Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 15 Ιαν 2023
Ο Ξ. Κοντιάδης σχολιάζει δηλώσεις του ΠΘ σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους νεοναζί
Κλίκ για μεγέθυνση
15.01.2023


Με μια ανάρτηση στο Facebook, ο κορυφαίος συνταγματολόγος Ξ. Κοντιάδης σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού για σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα περιορίζουν τις εγκληματικές οργανώσεις τύπου Χρυσής Αυγής. Ο καθηγητής ανέφερε πως η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη διέπεται από «γενικότητα» και τόνισε ότι πιο ουσιαστική θα ήταν εκ μέρος της κυβερνητικής παράταξης η μη «διολίσθηση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πρακτικής προς την ακροδεξιά ατζέντα, που έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της σε ένα ευρύ ακροατήριο, προετοιμάζοντας το να υποδεχτεί την ορίτζιναλ Ακροδεξιά».

Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην καταλήξουν σε λόγια του αέρα, μετά τις δηλώσεις του για την προετοιμασία νομοθετικής πρωτοβουλίας για να «μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις», ασκώντας παράλληλα ουσιαστική κριτική στην κυβερνητική παράταξη για την ευθύνη που έχει για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό.

«Δεν θα διαφωνήσει κανείς» για τον νομοθετικό περιορισμό των εγκληματικών οργανώσεων, έγραψε ο κ. Κοντιάδης και πρόσθεσε : «Το ζήτημα είναι όμως να συγκεκριμενοποιηθεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπλοκαριστεί η συμμετοχή στις εκλογές των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων χωρίς να υπάρξει παραβίαση του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από αμετάκλητες καταδικαστικές απoφάσεις».

Ο Καθηγητής ξεκαθάρισε όμως ότι άλλο είναι το διακύβευμα στην ήττα νεοναζί τύπου Κασιδιάρη και των πολιτικών μορφωμάτων που συγκροτούν. «Ο Κασιδιάρης θα βρει μια νομική φόρμουλα για να κατέβει στις εκλογές, έστω μέσω παρένθετων προσώπων, άρα το ζητούμενο τελικά είναι να μην προσελκύσει ψηφοφόρους. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας και με κίνδυνο να προκαλέσουν την “ηρωοποίηση” των αποκλειόμενων από τις εκλογές», εξήγησε ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Παράλληλα, πρότεινε πολύ πιο ουσιαστικούς τρόπους από εκείνους της κυβέρνησης, με τους οποίους το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να θωρακιστεί πολύ αποτελεσματικότερα από την επιρροή νεοναζιστικών μορφωμάτων, ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί με τη «διολίσθηση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πρακτικής προς την ακροδεξιά ατζέντα, που έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή της σε ένα ευρύ ακροατήριο, προετοιμάζοντάς το να υποδεχτεί την ορίτζιναλ Ακροδεξιά».

Μάλιστα, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου υπέβαλε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα προς τους πανταχού υπεύθυνους για την παράδοση πολιτικού και επικοινωνιακού χώρου στη Χρυσή Αυγή να δρα και να αυξάνει την επιρροή της στην ελληνική κοινωνία. «Ακόμη δεν έχουν απαντηθεί από το πολιτικό σύστημα ερωτήματα όπως: Ποιος ευθύνεται για την πολιτική άνοδο της Χρυσής Αυγής; Γιατί καθυστέρησαν τόσο τα «αντανακλαστικά» της δημοκρατίας και χρειάστηκε η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να αμυνθεί; Πώς φτάσαμε να δίνεται απεριόριστο βήμα σε στελέχη της από τα ΜΜΕ ή να στηρίζονται από συγκεκριμένα κέντρα οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος; Πώς δέχονταν να συνομιλούν ή να συνυπάρχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις με τους διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης οι εκπρόσωποι του λεγόμενου “δημοκρατικού τόξου”; Γιατί καθυστέρησε τόσο η απόφαση της Δικαιοσύνης; Πώς έφτασε η Χρυσή Αυγή να έχει τόσο επιρροή στα σχολεία;», διερωτήθηκε ο κ. Κοντιάδης.


Xenofon Contiades
20 hours ago

Είναι ορθή, μέσα στη γενικότητά της, η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις». Δεν θα διαφωνήσει κανείς. Το ζήτημα είναι όμως να συγκεκριμενοποιηθεί με ποιο ακριβώς τρόπο θα μπλοκαριστεί η συμμετοχή στις εκλογές των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων χωρίς να υπάρξει παραβίαση του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μπορε...

See more
 
 
112
7
10

Πηγή: www.rosa.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου