Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Σεπ 2020
Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση, διπλωματικό μπάχαλο δείχνει η παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Κλίκ για μεγέθυνση

15:14 | 04.09.2020

 

 

 

 

Λάθη επί λαθών, υπαναχωρήσεις και έλλειψη ενημέρωσης συνθέτουν το μείγμα εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης - «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» λέει τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Διπλωματική αναδιατύπωση από τον Στόλτενμπεργκ: «Τεχνικές συζητήσεις (μεταξύ Ελλάδας κα ι Τουρκίας) περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις» - Πρόταση Σ.Μισέλ για «πολυμερή διάσκεψη» με την Τουρκία

 
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, αλλά και να συμμαζέψει τις αρνητικές για τις κινήσεις της κυβέρνησής του εντυπώσεις μετά τη χθεσινή παρέμβαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε πως «οι δύο Σύμμαχοι [Ελλάδα και Τουρκία] συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης», κάτι που επιχείρησαν να διαψεύσουν διπλωματικές πηγές, αποδεικνύοντας το κυβερνητικό μπάχαλο.

Διπλωματική αναδιατύπωση από τον Στόλτενμπεργκ: «Τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις»

Μετά τη χθεσινή του παρέμβαση, που ανέδειξε το διπλωματικό μπάχαλο στην ελληνική κυβέρνηση, σήμερα, Παρασκευή, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναδιατύπωσε ορισμένες από τις εκφράσεις του για τις επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, λέγοντας πως «είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία», «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» (αναλυτικά)

Ελληνικές διπλωματικές «πηγές»: Δεν είναι συνομιλίες, είναι πρόταση σε τεχνικό επίπεδο»

 «O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωναν διπλωματικές πηγές το μεσημέρι της Παρασκευής. Προσθέτουν δε πως «αυχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σημειώνουν δε πως «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

 

Τουρκία: Δεν λέει ψέματα το ΝΑΤΟ, αλλά η Αθήνα για να αποφύγει τον διάλογο  

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ότι «ψεύδεται» για να αποφύγει τον διάλογο, αφού η Αθήνα διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα για μια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. (...) Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου».

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ' αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης», δήλωσε. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας, την οποία κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει» την Ελλάδα και ότι δρα με τρόπο «υστερικό». «Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να εγκαταλείψει αυτή την υστερική στάση που δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. «Η Γαλλία θα έπρεπε να έρθει να συζητήσει μαζί μας το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Μια τέτοια στάση θα ήταν προς όφελος όλων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η προπαγάνδα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική, όχι με επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης

Χθες, η Κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι "πληροφορίες....σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Στη συνέχεια, μίλησε για "μονομερή εγχείρηση εγγράφου από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ".

Σήμερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται ήδη "τεχνικές συνομιλίες" ("technical talks") και μάλιστα επανέλαβε ότι αυτό έγινε "μετά από επαφή του με τους ηγέτες Τουρκίας Ελλάδας". Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση διαρρέεται και πάλι ότι υφίσταται "μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για μείωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία," η οποία "δεν μπορεί να βαφτιστεί 'συνομιλίες' ".

Το μπάχαλο δυστυχώς συνεχίζεται, μετά από σειρά λεκτικών ακροβασιών και αντιφάσεων στα όρια του σουρεαλισμού το τελευταίο διάστημα: "συνομιλίες επί εγγράφων, που δεν είναι συνομιλίες", "θόρυβοι που αποτρέπουν έρευνες υδρογονανθράκων", "πλοία που παρασύρονται από αέρηδες σε ξένες υφαλοκρηπίδες", "επεκτάσεις χωρικών υδάτων και μερικές οριοθετήσεις ΑΟΖ που είναι θρίαμβος ή καταστροφή για τη χώρα, ανάλογα με το ποια κυβέρνηση τις αποφασίζει", "γεωτρήσεις σε ΑΟΖ που αποτελούν σκάψιμο στη λάσπη", "Τούρκοι στρατιώτες που μπαίνουν λίγα μέτρα στη χώρα, αλλά δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα".

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία και η προπαγάνδα της είναι με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική. Τέτοιες επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης πολύ σοβαρών ζητημάτων εκθέτουν τη χώρα και αποδυναμώνουν τις θέσεις της διεθνώς.

Πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Γερμανό Πρέσβη

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε στη συνάντησή του με τον γερμανό πρέσβη ότι «η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εντείνοντας τον ευρωτουρκικό διάλογο και υιοθετώντας ξεκάθαρες και ισχυρές κυρώσεις άμεσα εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου»

Βαριά εκτεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση μετά το μπάχαλο με το ΝΑΤΟ

Όπως γράφει η Αυγή αναλύοντας όσα συνέβησαν την Πέμπτη:

Λάθη επί λαθών, υπαναχωρήσεις και έλλειψη ενημέρωσης συνθέτουν το μείγμα εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Το τελευταίο επεισόδιο με το ΝΑΤΟ κατέδειξε το απόλυτο μπάχαλο στην ελληνική διπλωματία

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από όταν αποκαλύφθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε μυστικές συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία και την γερμανική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών είχε υπάρξει και συνάντηση ανάμεσα στον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αποκαλύψει την συγκεκριμένη συνάντηση, που έλαβε χώρα με φόντο την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Η δήλωση και η διάψευση

Χτες ήρθε μία ακόμα σοβαρή αποκάλυψη, που εκθέτει την Αθήνα, καθώς της αποδίδεται εμμέσως υπαναχώρηση από συζητήσεις με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «συζητήσεις με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους», που κατέληξαν σε συμφωνία «να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Ουσιαστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου προκειμένου σε πρώτη φάση να απομακρυνθούν όλα τα πολεμικά πλοία από την περιοχή.

Λίγα λεπτά μετά όμως, η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών διέψευσε πως υπάρχει τέτοια συμφωνία, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το τι συζητείται με την Τουρκία και άλλους διαμεσολαβητές, αλλά και ποια είναι η τακτική της Ελλάδας στην διένεξη με την Τουρκία.

«Έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές,  και αρκέστηκαν να προσθέσουν πως «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».

Τα δεδομένα και οι πιέσεις

Δεν έχει καταγραφεί ποτέ Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες χωρίς την πρότερη ενημέρωση (ορισμένες φορές και εντολή) της ηγεσίας των ΗΠΑ. Με αυτό το σκεπτικό η έναρξη διαλόγου με διαμεσολαβητή το ΝΑΤΟ έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ΗΠΑ, με τις εκλογές να πλησιάζουν και κάθε ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου να μοιάζει με εφιαλτικό πολιτικό σενάριο.

Είναι όμως απορίας άξιο πώς η ελληνική πλευρά μπήκε σε μια τέτοιου είδους συζήτηση, όταν επισήμως έχει χαρακτηρίσει μια ενδεχόμενη τέτοια διαβούλευση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λίγο-πολύ ευνοϊκή για τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Στις 26 Αυγούστου ο πλέον αρμόδιος, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε μετά από συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή», ενώ σημείωνε πως «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή».

Η αλλαγή ρότας


Φαίνεται όμως ότι οι διεθνείς πιέσεις προς την Αθήνα αυξήθηκαν με αποτέλεσμα, όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η ελληνική πλευρά να μπει σε συζητήσεις με την Τουρκία υπό το ΝΑΤΟ. Έτσι υπήρχε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θεωρηθεί λίγο-πολύ συνυπεύθυνη με την Άγκυρα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην πραγματικότητα παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή.

Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή η Αθήνα βρίσκεται στο μέσον ενός πρωτόγνωρου διπλωματικού επεισοδίου, που δείχνει πως επικρατεί «μπάχαλο» στις τάξεις της κυβέρνησης. Σε τέτοιες περιστάσεις πολλαπλασιάζονται οι φόβοι πως η ελληνική πλευρά άλλα λέει έξω, άλλα μέσα και τελικά άλλα πράττει.

Τα ερωτηματικά


Δημιουργούνται πάντως πολύ σοβαρές απορίες σε οποιοδήποτε παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς:

-Δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους αποδέχτηκε τη διαδικασία που πρότεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

-Δεν γνωρίζουμε τι έπραξε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προκειμένου να περιοριστεί η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

-Η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε την κοινή γνώμη για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ή σε ποιους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να προχωρήσει

-Εάν επιβεβαιωθεί και τυπικά η υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την αρχική απόφαση αλλά και την αλλαγή στάσης

-Δεν γνωρίζουμε ποιος χειρίστηκε τις συζητήσεις με το ΝΑΤΟ, ενώ δεν αποκλείεται το Μαξίμου, όπως συνηθίζει, να ρίξει το φταίξιμο σε κάποιους υπηρεσιακούς υπαλλήλους

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου