούς κανόνες που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Χώροι βανδαλισμένοι, γεμάτοι βρωμιά και σήψη, συνεχιζόμενη βία, ανεξέλεγκτη είσοδος, καταλήψεις, ναρκωτικά. Ναι, η Ελληνική Αστυνομία κάνει ότι μπορεί και επιτέλους επεμβαίνει αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι μονίμως η λύση. Αλλού είναι το πρόβλημα.

Δεν υπάρχει σεβασμός στη χώρα μας για τίποτα “δημόσιο” και “δωρεάν”. Η εικόνα εγκατάλειψης είναι μια επιδημία που έχει επεκταθεί εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα δημόσια κτίρια της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα Πανεπιστήμια, είναι και τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία, τα Υπουργεία, οι Οργανισμοί, τα Αστυνομικά Τμήματα, οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί, τα Δικαστήρια και πολλά ακόμη.

Απορώ πραγματικά, οι νέες σύγχρονες εστίες που σωστά ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα δημιουργήσουμε, έτσι θα είναι μετά από λίγους μήνες; Αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι, ναι έτσι θα είναι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση του τι πληρώνουμε ως φορολογούμενοι με την παρεχόμενη υπηρεσία. Η ψευδαίσθηση του “δωρεάν” δημιουργεί μηδενικό σεβασμό και λογοδοσία. Όμως καθόλου δωρεάν δεν είναι ούτε η Παιδεία, ούτε η Υγεία ούτε όλα τα υπόλοιπα. Κάποιοι πληρώνουν για να είναι “δωρεάν” για άλλους που δεν τα σέβονται.

Όπως λοιπόν η κυβέρνηση έχει δείξει συνέπεια σε άλλους τομείς, όπως η Ψηφιοποίηση, η Φορολογία, η Άμυνα, οι Επενδύσεις, έτσι πρέπει να δείξει και στην Παιδεία. Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Νέα Δημοκρατία να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στη μεσαία τάξη αλλά και των πιο αδύναμων που δεν έχουν τα χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Ανακοίνωση, όμως, εξέδωσε και η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ να επισημαίνει «όσο λοιπόν και αν κάποιοι έχουν για σύντροφο την ανομία, άλλο τόσο εμείς θα συμμαχούμε με τη νομιμότητα». 

Ανάμεσα σε άλλα η ΔΑΠ επισημαίνει: Τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητικές εστίες ανήκουν στους φοιτητές τους. Και οι φοιτητές δεν είναι ποινικοί. Μένουν σε δωμάτια όχι σε ορμητήρια. Οι φοιτητές διακινούν ιδέες, όχι ναρκωτικά. Οι φοιτητές κρατούν στα χέρια τους βιβλία και όχι όπλα. Όσο λοιπόν και αν κάποιοι έχουν για σύντροφο την ανομία, άλλο τόσο εμείς θα συμμαχούμε με τη νομιμότητα. Στις παράνομες πράξεις και στην εγκληματικότητα θα βλέπουμε πάντα μία λύση. Την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών και τη σύλληψη των εγκληματιών έτσι ακριβώς όπως συνέβη εχθές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Πανεπιστήμιο του κόσμου.

Ο Θεοδωρικάκος και το αίσθημα ασφάλειας για όλους

Χθες, είχαν προηγηθεί προκλητικές δηλώσεις από τον πλέον αρμόδιο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έκανε λόγο για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης προκειμένου να «φέρει ως πραγματικότητα το αίσθημα ασφάλειας μέσα στο Πανεπιστήμιο» για να πετάξει το μπαλάκι και στην αντιπολίτευση καλώντας τα κόμματα «να ταυτιστούν με το αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια στα πανεπιστήμια».

Η δήλωση

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου απέδειξε άλλη μια φορά αυτό που όλοι, δυστυχώς, γνωρίζουμε επί δεκαετίες: Ότι υπάρχουν πανεπιστημιακοί χώροι που έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας, παραβατικότητας και σε ορμητήρια για πράξεις βίας και εγκληματικότητας.

Τα πανεπιστήμιά μας είναι για τους φοιτητές. Οι εστίες είναι για να στεγάζουν το όνειρο της ελληνικής οικογένειας για ίσες ευκαιρίες των παιδιών της στη μόρφωση. Δεν είναι για σεσημασμένους κακοποιούς και εγκληματίες.

Η κυβέρνησή μας, με πράξεις, είναι αποφασισμένη να φέρει ως πραγματικότητα το αίσθημα ασφαλείας μέσα στο Πανεπιστήμιο. Για όλους. Για τους φοιτητές, για τους καθηγητές και τους εργαζόμενους.

Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να ταυτιστούν με το αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Και να συνδράμουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, ώστε η ασφάλεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο να γίνει προϋπόθεση για την αναβαθμισμένη προοπτική του.


Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, εμείς σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που έδειχνε το πώς οι συμμορίες κάνουν «χρυσές δουλειές» παρά την παρουσία της αστυνομίας.

Παράλληλα, σήμερα ήρθαν στη δημοσιότητα σοβαρότατες καταγγελίες φοιτητών για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στις φοιτητικές εστίες. 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου