Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Ιούλ 2022
1 στους 2 εργαζόμενους φέτος δεν μπορούν να πάνε ούτε μέχρι την Αίγινα εξαιτίας της ακρίβειας αλλά… ο Μητσοτάκης πέρασε άλλο ένα ανέμελο ΣΚ στο υπερπολυτελές Costa Navarino!
Κλίκ για μεγέθυνση

Οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να πάρουν το καράβι για να πάνε μέχρι την Αίγινα, εξαιτίας της δραματικής αύξησης στα ναύλα, που υπάγεται στην ακρίβεια Μητσοτάκη, και ο πρωθυπουργός… ανέμελος, πέρασε ένα ΣΚ στο υπερπολυτελές και πανάκριβο Costa Navarino.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, η Ελλάδα βρίσκεται στις 3 πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, καθώς 1 στους 2 δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές… ούτε μια εβδομάδα! «Στην καταπληκτική ποιότητα ζωής» του πρωθυπουργού, όμως, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ieidiseis.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξέκλεψε» λίγο χρόνο και πέρασε το περασμένο weekend στο πολυτελές «Costa Navarino». Με μπάνια και ησυχία πριν επιστρέψει στους «καύσωνες» του Μαξίμου…

Το 44% των εργαζομένων δεν μπορεί να πάει διακοπές για οικονομικούς λόγους
Στην έρευνα σημειώνεται ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και των ανεπαρκών μισθών περισσότεροι από 38 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για διακοπές έχει αυξηθεί σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2019, ενώ ακόμη και το ποσοστό των εργαζόμενων που δεν είχε αυτήν την οικονομική δυνατότητα έχει αυξηθεί σε 11 χώρες.

Οι 3 πρώτες χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων που δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε μια εβδομάδα είναι η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Λιθουανία, με το ποσοστό στη χώρα μας να αγγίζει το 44%, αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 2019.

Ο… μη επαρκής μισθός
Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εκτιμούν ότι η «φτώχεια των διακοπών» είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη να λάβουν μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ζητά να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται οι μισθοί στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τους εργαζόμενους με μέτρα που θα αμβλύνουν την κρίση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, και θα παράσχουν εισοδηματική στήριξη».

«Χωρίς μια δίκαιη αύξηση μισθών, οι εργοδότες και οι πολιτικοί θα δουν ότι, επιστρέφοντας από τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές, θα αντιμετωπίσουν ένα φθινόπωρο οργής που θα ακολουθηθεί από έναν χειμώνα δυσαρέσκειας» σημειώνει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΣΕΣ Esther Lynch, προσθέτοντας ότι, ενώ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων εργάζεται για να έχει φαγητό στο τραπέζι του και να πληρώσει το ενοίκιο εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής, τα αφεντικά και οι εργοδότες χρησιμοποίησαν την πανδημία για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα από τα κέρδη που παράγονται από το εργατικό δυναμικό τους. Η αυξανόμενη ανισότητα των διακοπών δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν λειτουργεί για τους εργαζόμενους».

Κόβουν αγορές για να πληρώσουν λογαριασμούς οι καταναλωτές
Ένας στους 2 καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο, ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες για λογαριασμούς, όπως δείχνει έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκε στο -64, μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, και μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2021.

Οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας. Όπως καταγράφεται στο σχήμα 3, το 45% εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Αντίθετα, το 53% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι μειωμένες και μόλις το 17% ότι θα είναι αυξημένες.

Με πληροφορίες από avgi.gr /ΦΩΤΟ από περσινή “απόδραση” του πρωθυπουργού στο Costa Navarino


πηγη: https://thefaq.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου