Το γύρο των κοινωνικών δικτύων κάνει το tweet του  Υπουργείου Εξωτερικών που καλωσορίζει τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και ξυπνά μνήμες από την πρόσφατη περίοδο που η ΝΔ πρωταγωνιστούσε στους «μακεδονομάχους» των πλατειών.

Σε μήνυμά του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Συγχαίρουμε τη  Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας». 

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων στα social media. Εξάλλου ήταν περίπου ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωτοστατώντας στις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για ψηφοθηρικούς λόγους, δήλωνε σε σύσκεψη με τους τομεάρχες του κόμματός του πως η ΝΔ μόλις γίνει κυβέρνηση «θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». 

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως «κυβέρνηση κουρελού», υποστήριζε πως η ΝΔ «δεν απεμπολεί και το δικαίωμα βέτο για την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ». Σημειώνεται πως χτες Πέμπτη, 26 Μαρτίου, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμφώνησαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: «Θετικό πως παραδέχεται ότι κορόιδευε όλη την Ελλάδα»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτησή του αναφέρει: «Κάλιο αργά, παρα ποτε. Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο μέτωπο της λογικής και του πατριωτικού συμφέροντος που χάραξε η συμφωνία των Πρεσπών».

«Ειναι θετικό ότι έστω και τώρα παραδέχεται πως κορόιδευε όλη την Ελλάδα όταν υποδαύλιζε το μίσος και τον εθνικό διχασμό για μικροκομματικά συμφέροντα.  Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας είναι πια σαφές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε τα εθνικά μας συμφέροντα στο Βορρά και εγγυήθηκε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». 

πηγη: