Σήμερα είναι ο αντιεμβολιαστής δικηγόρος και δεν κουνιέται φύλλο. Αύριο, όμως, μπορεί να είναι αυτός που θα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να νικήσει την Τουρκία σε πόλεμο ή ότι πολλοί παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Ισως και εκείνος που προβλέπει χρεοκοπία ή αμφισβητεί την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Αρκεί να τον μηνύσει ένας εθνικιστής ή ένας εγκάθετος τραπεζίτη για να βρεθεί με χειροπέδες και μετά στο εδώλιο του Δικαστηρίου.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τέτοιες καταστάσεις:

 

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων»

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.

Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.»Η προηγούμενη διάταξη του ΠΚ θα έπρεπε να αναθεωρηθεί για να περιοριστεί ο κίνδυνος λογοκρισίας, όχι να εμπλουτιστεί για να τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ελευθερία της έκφρασης. Η πρώτη εφαρμογή των νέων διατάξεων του ΠΚ γίνεται με συλλήψεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Εισαγγελία στρέφεται κατά προσώπων που προωθούν αντιεμβολιαστικές θέσεις και αποτρέπουν ασθενείς από τη διασωλήνωση. Φαίνεται λογικό αλλά είναι επικίνδυνο. Γιατί η αρχή δεν προεξοφλεί το τέλος. Αυτό που σήμερα χρησιμοποιείται για καλό, μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθεί για κακό. Το τζίνι (της δίωξης απόψεων) βγήκε από το μπουκάλι και η πορεία του είναι απρόβλεπτη. Εχουμε λόγους να ανησυχούμε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ευαισθησία στα θέματα πλουραλισμου και ελευθερίας της έκφρασης, ενώ τα δημοκρατικά ανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας έχουν αδρανοποιηθεί μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις και ανατροπές της τελευταίας δεκαετίας. Σήμερα είναι ο αντιεμβολιαστής δικηγόρος, αύριο μπορεί να είναι ο ενοχλητικός για το σύστημα εξουσίας χρήστης του twitter, δηλαδή εσύ, ο φίλος σου ή το παιδί σου. 
πηγη: https://tvxs.gr