Για «επικοινωνιακό σόου που αξίζει μια θέση στο εγχειρίδιο εξαπάτησης και ανικανότητας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό παρουσία του Πρωθυπουργού.

«Ένα χρόνο μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δήθεν “ξεμπλοκάρισμα” της επένδυσης στο Ελληνικό σε μία εβδομάδα, προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπέρα στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας βαφτίζοντας ως “ανάπτυξη” τις εργασίες κατεδάφισης πέντε εκ των 900 αυθαίρετων κτισμάτων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ» σχολιάζει η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας παράλληλα την διάψευση της υπόσχεσης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η επένδυση θα ξεκινούσε έως το τέλος του 2019. «Είναι προφανές ότι το θράσος και οι επικοινωνιακές φούσκες αποτελούν τα μοναδικά εργαλεία άσκησης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «πέντε κατεδαφίσεις και χιλιάδες ψέματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη. Το επικοινωνιακό σόου στο Ελληνικό κερδίζει, όμως, επάξια μία σελίδα σε εγχειρίδιο συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών και ανικανότητας. Και αυτό είναι το μόνο για το οποίο αξίζετε συγχαρητήρια, κύριε Μητσοτάκη».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις έχουν προχωρήσει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Νίκος Παππάς, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πουλά «γκρεμίσματα αντί για επενδύσεις».  «Ένα χρόνο πριν, οι μπουλντόζες θα έμπαιναν στο Ελληνικό τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης της ΝΔ. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε φιέστα για την κατεδάφιση μόλις πέντε κτιρίων και για τα υπόλοιπα 895 “βλέπουμε”», σχολίασε σχετικά ενώ τόνισε ότι  «στην "εικονική πραγματικότητα" της ΝΔ απαντά η ίδια η πραγματικότητα». Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «οπερέτα» και για «μνημείο πολιτικής απάτης».

«Κακοστημένο επικοινωνιακό σόου»

Εν ολίγοις, από την αξιωματική αντιπολίτευση χρεώνουν στην κυβέρνηση ότι σε συνεργασία με τη Lamda Development έχουν προχωρήσει σε ένα «κακοστημένο επικοινωνιακό σόου κατεδάφισης ενός ελάχιστου αριθμού αυθαιρέτων (πέντε από τα εννιακόσια), χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του Νόμου για την επένδυση του Ελληνικού». Όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «η έκταση και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ ανήκουν ακόμα στο ΤΑΙΠΕΔ, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ενώ έχουμε ήδη 9 τροπολογίες, δύο ψηφίζω-ξεψηφίζω από τη ΝΔ και βλέπουμε τι άλλο θα συμβεί μέχρι το τέλος τους 2020. Όσο για το κόστος κατεδαφίσεων, την ιδιοκτησία των αυθαιρέτων και πιθανές εμπλοκές αύριο στη μεταγραφή υπάρχει πληθώρα λανθασμένων διατυπώσεων και ασάφειες που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον».

Σχολιάζοντας περαιτέρω οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «τελικά οι ΚΥΑ δεν ολοκληρώθηκαν σε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Αλλά δεν έφτασε αυτό. Ενώ την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, ο κος Γεωργιάδης έβγαλε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφερόταν ότι “εκδόθηκε και η τελευταία ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό”, πανηγυρίζοντας ότι γράφτηκε ιστορία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 3 Οκτωβρίου 2019 εκδόθηκε νέα ΚΥΑ (4η) για το Ελληνικό, για τις Ζώνες Πολεοδόμησης, για την έκδοση της οποίας προηγήθηκε μια ΠΝΠ (30/9/19) που άλλαξε τρεις φορές». Ακολούθησαν οκτώ τροπολογίες και συγκεκριμένα:

  • Στις 31/7/2019 με εκπρόθεσμη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (νόμος 4621/2019, άρθρο 3) εισάγεται ρύθμιση για το ύψος των κτιρίων και των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό.
  • Στις 9/8/2019 στο άρθρο 104 του νόμου 4623/2019 εισάγεται διάταξη για την αδειοδότηση των τουριστικών λιμένων στο Ελληνικό.
  • Στην ΠΝΠ 30/9/2019 κατεπείγουσες ρυθμίσεις Υγείας ΥΠΕΝ ΥΠΕΣ και στο άρθρο 5 μπαίνουν νέες θεσμικές ρυθμίσεις για την «Παράδοση κοινοχρήστων χώρων, χώρων κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας στο Ελληνικό»: Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι παραμένουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ και άρα στην Lamda Dev. και όχι στους ΟΤΑ, όπως γίνεται σε αντίστοιχα έργα και πολεοδομικές παρεμβάσεις.
  • Στις 18/11/2019 με το άρθρο 30 του νόμου 4638/2019 προστίθενται δύο εδάφια στο άρθρο 5 της ΠΝΠ 30/9/2019 για την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των κοινόχρηστων χώρων αμέσως μετά τη διανομή του ακινήτου, τροποποιώντας την ΠΝΠ δηλαδή, 45 ημέρες μόλις μετά!
  • Στις 12/02/2020 και στο άρθρο 67 του Νόμου 4663/2020 για τα «Υδατοδρόμια» με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα υφιστάμενα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά» μπαίνουν ρυθμίσεις για τον εκτός πλαισίου χαρακτηρισμό αυθαιρέτων και για τακτοποίηση-κατεδάφιση και παραχωρείται/εκχωρείται η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Ανάπτυξης - Οικονομίας ενώ αφαιρείται από το ΥΠΕΝ.
  • Στον ίδιο νόμο 4663/2020 και 4,5 μήνες μετά την ΠΝΠ καταργείται τελικά η φράση «Κατά τον χρόνο περιέλευσης των χώρων σε κοινή χρήση επέρχονται και οι σχετικές εμπράγματες μεταβολές ως προς αυτούς, χωρίς να απαιτείται ρητή παραίτηση των κυρίων των ακινήτων από την κυριότητα, νομή και κατοχή τους» από το άρθρο 5 της ΠΝΠ 30/9/2019 μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε για την επέλευση των εμπραγμάτων μεταβολών χωρίς την ρητή παραίτηση των κυρίων των ακινήτων. Ξανά αλλάζει δηλαδή η ΠΝΠ 30/9/19.
  • Στις 7/5/2020 στο νόμο 4685/2020 για τον αντιπεριβαλλοντικό «Εκσυγχρονισμό» Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, εισήχθη  «νομοτεχνική» βελτίωση του άρθρου 99 παράγραφο 2, έτσι ώστε στα ΣΟΑ (Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που είναι μόνο το Ελληνικό), να μπορεί να καθορίζεται ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ακινήτων κατά παρέκκλιση του ΠΔ 111/2014  (Α` 76). Ενώ στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου μπήκε διάταξη που αφορά στην «αποτύπωση των γεωμετρικών μεταβολών (βάσει των ΚΥΑ και του ΣΟΑ) στα κτηματολογικά διαγράμματα πριν τη διανομή του ακινήτου και τη συνακόλουθη εμπράγματη μεταβολή», που μάλλον ακόμη δεν έχει γίνει και αποτελεί αναβλητική αίρεση.
  • Στις 1/6/2020 εκδίδεται η Διαπιστωτική Πράξη, σύμφωνα με το Ν. 4663/2020 (άρθρο 67, παράγραφος 3δ), των κτιρίων προς κατεδάφιση υπ’ αρ. 294 μέχρι και 298 (δηλαδή μόνο 5 από τα 900), που αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος B’ του Ν. 4663/2020 και βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ).
  • Στις 12/6/2020 στο Νόμο 4692/20 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» με τροπολογία εισήχθη ρύθμιση για Τμηματική υλοποίηση κατεδαφίσεων με αλλαγή του άρθρου 67 ν.4663/2020 (4 μήνες μετά αλλάζουν το νόμο που ψήφισαν), έτσι ώστε να κατεδαφιστούν 5 κτίρια από τα 900, χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι προαιρέσεις του Νόμου, χωρίς να έχει γίνει η μεταγραφή των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development και φυσικά χωρίς να έχει εισπράξει η Ελληνική Πολιτεία την πρώτη δόση, δηλαδή χωρίς ούτε ένα ευρώ. 

πηγη:tvxs.gr