Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Μάρ 2023
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό με πρόσχημα το Ταμείο Ανάκαμψης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, δείχνει ξεκάθαρα η μετονομασία της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, δήλωσε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αναφορικά με το ρουσφετολογικό πολυνομοσχέδιο του Κ. Σκρέκα.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα και τα ρουσφέτια» δήλωσε ο Σ. Φάμελλος, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόφαση για τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποβλήτων, ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση το έβαλε χωρίς να το ζητήσει κανένας. Διότι ήταν στα μνημόνιά τους αυτός ο όρος και αναιρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στο Hilton. Και επειδή συμμετείχα προσωπικά (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις), το ξέρει ο γ.γ. του υπουργείου, μην κοροϊδευόμαστε» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Ο Κ. Σκρέκας από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι «προστατεύουμε τον πολυτιμότερο πόρο που έχουμε, το νερό», ενώ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνένωσε τρία νομοσχέδια σε ένα, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για τη διαδικασία της διαβούλευσης, γεγονός που καταπατά τον νόμο του Γ. Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος.

Αναλυτικότερα, ο Σ. Φάμελλος αρχικά εξέφρασε την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης εκ μέρους του ΥΠΕΝ και εξέθεσε τους τρεις βασικούς λόγους που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί τόσο με τη διαδικασία όσο και με το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου:

  • Η κυβέρνηση νομοθετεί στη σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος
 

«Βρισκόμαστε στη σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή δεκάδων, στην πλειονότητα νέων, ανθρώπων, το οποίο μάλιστα επικαλέστηκε ο κ. Γεραπετρίτης σε μία προσπάθεια να ματαιώσει την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) στην Ελλάδα για να αποτιμήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Είναι απαράδεκτο επίσης, για να «γλιτώσει» η κυβέρνηση τον έλεγχο, ο κ. Γεραπετρίτης σε επιστολή του να αναφέρει ότι οι εθνικές εκλογές έχουν ανακοινωθεί και ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δε γνωρίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και εδώ να μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο 263 άρθρων».

  • Πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε αντίθεση με συνταγματικές προβλέψεις

«Πολλές διατάξεις είναι σε αντίθεση με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, τουλάχιστον τρεις (3) που αφορούν το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, όπως και η απαράδεκτη διάταξη για την Ακρινή όπου, επιχειρεί να παρακάμψει άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

  • Η διαδικασία νομοθέτησης που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση παραβιάζει δικό της νόμο.

«Η διαδικασία νομοθέτησης παραβιάζει το ν. 4622/2019, το νόμο για το επιτελικό κράτος που ορίζει ρητά ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατίθενται σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και σε έκτακτες περιστάσεις μία εβδομάδα, με αιτιολόγηση. Εδώ έχουμε για το ένα από τα τρία νομοσχέδια που συμπυκνώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα των 263 άρθρων που συζητάμε σήμερα, μόνο 4 μέρες διαβούλευσης που συμπεριέλαβαν Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα. Κάτι που έχουν στηλιτεύσει με ανακοίνωσή του 11 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Ακόμη, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι «μία κυβέρνηση σε αποδρομή δεν δικαιούται να νομοθετεί και μάλιστα ρυθμίσεις που θίγουν δημόσια αγαθά και την πρόσβαση σε αυτά όπως είναι το νερό. Το μόνο καλό για τη χώρα που μπορεί να κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφερόμενος στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα δήλωσε:

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και όχι θυσία, όπως ακούστηκε στην αίθουσα, δημιουργεί σε όλο τον πολιτικό κόσμο, στη Βουλή και στους βουλευτές ευθύνες και φυσικά πάνω από όλα στην κυβέρνηση. Ευθύνες από τις οποίες δεν πρέπει και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μία συγγνώμη που την κατανέμει σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλεια, ας αναλάβει τουλάχιστον την ευθύνη της συγγνώμης. Πρέπει να συνομολογήσουμε ότι, εκτός από τα λόγια συμπαράστασης που μάς ενώνουν, πρέπει να μάς ενώνει και η βούληση να έχουμε μία ισχυρή πολιτεία. Αυτό γιατί τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια με την κυβέρνηση ΝΔ βλέπουμε να πραγματοποιείται διαρκώς η επιλογή της να αδυνατίζει την πολιτεία. Είναι αδιανόητο να επικαλείται κάποιος ανθρώπινα λάθη ενώ γνωρίζουμε ότι είναι διαθέσιμες τεχνολογίες που τα προλαμβάνουν και τα εκμηδενίζουν. Αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου