Με την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κλιμακώνεται η επίθεση του φιλοκυβερνητικού Τύπου στον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία ξεκίνησε ήδη από την στιγμή που υπήρξε η πληροφορία για επικείμενη συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του κόμματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την επίθεση έχουν τα «Νέα» του ομίλου Μαρινάκη. Και στο επίκεντρο της επίθεσης παραμένει πάντα η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου, στον οποίο έχει δειξει την προτίμησή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Για παράδειγμα, στο φύλλο της Παρασκευής, τα «Νέα» φιλοξενούν άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου, υπό τον τίτλο, «Σύννεφα διχασμού στο ΚΙΝΑΛ», στο οποίο ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται ως «επικεφαλής του "κινήματος των 70άρηδων"», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζεται ως ο υποψήφιος «ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του». «Και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, ο Λοβέρδος. Εμμέσως πλην σαφώς εκτίμησε ότι με αρχηγό τον Γιώργο, το ΚΙΝΑΛ θα στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει άδικο; Εχει δίκιο; Η ζωή θα δείξει...». Πάντως ο αρθρογράφος αφήνει και αιχμή προς τον Α. Λοβέρδο: «Ανδρέα μου, ωραίο το κλείσαμε το κεφάλαιο με ΣΥΡΙΖΑ. Με ΝουΔου τι γίνεται, διερωτάται ο απλός λαός, όπως εγώ...».

«Αναχρονιστική» χαρακτηρίζει στο ίδιο φύλλο την υποφηφιότητα Παπανδρέου ο Στέφανος Κασιμάτης, σε άρθρο υπό τίτλο «Τόσο Βουρβόνος;». Και σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το κίνητρο του Παπανδρέου είναι η προσωπική δικαίωση, που όμως περιέχει και την εκδίκηση στην περίπτωσή του. Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησής του – που ήταν πρωτίστως προσωπική του αποτυχία – κάλυψε με τον θόρυβο που προκάλεσε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή (του Ακάματου) για τη χρεοκοπία».

Σαφώς απαξιωτικό χαρακτήρα έχει η αναφορά του Γιάννη Πρετεντέρη: «Την άλλη φορά που πάλι θα είχαμε "νέα Αλλαγή" αντί για ντουλάπα διάλεξε το Καστελλόριζο. Τότε μπήκαμε στο Μνημόνιο από όπου βγήκαμε δέκα χρόνια αργότερα και 25% φτωχότεροι. Οντως αλλάξαμε αλλά κυρίως επειδή μας άλλαξαν τα φώτα! Υστερα είχε την ιδέα να κάνει δημοψήφισμα για κάποιο θέμα που κανείς δεν κατάλαβε ποιο ήταν και παραλίγο να μας διώξουν όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά κι από τα Βαλκάνια. Φσστ... Μπόινγκ! Και να μην πω για την ιδέα του ΚΙΔΗΣΟ που δεν το λες και success story. Ευτυχώς ο Γιώργος είναι πάντα εδώ με τις ιδέες του. Βέβαια οι καιροί άλλαξαν και το ΚΙΝΑΛ είναι αρκετά μικρό για να μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τον Γιώργο. Καλού-κακού λοιπόν να πακετάρουμε τα γυαλικά, να κλείσουμε τα παράθυρα και να φορέσουμε καμία ζώνη ασφαλείας.».

 

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της εφημερίδας είναι και το σκίτσο του Κ. Μητρόπουλου:

 

Η μόνο θετική στάση έναντι της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού στο φύλλο της εφημερίδας προέρχεται από τον Γιώργο Σεφερτζή, στο άρθρο του με τίτλο «Εσωκομματική αναμέτρηση με εθνικό διακύβευμα». Αν και θεωρεί ότι «η κίνηση Παπανδρέου είναι ασφαλώς συζητήσιμου πολιτικού βάθους» ωστόσο προσθέτει ότι «δεν είναι, όμως, συζητήσιμος ο ανατρεπτικός της χαρακτήρας» και θέτει το ερώτημα: «Αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση ή κυβέρνηση πολυκομματικής συνεργασίας με εταίρους και στόχους που μένει να καθοριστούν;».

Επιθέσεις με φόντο τη σύγκρουση Παπανδρέου - Λοβέρδου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως ανέμενε αυτές τις επιθέσεις, καθώς ο έτερος υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί το πρόσωπο που προτιμά το Μαξίμου να δει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «Ξέρω ότι θα δεχτώ μικροπολιτική πολεμική και αήθεις επιθέσεις. Δεν πρόκειται να τσιμπήσω στον πόλεμο που θα δεχτώ», φέρεται να είπε στους στενούς του συνεργάτες λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχει κρύψει πως είναι φιλικά διακείμενος στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα έχει διαφοροποιηθεί ανοιχτά με την απερχόμενη πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά και την αντιπολιτευτική της «γραμμή». Έχει ξεκαθαρίσει δε πως βασικός του στόχος είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη ΝΔ. Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση κάνοντας λόγο για «προοδευτική διακυβέρνηση», εμφανίζεται ως αντιμητσοτακικός και φέρεται να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ύποπτη» την αναφορά σε «προοδευτική διακυβέρνηση» ως υποκρύπτουσα διάθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το χάσμα μεταξύ των δύο είναι τέτοιο που δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι εκτιμούν ότι μετά την εσωκομματική μάχη δεν θα χωρούν και οι δύο στο ΚΙΝΑΛ. (Διαβάστε επίσης - ΚΙΝΑΛ: Μάχη για την ηγεσία και την προοδευτική διακυβέρνηση
πηγη: https://tvxs.gr