Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 24 Ιαν 2023
Υποκλοπές: Νέο επεισόδιο στην PEGA με πρωταγωνίστρια την Βόζενμπεργκ
Κλίκ για μεγέθυνση

24.01.2023, 13:46
 Επεισόδιο προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά την παράνομη χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών, όταν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, υποστήριξε την ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να υποβαθμίσει και τη δυνατότητα παρέμβασης της αρμόδιας Επιτροπής.

«Φαίνεται ότι έχουμε διαφορετική εντύπωση για τον προορισμό μας εδώ. Εδώ είμαι για να προασπίσω τα συμφέροντα όλη της Ε.Ε., όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία», της απάντησε η εισηγήτρια της επιτροπής, Σοφί Ιντ Βελτ.

Μάλιστα, μαρτυρίες από άτομα στην αίθουσα, αναφέρουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια κινήθηκε προς την Ολλανδή συνάδελφό της από το κόμμα Renew Europe προχωρώντας σε λεκτική επίθεση σε βάρος της, μετά το τέλος της συζήτησης. Η δεύτερη είπε σοκαρισμένη ότι ο τόνος της είναι ανεπίτρεπτος και αποχώρησε. Προς υποστήριξη της Βόζεμπεργκ προσέτρεξε ακροδεξιός ευρωβουλευτής από την Πολωνία.

Πάντως, παραμένει το αίτημά της Iντ'Βελτ να κληθεί εκτάκτως το απόγευμα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, και ο πρόεδρος Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστας Μενουδάκος.

Τι ισχυρίστηκε η Ελίζα Βόζενμπεργκ

«Δεν θα υποτιμήσω τη δουλειά που έχει γίνει στη Σύσταση. Σε σχέση με τα κράτη-μέλη που ενδεχομένως δεν συνεργάστηκαν, όπως αιτιάται η εισηγήτρια, θέλω να θυμίσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος όχι μόνο υποδέχτηκαν την Επιτροπή αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στις ακροάσεις και παρείχαν στοιχεία, είτε στο παράνομο λογισμικό, είτε στον τρόπο λειτουργίας του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι για το παράνομο λογισμικό έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση, κανείς δεν έχει εισφέρει αποδεικτικό υλικό», ισχυρίστηκε η κ. Βόζενμπεργκ για να προσθέσει τα εξής:

»Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων από την ΕΥΠ, αφορούσε κάθε κράτος - μέλος. Και εδώ βάζω ερωτηματικό κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει στον ορισμό της Εθνικής Ασφαλείας κάθε κράτους-μέλους. Η κυβέρνηση νομοθέτησε ρητά ότι απαγορεύεται η κατοχή, εμπορία και πώληση του παράνομου λογισμικού. Το παράνομο λογισμικό είναι ένα μίασμα για την ΕΕ και τρίτες χώρες αλλά για να το συνδέσουμε με κυβερνήσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία».

»Στην Έκθεση στιγματίζονται και συκοφαντούνται συγκεκριμένες χώρες. Αναφέρονται κάποιες χώρες και αναμφίβολα πρέπει να γίνει έρευνα, αλλά θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Οι συστάσεις που προτείνονται στην Ελλάδα προσκρούουν στην επικουρικότητα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποδεικνύει πώς θα αλλάξει συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν προσκρούσει ή παραβαίνει ενωσιακό δίκαιο ή αν παραβαίνει τις αρχές και τα δεδομένα μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατική εκλεγμένη χώρα, με όλα τα κόμματα στην Βουλή κλπ κλπ».

Μάλιστα, προκάλεσε θυμηδία στην αίθουσα όταν είπε: «Θεωρεί ότι είναι σωστό όταν είναι σε εξέλιξη ένα κείμενο ανοιχτό για παρατηρήσει, να βγαίνει στα μέσα ένα μέλος της και να δίνει ένα μέλος της Επιτροπής και να παρουσιάζει τη χώρα. Η Κυρία Μπρικκμόντ (σ.σ. μέλος της PEGA από τους Πράσινους)είπε ότι ενόψει των εκλογών, χρειάζεται ενδεχομένως ένας παρατηρητής, σαν να πρόκειται για τριτοκοσμική χώρα... Υπάρχουν έντυπα που καθυβρίζουν την Προεδρο της Δημοκρατίας και αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα... Συκοφαντείται ένα κράτος μέλος...».

Τι απάντησε η Σοφί Ιντ' Βελτ

«Εδώ είμαι για να προασπίσω τα συμφέροντα όλη της ΕΕ, όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία. Στην Ολλανδία το κόμμα μου συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά για τη δική μου χώρα μια παράγραφος υπάρχει!», τόνισε η Σοφί Ιντ' Βελτ.

«Να μην μιλάτε για λίβελους και συκοφαντίες, υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία για την Ελλάδα. Κανείς δεν μίλησε για δικτατορία αλλά η Δημοκρατία κρίνεται και από τον έλεγχο που ασκείται στις ανεξάρτητες αρχές, Και ξέρετε ότι η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ είναι υπό έλεγχο και υπό απειλή από τον Εισαγγελέα ΑΠ με μέτρα. Και αυτό είναι γεγονός, δεν το έχω εφεύρει. Όταν η Δημοκρατία είναι υπό απειλή σε ένα κράτος μέλος, απειλείται η δημοκρατία σε όλη την Ένωση. Είναι μεγάλο ζήτημα ότι παρακολουθούνται Ευρωβουλευτές», συμπλήρωσε η εισηγήτρια.

Σημείωσε επίσης ότι ναι μεν οι αξιωματούχοι στην Ελλάδα μίλησαν με την Επιτροπή όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, αλλά δεν παρείχαν κανένα στοιχείο επικαλούμενοι την εθνική ασφάλεια.

Στο σημείο αυτό παρενέβη φωνάζοντας ένας ακροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής του PiS με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διακόψει τη συνδρίαση για να επιβάλει την τάξη.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση μεταξύ των δύο ευρωβουλευτριών υπήρξε και τον περασμένο Νοέμβριο στη συνέντευξη Τύπου της PEGA για την επίσκεψή της στην Αθήνα κατά την οποία μέλη της Επιτροπής συζήτησαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπηρεσιακούς παράγοντες, δημοσιογράφους και με θύματα των υποκλοπών αλλά δεν πείστηκαν από το κυβερνητικό αφήγημα.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου