Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Παράνομη και τοκογλυφική συμπεριφορά από τις "Εταιρείες Διαχείρισης"
Κλίκ για μεγέθυνση


 

  

1 Φεβρουαρίου 2023

 

 

Στην Βουλή φέρνουν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με πρωτοβουλία των βουλευτών Κώστα Μάρκου, Σίας Αναγνωστοπούλου και Κυριακής Μάλαμα τις καταγγελίες που έχουν περιέλθει στον Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, όπως και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αχαΐας σε αντίστοιχες περιπτώσεις για εκβιαστικές συμπεριφορές των εταιριών διαχείρισης δανείων σε δανειολήπτες.  Οι εν λόγω εταιρίες διαχείρισης, ενώ εκκρεμεί απόφαση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την εν συνόλω νομιμότητα της λειτουργίας τους τροποποιούν μονομερώς και παρανόμως προηγούμενες ρυθμίσεις των δόσεων των δανειοληπτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξάλλου, έχουν επανειλημμένως θέσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τις ανησυχίες τους για τους όρους λειτουργίας και διοίκησης των εν λόγω Εταιριών που θα πρέπει να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζικών ιδρυμάτων και να εναρμονιστεί η νομοθεσία με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που ακόμα εκκρεμεί. Δυστυχώς, οι συνέπειες της πολιτικής της Κυβέρνησης και η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα που ψηφίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 φέρνουν ήδη τους πολίτες ενώπιον βίαιων εξώσεων από τις κατοικίες τους, ενώ οι πρακτικές των εταιριών διαχείρισης συνάδουν περισσότερο με την διενέργεια αυθαίρετων δημεύσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                                

 

                                              
                                                                              

Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Παράνομη και τοκογλυφική συμπεριφορά από τις "Εταιρείες Διαχείρισης"».

Οι υπογράφοντες βουλευτές καταθέτουν ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό την από 24/01/2023 επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος προς όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, όπως και στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για παράνομη και τοκογλυφική συμπεριφορά από τις "Εταιρείες Διαχείρισης".

Όπως αναφέρει η επιστολή, στον επισπεύδοντα Σύλλογο έχουν λάβει εμπεριστατωμένες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εν λόγω Εταιρείες φαίνεται να λειτουργούν ως τοκογλύφοι, χρησιμοποιώντας το δανεισμό ως αφορμή για να ξεκινήσουν εκβιασμό και οικονομική αφαίμαξη των πολιτών. Μεγάλο μέρος αυτών, αφορούν περιπτώσεις που οι εταιρίες διαχείρισης τροποποιούν μονομερώς προηγούμενες ρυθμίσεις των δόσεων των δανειοληπτών, επικαλούμενες δήθεν νέους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία τους. Συναφείς καταγγελίες έχουν περιέλθει και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Η πρακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Νόμο 4224/2013 (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τα θέματα των Δανείων) και τις αντίστοιχες απαντήσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί επίσημα εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου έχουν από τον Σεπτέμβριο του 2022 καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την ανάγκη να λάβει η Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση των όρων λειτουργίας και διοίκησης των εν λόγω Εταιριών και σε κάθε περίπτωση την εναρμόνισή τους με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για την απάντηση σχετικά με τις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων για αποτελεσματική, δίκαιη και ουσιαστική επίλυση των θεμάτων που συνδέονται ευθέως με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος

         Αθήνα, 1.2.2023

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Μάλαμα Κυριακή

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόκας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου