Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Ιαν 2023
Σφίγγει ο κλοιός του Predator για το Μαξίμου
Κλίκ για μεγέθυνση


ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI28.01.2023, 13:26

 

 
 
Νέες αποκαλύψεις για τις εταιρείες που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό φέρνουν στο φως οι εισαγγελικές έρευνες ● Στο στόχαστρο των αρχών τρία πρόσωπα που έχουν στενή σχέση με τους κουμπάρους του Γρ. Δημητριάδη, Λαβράνο και Μπίτζιο ● Ερευνες για τα πεπραγμένα της Intellexa και στη Γερμανία.

Την ώρα που στη Βουλή ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ένα άλλο μέτωπο, αυτό των εισαγγελικών ερευνών για το κακόβουλο λογισμικό Predator, τον ρόλο της εταιρείας Intellexa αλλά και τις σχέσεις των επιχειρηματιών Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου με το σύστημα Μαξίμου, παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το τελευταίο διάστημα οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος που ερευνούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων βρέθηκαν μπροστά σε νέα πρόσωπα που συνδέουν την Intellexa και το Predator με την Krikel, την εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, ο οποίος είναι επί σειρά ετών «προνομιακός» προμηθευτής της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν πως μια στενή συνεργάτιδα του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος υπενθυμίζουμε πως είναι ο βασικός μέτοχος με 35% της ελληνικής Intellexa μέσω της κυπριακής του εταιρείας Santinomo Limited, βρέθηκε από το 2021 να δηλώνεται ως εργαζόμενη στην εταιρεία Krikel. Πρόκειται για την Ευαγγελία (Λίνα) Κατσούδα, η οποία είναι γραμματέας του Φέλιξ Μπίτζιου ήδη από το 2012 όταν και οι δυο τους εργάζονταν για θυγατρική εταιρεία του ομίλου Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

Γιάννης Λαβράνος¸ Ελένη Τσικλητήρα¸ Γρηγόρης Δημητριάδης¸ Φέλιξ Μπίτζιος¸ Λίνα Κατσούδα¸ Ταλ Ντίλιαν

Οταν ο Μπίτζιος αποχώρησε από τον όμιλο Libra το καλοκαίρι του 2019 η Λίνα Κατσούδα τον ακολούθησε. Για περίπου έναν χρόνο βρέθηκε να εργάζεται στην κυπριακή εταιρεία Layth Capital Ventures Limited, συμφερόντων του Μπίτζιου. Ωστόσο, το 2021 εμφανίζεται ξαφνικά να εργάζεται στην Krikel του Γιάννη Λαβράνου. Λόγω της μακροχρόνιας σχέσης της Κατσούδα με τον Μπίτζιο και της παράλληλης συνεργασίας της με τον Γιάννη Λαβράνο, θεωρήθηκε από τους εισαγγελείς ότι είναι πρόσωπο που μπορεί να εισφέρει στην έρευνά τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στη βάση αυτή πραγματοποίησαν έφοδο στην οικία της στα νότια προάστια της Αθήνας και συνέλεξαν υλικό το οποίο αξιολογείται.

Η σχέση με την Intellexa

Σύμφωνα με πληροφορίες που αξιολογούνται από τις εισαγγελικές αρχές, τόσο η Λίνα Κατσούδα όσο και ο Νίκος Λιόλιος, στενός συνεργάτης του Γιάννη Λαβράνου που εργάζεται στις εταιρείες του για περισσότερα από δέκα χρόνια, είχαν ενεργή εμπλοκή στη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης της εταιρείας Intellexa στο Ελληνικό.

Κάποιες από αυτές τις διευθετήσεις προς την Intellexa φέρονται να γίνονταν από τη Fullspan Communications Limited Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, που ανήκει στον Λαβράνο και στην οποία διαχειριστής είναι ο Νίκος Λιόλιος. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Fullspan εμπλέκεται στην υπόθεση λήψης εικονικών τιμολογίων από την εταιρεία «Ιονία Τεχνική» («Υπό την προστασία της ΑΔΑΕ το παρακράτος των υποκλοπών», «Εφ.Συν.» - 14/1/2023).

Μάλιστα, μέχρι και σχετικά πρόσφατα στην εν λόγω εταιρεία εργαζόταν και η Ελένη Τσικλητήρα, σύζυγος του Λαβράνου. Και η εν λόγω φέρεται να απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές, που την παρούσα περίοδο εξετάζουν πληροφορίες σε σχέση με τη συνεργασία της Τσικλητήρα και του Λαβράνου με γνωστό λογιστή, μέλος του ΕΒΕΑ, αλλά και τη σχέση τους με γνωστό δικηγόρο ο οποίος διατηρεί γραφείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η προσοχή των εισαγγελέων εστιάζει στα πεπραγμένα των εν λόγω ατόμων, καθώς σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον του μεγάρου Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λαβράνος είναι κουμπάρος από τον Μάιο του 2022 με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ και ο Φέλιξ Μπίτζιος συνδέεται με τον Γρηγόρη Δημητριάδη μέσω κουμπαριάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα TVXS έχει από τον Σεπτέμβριο του 2022 αποκαλύψει τον τρόπο που ο Μπίτζιος είχε εμπλακεί στη σύσταση της εταιρείας Krikel του Λαβράνου. Ακόμη, και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Intellexa και Krikel που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δείχνουν συναλλαγές μεγάλου ύψους μεταξύ των δύο εταιρειών.

Οι ξένες έρευνες

Τα πεπραγμένα της Intellexa στην Ελλάδα και οι παράνομες παρακολουθήσεις που έτρεξε η ΕΥΠ με τη χρήση του Predator (σ.σ. δεν έφεραν εισαγγελική εντολή) έχουν οδηγήσει ξένες δημοσιογραφικές ομάδες να ερευνούν τις δραστηριότητες της εταιρείας του Ταλ Ντίλιαν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η γερμανική εφημερίδα Welt αποκάλυψε προχθές πως ο πρώην συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής καγκελαρίας, ο Mπερντ Σμιντμπάουερ, 83 ετών, διενεργούσε την τελευταία διετία ενεργό λόμπινγκ υπέρ των συμφερόντων της Intellexa. Σύμφωνα με έρευνα της Welt και της Südwestrundfunk (SWR), ο Σμιντμπάουερ ήταν σε επαφή με διάφορες γερμανικές υπηρεσίες για λογαριασμό της Intellexa τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του λογισμικού Predator.

Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2022 ο λομπίστας επιδίωξε επαφή με τον Καρλ Βίλφριντ, πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πληροφορικής (Zitis), ώστε να γίνει μια εταιρική παρουσίαση από την Intellexa. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας, αυτή η συνάντηση δεν έγινε. Ο Σμιντμπάουερ προσπάθησε επίσης να κανονίσει ένα ραντεβού της ηγεσίας της Intellexa με τον Αρνε Σόνμπομ στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Εκείνη την εποχή, ο Σόνμπομ ήταν ακόμη επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) της Γερμανίας. Ωστόσο, ούτε αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η Intellexa προσπαθούσε την τελευταία διετία να επεκταθεί από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κυρίως χρησιμοποιώντας απόστρατους αξιωματικούς και πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας για να διαφημίζει την πραμάτεια της.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου