Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Απρ 2024
Η αντίφαση του πρωθυπουργού με τη χούντα και την Ακροδεξιά
Κλίκ για μεγέθυνση












Η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά με το σύνθημα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» καθώς και εκείνη του Φρέντι Μπελέρη (κάτω δεξιά) δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την πραγματική σχέση της Νέας Δημοκρατίας με την Ακροδεξιά | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

22.04.24 10:12

 
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ανέδειξε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία βλέπει την Ακροδεξιά ως μια δεξαμενή ψήφων που θέλει να απορροφήσει ● Βέβαια το ακροατήριο αυτό δεν διστάζει να... δαγκώσει, όπως συνέβη στην Καβάλα όπου η «γαλάζια» βουλεύτρια Αγγελική Δεληκάρη δέχθηκε επίθεση απο υποψήφια βουλεύτρια με την ακροδεξιά «Νίκη».

Oλο αυτό το διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύεται με την αγωνία για το πώς θα καταφέρει να συγκρατήσει διαρροές ψηφοφόρων του προς την Ακροδεξιά και πώς θα προσελκύσει την ψήφο των ακροδεξιών και των φιλοχουντικών. Εξ ου και έψαχνε υποψηφιότητες, μέσα από τις οποίες θεωρούσε ότι μπορεί «να κλείσει το μάτι» σε αυτό το ακροατήριο.

Εξ ου και επέλεξε να βάλει στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο τον Φρέντι Μπελέρη, με το γνωστό παρελθόν. Εξ ου και αγκαλιάζει το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται ανοιχτά ο δημοσιογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Αυτιάς. Το σύνθημα, δηλαδή, «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», που βέβαια δεν είναι άλλο από το σύνθημα της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και της χούντας. Εξ ου και έχει αναβαθμίσει τον προερχόμενο από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, σε νούμερο δύο της κυβέρνησης. Εξ ου και, στο χθεσινό μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 και της επιβολής της δικτατορίας στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς αναφέρθηκε στα «πενήντα επτά χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα και 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη χώρα», δηλώνοντας ότι «θυμόμαστε την τυραννία της δικτατορίας. Τιμούμε τους αγωνιστές της αντίστασης. Και δίνουμε συνέχεια στις κατακτήσεις της ελευθερίας και του κοινοβουλευτισμού», όμως στη συνέχεια ουσιαστικά παρουσίασε την υπόθεση της Ακροδεξιάς ως μια τελειωμένη υπόθεση, αφού με μια ανιστόρητη σύγκριση θέλησε να υποδείξει κάποιους «νέους εχθρούς της δημοκρατίας», που όμως δεν είναι η σύγχρονη Ακροδεξιά.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες υποδέχονται τη φετινή επέτειο με ευθύνη, ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Προστατεύοντας τη δημοκρατία από τους νέους εχθρούς της, που την πολιορκούν με ψέματα και με δημαγωγία. Ξεπερνώντας τις αδυναμίες της Μεταπολίτευσης (σ.σ. κλείνοντας εδώ το μάτι στους αναθεωρητές της ιστορίας). Βηματίζοντας σταθερά στον δρόμο της Ευρώπης και της προόδου». Και ποιοι είναι αυτοί οι «νέοι εχθροί που πολιορκούν τη δημοκρατία με ψέματα και με δημαγωγία»; Είναι άραγε όσοι ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών; Είναι όσοι της ασκούν σφοδρή κριτική για το σκάνδαλο των υποκλοπών και συνολικότερα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου; Είναι, εντέλει, όσοι γενικώς ασκούν κριτική στην κυβέρνηση;

Μέρα μνήμης και συγκίνησης η χθεσινή στο πρώην κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το φλερτ με τις ψήφους της Ακροδεξιάς οδηγεί τον πρωθυπουργό στην εξεύρεση νέων αφηγημάτων και «νέων εχθρών» της δημοκρατίας, άλλων από τους συγκεκριμένους «παλιούς», γεγονός που φέρνει στον νου εκείνες τις περιβόητες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο Politico (Ιούνιος 2017), όταν υποστήριζε ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», προσφέροντας έτσι, τότε, ένα πρώτης τάξεως ξέπλυμα στην ακόμα υπόδικη, εκείνη την περίοδο, Χρυσή Αυγή. Αλλά το φλερτ με την Ακροδεξιά και οι ακροδεξιές στροφές του τιμονιού στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων από αυτό το πολιτικό φάσμα δίνουν αέρα στα πανιά της Ακροδεξιάς, η οποία αποθρασύνεται και κάποια στιγμή θα δαγκώσει αυτόν που τη χαϊδεύει.

Μάλιστα, φτάνουμε πάλι να βλέπουμε μπροστά μας ακροδεξιές βίαιες επιθέσεις. Χθες, υποψήφια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές της ακροδεξιάς Νίκης δεν δίστασε να επιτεθεί στη βουλεύτρια της Ν.Δ., Αγγελική Δεληκάρη, σε εκκλησία στην εκλογική της περιφέρεια, την Καβάλα. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα σχετικά ρεπορτάζ, η δράστις πλησίασε την κ. Δεληκάρη, της φώναξε για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την εξύβρισε και τη χαστούκισε. Την επίθεση στη βουλεύτριά της «καταδίκασε απερίφραστα» η Ν.Δ., αναφέροντας ότι «συμπεριφορές μίσους και διχασμού δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πίστη και τη θρησκεία».

Την «απερίφραστη καταδίκη του» εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσθέτοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές στοχεύουν στον εκφοβισμό της ελεύθερης συνείδησης των βουλευτών και πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία». Για «απόλυτα καταδικαστέα πράξη» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία και τα διδάγματά της».

Την επίθεση καταδίκασε, επίσης, η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «περιστατικά σαν αυτό, αλλά και η στάση της ίδιας της Εκκλησίας απέναντι σε βουλευτές και βουλεύτριες που ψήφισαν υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια επιβεβαιώνουν τη θέση μας για τον αναγκαίο χωρισμό κράτους - εκκλησίας. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα. Για να μπει φραγμός στη θρησκοληψία και στη δράση εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών μηχανισμών με πολιτικές στοχεύσεις».

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου