Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 30 Σεπ 2022
Σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αιτίας των συνολικών κενών σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

                                                                                                                                                   30/09/2022                                                                                      

 

Ερώτηση για τα σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αιτίας των συνολικών κενών σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, κατέθεσαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 12 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Η εμμονική απαξίωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος από την Κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ είναι σταθερή και συνεχής. Το ίδιο σταθερή και συνεχής παραμένει και η μεθοδευμένη επίθεση και κατασυκοφάντηση που συστηματικά δέχονται τα δημόσια Πανεπιστήμια, η ανεπαρκής χρηματοδότησή τους, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων, ο μη εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων και η άμεση και έμμεση ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κάθε λογής επιχειρηματιών της «γνώσης».

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα κενά σε μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) είναι τεράστια, ενώ σε 100 ανέρχονται τα κενά που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά το Ίδρυμα. Παρά τις τόσες ελλείψεις που υπάρχουν σε μέλη ΔΕΠ, το Υπουργείο Παιδείας θα ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Πατρών με μόλις 22 εντεταλμένους διδάσκοντες για τα κενά που δημιουργήθηκαν το 2021.

Έχουν χάσει πια το νόημα τους οι λέξεις. Γιατί Δημόσια Παιδεία που με σταθερά νομοθετικά βήματα απαξιώνεται και μεταφέρεται στους ιδιώτες δεν γίνεται, πώς να το κάνουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ - ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                 

                                                   


Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2022  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Θέμα: Σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αιτίας των συνολικών κενών σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα δημόσια Πανεπιστήμια βρίσκονται τα τελευταία χρόνια υπό μεγάλη πίεση έχοντας να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, και την απαξίωση της Κυβέρνησης για την δημόσια παιδεία. Το Υπουργείο Παιδείας δείχνει να αδιαφορεί παντελώς για το ότι το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και οι ερευνητικές υποδομές αποτελούν τις βάσεις για την παραγωγή, την προαγωγή και την αξιοποίηση της γνώσης. Τα μέλη ΔΕΠ μειώνονται συνεχώς, η πολιτική αύξησής τους που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοπεί την τελευταία τριετία, ενώ δεν τηρείται ούτε καν ο κανόνας 1 προς 1 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων, που επίσης είχε νομοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, εκτός από την εδώ και χρόνια μεθοδευμένη επίθεση και κατασυκοφάντηση που συστηματικά δέχονται τα δημόσια Πανεπιστήμια, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων, ο μη εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, αποτελούν προβλήματα που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αν και είναι το 4ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα και το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς γίνεται με πολλές ελλείψεις και δυσκολίες. Σημειώνεται επιπλέον ότι o ακαδημαϊκός χάρτης του Πανεπιστημίου της Πάτρας άλλαξε μετά από συγχωνεύσεις Τμημάτων, καταργήσεις και μετονομασία άλλων, αλλά και μεταφορά σχολών από άλλες πόλεις στην πόλη της Πάτρας. Έτσι το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να λειτουργήσει φέτος με τα νέα αυτά δεδομένα και να καταφέρει να ανταπεξέλθει, έχοντας ακόμα να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο Πρύτανης, ένα Ίδρυμα που είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 30.000 ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές, 1.746 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 2.058 υποψήφιοι διδάκτορες, απαριθμεί μόλις 693 καθηγητές και 234 μέλη ΔΕΠ. Τούτο σημαίνει ότι τα κενά σε μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) είναι τεράστια, ενώ σε 100 ανέρχονται τα κενά που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το Ίδρυμα, ενώ, παρά τις τόσες ελλείψεις που υπάρχουν σε μέλη ΔΕΠ, το Υπουργείο Παιδείας θα ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Πατρών με μόλις 22 εντεταλμένους διδάσκοντες για τα κενά που δημιουργήθηκαν το 2021.

Επειδή οι ελλείψεις που ήδη υπάρχουν αυξάνονται κάθε χρόνο, αφού δεν αντικαθίστανται τα συνταξιοδοτηθέντα μέλη.

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει ελάχιστες από τις θέσεις που ζητούν τα Πανεπιστήμια και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση.

Επειδή η δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων, φαίνεται να απαξιώνεται από την Κυβέρνηση με κάθε τρόπο.

Επειδή είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αιτίας των συνολικών κενών σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πρόβλημα όχι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό, δεδομένου ότι χάνονται πολλά γνωστικά αντικείμενα.

Επειδή η κυβέρνηση δείχνει να μην κατανοεί ή να προσποιείται ότι δεν κατανοεί πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και όχι στην ανομία και επιλέγει να διαθέσει χρήματα για την φύλαξή τους και όχι για την επιστημονική ενίσχυσή τους και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πόσες θέσεις ΔΕΠ ΑΕΙ κενώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών από οποιαδήποτε αιτία τη τριετία 2019-2022 και πόσες ορκωμοσίες νέων μελών ΔΕΠ ΑΕΙ πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα;

Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν εφαρμόζει το άρθρο 65 του Ν.4610/2019, για την αναπλήρωση των θέσεων ΔΕΠ που κενώνονται;

Πώς αναμένετε να λειτουργήσει σωστά το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, με τις τόσες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχει γίνει από το Υπουργείο για την κάλυψη των κενών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε πόσο χρονικό διάστημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αθανασίου Αθανάσιος

Βαρεμένος Γεώργιος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μωραΐτης Θάνος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου