Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Μάρ 2024
Βίντεο: Οι αναισθησιολόγοι απογυμνώνουν τις δικαιολογίες του Άδωνι για τις προσλήψεις
Κλίκ για μεγέθυνση

















12:37
| 14.03.2024

 

Με συγκεκριμένα στοιχεία καταρρίπτει τις δικαιολογίες του υπουργού Υγείας, που σταδιακά αποκαλύπτεται ότι αποτελούν κυβερνητική γραμμή, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων και τον κλάδο των αναισθησιολόγων

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews (14/3), η Ελεάνα Γαρίνη περιέγραψε το καθεστώς υπό το οποίο καλούνται να εργαστούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθεστώς που τους οδηγεί συχνά στη σωματική - ψυχολογική κατάρρευση και τους ωθεί στην έξοδο, ή στην απαξίωση των προκηρύξεων για προσλήψεις, καθώς γνωρίζουν πλέον τι τους περιμένει.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της προκήρυξης θέσεων αναισθησιολόγων, που όμως δεν καλύπτονται, καθώς δεν καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, η κ. Γαρίνη αποκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος: «Είναι αλήθεια ότι πράγματι γίνονται προκηρύξεις αναισθησιολόγων και δεν πάει κανένας σε τέτοια νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» ή το «Παπανικολάου», αλλά είναι η μισή αλήθεια. Διότι όταν τα νοσοκομεία αυτά αφέθηκαν να μείνουν με το ένα τρίτο των αναισθησιολόγων που χρειάζονταν, όταν υπήρχαν δηλαδή όλες αυτές οι παραιτήσεις, οι οποίες δεν ανανεώνονται στην ώρα τους και η αντίδραση να προκηρυχθούν θέσεις ήταν πολύ μερική και πολύ αργά και όταν λέω μερική ότι όταν βγάζεις σιγά – σιγά αυτές τις θέσεις, ο υποψήφιος θα καταλάβει ότι πάει σε ένα νοσοκομείο στο οποίο θα υποστεί ένα τέτοιο φόρτο εργασίας, καθιστά τη ζωή του πάρα πολύ δυσχερή.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας, ο οποίος έχει ανάγκη από αναισθησιολόγους, γιατί όπως είπαμε είμαστε λίγοι και δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Για ποιο λόγο λοιπόν ο υποψήφιος να διαλέξει ένα τέτοιο νοσοκομείο. Και κάπως έτσι βρισκόμαστε στο Ιπποκράτειο ή στο Παπανικολάου και σε άλλα τα οποία έρχονται - μικρότερα νοσοκομεία - τα οποία φυλλοροούν και μένουν με ελάχιστο προσωπικό, να μη θέλει ο αναισθησιολόγος να πάει να εργαστεί εκεί».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο «Ιπποκράτειο», από τα νοσοκομεία στα οποία ξεκίνησαν ασθενικά τα απογευματινά χειρουργεία, η πρόεδρος των αναισθησιολόγων εξήγησε: «Σε νοσοκομεία που έχουν μείνει με τόσο λίγο προσωπικό και που είναι αυτά τα οποία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, διότι το προσωπικό κάνει πάρα πολλές εφημερίες, είναι πάρα πολύ, είναι στα όρια της εξόντωσης και αν κάνουνε, θα κάνουνε εις βάρος ουσιαστικά της υγείας τους, της ασφάλειας τους. Τα απογευματινά χειρουργεία σημαίνει και άλλες ώρες εργασίας.

Σαν λύση λοιπόν να δίνεται μόνο τα απογευματινά χειρουργεία, ότι αυτό θα αλλάξει το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είναι πολύ μερικό και ετεροβαρές. Δηλαδή στα νοσοκομεία στα οποία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκεί είναι και πιο δύσκολο να λειτουργήσει.

Υπήρξε ένα επίδομα κάποια στιγμή στους αναισθησιολόγους, αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, το οποίο δόθηκε ένα χρόνο και μετά φορολογήθηκε και εξανεμίστηκε.

Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η πρωινή εργασία να οχυρωθεί.

Να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα για την αναισθησιολογία ή για άλλες άγονες ειδικότητες όπου υπάρχει πρόβλημα, ούτως ώστε να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στο δημόσιο νοσοκομείο και να μπορεί να εργάζεται εκεί αξιοπρεπώς.

Δηλαδή θα πρέπει να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ για να πλησιάσεις από πολύ μακριά, τα χρήματα τα οποία θα έπαιρνε σε ένα άλλο ίδρυμα ιδιωτικό».

Ασχολίαστη δεν άφησε η κ. Γαρίνη και τη λύση που προκρίνεται για «υγειονομικούς γυρολόγους», δηλαδή για μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία, νοσηλευτών, χειρουργών, αναισθησιολόγων, που θα αναλάβουν να κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία στο Ιπποκράτειο: «Λύση για τους γιατρούς, σίγουρα όχι, είναι δύσκολο, είναι αρκετά δύσκολο για έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος είναι σε άμεση συνάρτηση με την ομάδα και τα μηχανήματα τα οποία ξέρει να χειρίζεται. Είναι άμεση συνάρτηση το περιβάλλον του, είναι δύσκολο να μετακινείται και επίσης ένα από τα προβλήματα τα οποία έχει αυτή η ειδικότητα είναι αυτές οι αναγκαστικές μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να καλύψουν κενά, το οποίο λειτουργεί αρνητικά, λειτουργεί σαν ώθηση, σαν φυγόκεντρος δύναμη.

Να παραιτηθεί κάποιος διότι πλέον δεν ελέγχει ούτε τη ζωή του, όπως την ξέρει, ούτε το εργασιακό του περιβάλλον όπως το ξέρει.
Ίσα – ίσα, οι μετακινήσεις είναι από τα πράγματα στα οποία λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να μπορεί κανένας το εργασιακό συμβόλαιο το οποίο έχει υπογράψει ότι εγώ είμαι γιατρός του "Θεαγένειου", εγώ είμαι γιατρός του "ΑΧΕΠΑ", εγώ είμαι γιατρός του "Ιπποκρατείου", να τηρείται».

Για τις δε απολαβές του κλάδου που εξηγούν ακόμη περισσότερο τις έντονες αντιδράσεις των αναισθησιολόγων και την απόρριψη από αυτούς των θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία που τόσο πολύ διαφημίζουν υπουργοί και υφυπουργοί, η κ. Γαρίνη ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική: «Ο πρώτος μισθός του Επιμελητή Β’ είναι 1.500 ευρώ χωρίς τις εφημερίες, χωρίς τις υπερωρίες. Στον ιδιωτικό τομέα ο πρώτος μισθός, χωρίς τα έξτρα, είναι από 3.000 έως 5.000 σε μια μέτρια θέση. Και δε συζητάμε για την Κύπρο, η οποία είναι κι αυτός ένας πόλος έλξης των αναισθησιολόγων. Μια άλλη χώρα με παρόμοιο σύστημα κι όχι ιλιγγιώδη διαφορά στο ΑΕΠ δίνει τριπλάσιους μισθούς. Και μιλάμε τώρα για το ΕΣΥ. Μιλάμε για το δημόσιο σύστημα υγείας της Κύπρου και όχι για κάποιο ιδιωτικό».

Στο μεταξύ, μετά το πρώτο προκλητικό σόου του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη φιέστα ετοιμάζεται σήμερα (14/3) για την Αθήνα, στον «Ευαγγελισμό». Οι ενώσεις των γιατρών δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και συνεχίζουν να καταγγέλλουν το μέτρο, επισημαίνοντας ότι καταστρατηγεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς «να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία» και προχωρούν σε στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη, 13:00 – 15:00 και σε συγκέντρωση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας στις 14:30, «ενάντια στη φιέστα της ντροπής που ετοιμάζει το υπουργείο υγείας. Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή», επισημαίνουν στο κάλεσμά τους.

από: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου