Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Οκτ 2021
Ο Λέκκας εκθέτει την κυβέρνηση: «Είχαμε προσδιορίσει με κάθε ακρίβεια, όλες τις περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση»
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αποκαλύπτει πως είχαν προσδιορίσει «με κάθε δυνατή ακρίβεια», όλες τις περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση στις καμμένες περιοχές ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο προτιμήθηκαν «ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε».

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, προσέθεσε ότι ο ΟΑΣΠ είχε καταρτίσει ένα χάρτη μεγάλης πιθανότητας εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις περιοχές, που υπήρξαν φωτιές, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην επιστημονική έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκριτικά αναφέρθηκε σε αντίστοιχα φαινόμενα που αντιμετώπησε την ίδια περίοδο η Κύπρος, όπου μέσα σε 2 μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι 2 μήνες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο, όπου ο ίδιος ήταν ένας από τους σχεδιαστές των έργων, έχουν ολοκληρωθεί 64 φράγματα σε στοχευμένα σημεία και με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές. Προσέθεσε ότι ο σχεδιασμός της Κύπρου αφορούσε ανάλογο χρονικό διάστημα, με αυτό που είχαμε μπροστά μας σε ότι αφορά τα μέτρα που χρειάζονταν για την Εύβοια και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι σύμφωνα με το παραπάνω χάρτη υπάρχουν 10 περιοχές της χώρας, που θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα έργα. Σε ότι αφορά την Εύβοια, οι περιοχές αυτές είναι η Ιστιαία, η Αγία Άννα, η Λίμνη και η Βορειοανατολική Περιοχή, ενώ στην Αττική αφορά τα Μέγαρα, τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και το Σχίνο. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι ο Πύργος και η Αρχαία Ολυμπία.

Τέλος επισημαίνει πως ο χειμώνας είναι μπροστά και έχουμε ακόμα χρόνο για τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών δύναται να συμβάλλει με τη τεχνογνωσία του. Σημειώσε πως «μπλέξαμε στην γραφειοκρατία μεταξύ φορέων, υπουργείων, περιφερειών, δήμων και όσων ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα». Χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα να περιοριστούμε στην ολιστική προσέγγιση με την κατασκευή φραγμάτων και κορμοδεμάτων, αναφερόμενος στο παράδειγμα τις Κινέτας όπου τα παραπάνω έργα συνέβαλλαν αρνητικά στις πλημμύρες, με τα κορμοδέματα να φράζουν γέφυρες και αγωγούς αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή. «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο τι κατασκευάζουμε, πως κατασκευάζουμε και σε ποια σημεία τα κατασκευάζουμε», κατέληξε.

πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου