Σοβαρές καταγγελίες για «διαρροή» πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών σε εταιρίες και «εκλεκτούς» Δημάρχους, πριν αυτές δημοσιευτούν επίσημα γίνονται στον αυτοδιοικητικό χώρο, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, με μεθοδεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων επιχειρείται να προκληθεί τεχνική οικονομική ασφυξία στα έργα που υλοποιούνται ακόμη από τα προγράμματα Φιλόδημος της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Πιο αναλυτικά, οι καταγγελίες, κάποιες από τις οποίες στον πιο επίσημο τόνο, όπως αυτή από το Δήμαρχο Ορχομενού Γιάννη Τσιάμη, αναφέρουν ότι οι προσκλήσεις για υποβολές προτάσεων από Δήμους για δράσεις ψηφιακής σύγκλισης, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Α. Τρίτσης» βρίσκονται ήδη σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς. Αυτές  συνδιαλέγονται με «εκλεκτούς» Δήμους, ώστε μόλις δημοσιευτούν οι σχετικές προσκλήσεις, να υπάρχει άμεση ετοιμότητα για υποβολή πρότασης και στη συνέχεια να «προκαθοριστούν» οι όροι των διαγωνισμών ώστε να είναι απολύτως «φωτογραφικοί». Η καταγγελία του Δημάρχου Ορχομενού αφορά την επόμενη πρόσκληση του ΥΠΕΣ ύψους 135 εκατ. ευρώ και επιβεβαιώνεται μάλιστα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι αυτή είναι πάγια τακτική των διαχειριστικών αρχών να διαρρέουν στις ενδιαφερόμενες εταιρίες και σε συγκεκριμένους Δημάρχους τις προσκλήσεις. πλην όμως αυτοδιοικητικές πηγές, αναφέρουν ότι αυτές οι πρακτικές είχαν εκλείψει τα τελευταία χρόνια και ο τομέας των έργων είχε εξυγιανθεί μέσω της διαφανούς διαδικασίας του Φιλόδημου, που έγινε αποδεκτή από το σύνολο των Δημάρχων, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα με γρήγορες διαδικασίες, να απορροφήσουν πολύ μεγάλους πόρους για κρίσιμες υποδομές. 

Μεθοδεύουν τεχνητή οικονομικά ασφυξία στα έργα του «Φιλόδημου»

Παράλληλα, άλλες κατηγορίες αναφέρουν ότι Υπουργείο Εσωτερικών και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μεθοδεύουν την εσκεμμένη καθυστέρηση στις αποπληρωμές έργων που υλοποιήθηκαν μέσω του «Φιλόδημου Ι» για να αναγκάσουν τους εργολάβους να εγκαταλείψουν τα έργα και να δημιουργήσουν μια τεχνική κρίση περί δήθεν έλλειψης πόρων σύμφωνα το αφήγημα της πολιτικής ηγεσίας, όταν κατάργησε το δημοφιλές πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται,  αυτό συμβαίνει ενώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 8 δις από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ προετοιμάζει το έδαφος για μια προσεχή απόφαση- «γέφυρα» για τη μεταφορά των έργων του «Φιλόδημου» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για μικροκομματικούς λόγους. 

 

Ίδια χρηματοδότηση αλλά νέα «ετικέτα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εξήγγειλε έργα 1,5 δις ευρώ σε 12 προσκλήσεις το προσεχές διάστημα μέσω του «Α. Τρίτση», κάνοντας λόγο για στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πλην όμως, όπως έχει καταγγελθεί, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει υπογράψει κάποια νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ αλλά συνεχίζει αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απλώς αλλάζει το όνομα του προγράμματος για να το εμφανίσει τεχνητά ως δικό της. Μάλιστα, σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών δεν απάντησε στο επίμαχο ζήτημα ενώ, παρά τη σχετική αίτηση, αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ. 

Ο σχεδιασμός και ο τρόπος υλοποίησης των νέων προγραμμάτων, εγκαταλείπουν τα πρότυπα του Φιλόδημου και επανέρχονται στο γνωστό παλαιοκομματικό καθεστώς, που διαχωρίζει τους Δημάρχους σε εκλεκτούς και μη, και τους υποχρεώνει να συνωστίζονται σε υπουργικούς προθαλάμους για την έγκριση ενός έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως είχε έγκαιρα αναφέρει το tvxs.gr . Αυτό προκύπτει από την πλειοψηφία 4-1 ιδιωτών έναντι των τεχνοκρατών του Υπουργείου, που προβλέπει πλέον η διαδικασία αξιολόγησης της Νέας Δημοκρατίας. 

Η δε επαναφορά των πρακτικών της «διαρροής» των προσκλήσεων των έργων, πριν τη δημοσίευσή του, επαναφέρει τις γνωστές παλαιοκομματικές μεθόδους του παρελθόντος, εκτιμούν έμπειροι αυτοδιοικητικοί. 

πηγη:https://tvxs.gr