Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 16 Ιαν 2023
«Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» από τη Σακελλαροπούλου για υποκλοπές και Φλώρο στη συνάντηση της με την ηγεσία της Δικαιοσύνης
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Τη σιωπή επέλεξε ως στάση ουσιαστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απέναντι στην πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που βιώνει η χώρα με την υπόθεση των υποκλοπών, την εξωθεσμική παρέμβαση Ντογιάκου και την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια η συνάντηση της με τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τις παρακολουθήσεις θεσμικών παραγόντων από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετξαύ των οποίων ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν είπε ούτε κουβέντα για την αντισυνταγματική παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, κατά της ΑΔΑΕ, που έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» σύσσωμου του κόσμου. «Το μόνο για το οποίο δεν θα συζητήσουμε είναι για θέματα της επικαιρότητας, αφού αυτό ξεφεύγει από τα όρια της θεσμικής μου ιδιότητας», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου συγκεκριμένα, «νίπτωντας τας χείρας της» στην εισαγωγική της τοποθέτηση, μένοντας σε γενικόλογες παρατηρήσεις και αποφεύγοντας επίμονα κάθε αναφορά στο «καυτό» για τη Δημοκρατία ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ειδικότερα, κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε:

«Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ. Όπως θυμάστε, ξεκινήσαμε πριν από τις γιορτές την προσπάθεια να βρούμε ημερομηνία που να ταιριάζει σε όλους για τη συνάντηση, η οποία είναι καθαρά εθιμοτυπική, αντί να συναντώ κάθε έναν από εσάς χωριστά, όπως κάνουμε πολλές φορές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη χώρα μας (όχι μόνον, αλλά η συζήτηση είναι για την Ελλάδα) η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα, τα οποία είναι προφανές ότι δεν θα λυθούν με συναντήσεις, εδώ ή αλλού. Λόγω όμως όχι μόνο της προηγούμενης ιδιότητάς μου ως δικαστού επί 40 χρόνια, αλλά και της σημερινής, έχω χρέος να προσπαθήσω να θέσω το ζήτημα της ανάγκης διαλόγου. Να ανταλλάσσουμε απόψεις, ώστε τα θέματα της Δικαιοσύνης, που είναι πολύ σοβαρά γιατί αφορούν την ηρεμία του κοινωνικού συνόλου, να μην αντιμετωπίζονται με παράλληλους μονολόγους, αλλά με διάλογο. Με την ευχή να συνεχίσετε να συναντιέστε μεταξύ σας, να ακούει ο ένας τον άλλον. Γιατί τα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη δεν απαιτούν όλα την επέμβαση του νομοθέτη, αλλά πολλά μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Όλοι συζητούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης και η Ελλάδα τρέχει πίσω από αυτές τις μαγικές λέξεις επί δεκαετίες. Οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι πάντες. Και βέβαια η κοινωνία που ταλαιπωρείται. Δεν είναι πολύ εύκολο, επιμένω όμως ότι μπορούν πολλά να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της παθογένειας, γιατί η Δικαιοσύνη είναι μεν συλλογικό αγαθό, αλλά η λειτουργία της είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί.

Βλέπουμε να εισάγονται ρυθμίσεις αλλεπάλληλες, οι οποίες πολλές φορές περιπλέκουν τα πράγματα ή πάντως αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Για να μπορέσει κανείς να βρει λύσεις, χρειάζονται τομές και όχι μικρορρυθμίσεις και μπαλώματα. Οι τομές όμως θέλουν συναινέσεις, θέλουν γενναιότητα και υποχωρήσεις αμοιβαίες. Ξέρω ότι αυτή την εποχή έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις και για τις καθυστερήσεις που είναι ένα μεγάλο θέμα. Όπως προκύπτει και από τους δείκτες του EU Justice Scoreboard, το οποίο έχει μεγάλο ρόλο και στα μέτρα που προτείνονται στα κράτη μέλη και στη χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα εμφανίζεται στο θέμα αυτό να υστερεί. Τουλάχιστον πάντως για τις διοικητικές διαφορές υπάρχει σημαντική βελτίωση, από τις 1.500 μέρες το 2013, στις 600, που όμως είναι και πάλι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο δείκτη.

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου