Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Ιαν 2016
Η εγγονή του… Άρη Βελουχιώτη διορίστηκε στο γραφείο του Τσακαλώτου!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

 

 

08.01.2016 01:15

 

Θα μπορούσε ο Αρης Βελουχιώτης να έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε καμία περίπτωση. Εχουν περάσει κάτι παραπάνω από 70 χρόνια από τότε που ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ αυτοκτόνησε και το ΚΚΕ μόλις πριν από πέντε χρόνια τον αποκατέστησε πολιτικά.

Η μοναδική σχέση που υπήρχε ήταν το pop art πορτρέτο του αρχηγού των ανταρτών του ΕΛΑΣ στο γραφείο του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, το οποίο είχε προκαλέσει σάλο στα social media και πολλά σχόλια ανάμεσα στους βουλευτές, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όμως, όπως φαίνεται, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτήν την προσωπικότητα της Ελληνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η σύνδεση αυτή ακούει στο όνομα Χριστίνα-Δάφνη Παπαδάκη.

Ο Θανάσης Κλάρας, όπως ήταν το κανονικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη, μπορεί να μην είχε σύζυγο και παιδιά, αλλά είχε συγγενείς από τον αδελφό του, Μπάμπη. Η εν λόγω οικονομολόγος μπορεί να μην έχει το επώνυμο Κλάρα, αλλά από την πλευρά της μητέρας της, κόρης του Μπάμπη Κλάρα, μπορεί να θεωρεί τον Αρη Βελουχιώτη παππού της.

Η Χριστίνα-Δάφνη Παπαδάκη λοιπόν είναι εδώ και λίγες ημέρες ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον διορισμό της να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Φυσικά, δεν αποτελεί κάποιο ρουσφέτι, αφού πρόκειται για μια καταρτισμένη οικονομολόγο, αλλά η κίνηση αυτή έχει έναν συμβολισμό, ενώ ταυτόχρονα κρύβει και μια αντίφαση.

Αν κάποιος πριν από 60 χρόνια έκανε μία πρόβλεψη ότι ο ανιψιός του στρατηγού Τσακαλώτου, των Δεκεμβριανών και του Εθνικού Στρατού, θα διόριζε την εγγονή του Αρη Βελουχιώτη του ΕΛΑΣ μόνο στα σοβαρά δεν θα τον έπαιρναν.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Μετά το πτυχίο από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Χριστίνα-Δάφνη Παπαδάκη συνέχισε τις σπουδές της στα οικονομικά στη Γερμανία σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έπειτα ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν και οικονομολόγος, η ειδίκευσή της είναι πάνω σε πιο θεωρητικά πεδία των οικονομικών, όπως η Οικονομική Ιστορία, η Οικονομική Γεωγραφία και η Οικονομική Κοινωνιολογία. Χαρακτηριστική των ενδιαφερόντων της είναι έρευνα που πραγματοποίησε το 2014 ως υποψήφια διδάκτωρ πάνω στην ιστορία της επιχείρησης και της επιχειρηματικότητας.

Μία από τις ενδιαφέρουσες συνεργασίες της ήταν αυτή με την Ιωάννα Πεπελάση πάνω στην επιβολή διεθνούς οικονομικής εποπτείας σε περιόδους κρίσεων σε περιφερειακές οικονομίες και το παράδειγμα της Ελλάδας το 1898 και το 1924-1927. Εκτός από το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της συγκεκριμένης έρευνας, και μόνο το γεγονός ότι η εγγονή του Αρη Βελουχιώτη συνεργάζεται με την κόρη του έμπιστου οικονομολόγου του Ανδρέα Παπανδρέου, Αδαμάντιου Πεπελάση, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Χριστίνα-Δάφνη Παπαδάκη, εκτός από τις ερευνητικές της δραστηριότητες και εσχάτως τις υποχρεώσεις της στο γραφείο του Ευκλ. Τσακαλώτου, είχε ενεργό συμμετοχή σε ένα πρωτοποριακό project, τα ανοιχτά ηλεκτρονικά μαθήματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί ο καθένας από τον προσωπικό του υπολογιστή να παρακολουθεί μαθήματα χωρίς περιορισμούς ή δεσμεύσεις. Σε αυτή την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, η νεαρή οικονομολόγος είχε αναλάβει την ενότητα «Διάρθρωση και προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», δημιουργώντας όλα τα ηλεκτρονικά μαθήματα και το υλικό που τα συνοδεύει.

Το γεγονός ότι η κ. Παπαδάκη είναι τεχνοκράτισσα δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που άφησε στην οικογένειά της ο αδελφός του παππού της. Εκτός από το ότι έχει ασχοληθεί επισταμένως με την περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου, καθώς και με τον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτή ο Αρης Βελουχιώτης, δίνει συχνά το «παρών» σε σχετικές εκδηλώσεις μνήμης και ομιλίες, διατηρώντας τους δεσμούς με την οικογένεια Κλάρα.

Blog γεμάτο με περιπέτειες

Τον περασμένο Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της πεζογραφικής τριλογίας του παππού της Χριστίνας -Δάφνης Παπαδάκη, Μπάμπη Κλάρα, με τίτλο «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ού αιώνα» (Εκδόσεις ΚΨΜ), η οποία αφορούσε την επέτειο της πρώτης εμφάνισης του Αρη Βελουχιώτη στη Δομνίστα της Ευρυτανίας.

Η οικογενειακή αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από τη μητέρα της Χριστίνας-Δάφνης, Μαρία-Ρόζα Κλάρα-Παπαδάκη, και είχε έντονη την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, υποδεικνύοντας έτσι και την πολιτική τοποθέτηση της οικογένειας. Το «παρών» στην εκδήλωση άλλωστε έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της 73ης επετείου από την εμφάνιση του Αρη Βελουχιώτη στην περιοχή, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τις ίδιες ημέρες, η Χριστίνα-Δάφνη Παπαδάκη είχε οργανώσει πεζοπορία νέων στα μονοπάτια όπου είχε περπατήσει ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, στην οποία συμμετείχαν πολλά νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια επιμελείται και ένα blog που αφορά την οικογένεια Κλάρα γενικότερα, αλλά ουσιαστικά αποτελεί έναν ιστότοπο για τα βιβλία του παππού της για τον Αρη Βελουχιώτη, ενώ στην κορυφή της πρώτης σελίδας του blog δεσπόζει μια μεγάλη φωτογραφία του αντάρτη του ΕΛΑΣ.

Σε ορισμένες αναρτήσεις, η Χριστίνα-Δάφνη Παπαδάκη μιλάει σε προσωπικό τόνο και μία από αυτές είναι η πεζοπορία στα μονοπάτια της Ευρυτανίας, την οποία, όπως φαίνεται, θα πραγματοποιήσουν και φέτος.

 

πηγή: εφημ. Παραπολιτικά

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου