Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Σεπ 2022
Δ. Τζανακόπουλος: «Η Εξεταστική Επιτροπή οδηγείται σε αδιέξοδο, υπονομεύοντας τη βάση του πολιτεύματος και τη Δημοκρατία
Κλίκ για μεγέθυνση











16:17
| 16.09.2022

 

Στη συνέντευξή του στον Real FM και τον Ν. Χατζηνικολάου, ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε την επικαιρότητα - Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, παρακολουθήσεις και εξεταστική επιτροπή, εξωτερική πολιτική και ελληνοτουρκικά ήταν τα βασικά σημεία της κριτικής του

 
«Οι εξωγενείς παράγοντες που προκάλεσαν την κρίση είναι ενεργοί. Σχετίζονται με τις θεσμικές στρεβλώσεις του χρηματιστηρίου ενέργειας και την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στο φυσικό αέριο. Σχετίζονται με την αδρανοποίηση λόγω αυτής της κυβερνητικής επιλογής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει σε μία πολιτική, η οποία δεν στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος στην Ελλάδα  που είναι τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών», ανέφερε ο βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Και συνέχισε: «Είναι μια πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ενισχύει απλώς και μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και φορτώνει το σύνολο του κόστους στον καταναλωτή και στον φορολογούμενο. Διότι η λογική της επιδότησης των εταιρειών ενέργειας με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, στην πραγματικότητα ενισχύει τις τάσεις κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας που επικρατούν στην ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξει μια συνολική αντιπρόταση από τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που θα στοχεύει κατά κύριο λόγο στην παρέμβαση στο πεδίο της διαμόρφωσης των τιμών και όχι απλώς στο πεδίο των επιδοτήσεων της αισχροκέρδειας. Δηλαδή θα μιλήσουμε για περιορισμό των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για μηχανισμούς αποδέσμευσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο και για την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας, ο οποίος θα επιτρέπει στο κράτος ​να παρεμβαίνει στρατηγικά στη διαμόρφωση των τιμών, πράγμα το οποίο απωλέσαμε λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας υποστήριξε: «Η Ελλάδα έχει έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό κοντά στο 11,2% τον προηγούμενο μήνα και ο ενεργειακός πληθωρισμός αγγίζει το 30%. Ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή ακριβώς αυτό το οποίο ονομάζεται ράφι στο σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί. Και είναι γνωστό ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης και στα τρόφιμα πλήττουν κατά κύριο λόγο τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, δεν πλήττουν τα υψηλά εισοδήματα. Διότι όταν έχεις ένα λογαριασμό της ΔΕΗ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών σε μια τριμελή οικογένεια της τάξης των 800-900 ευρώ, όταν έχεις σούπερ μάρκετ που το μήνα μπορεί να κυμαίνεται στα 600 ευρώ, βλέπετε ότι 1.500 ευρώ έχουν φύγει από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού για να καλυφθούν οι βασικές, πρωταρχικές ανάγκες. Και αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά δεν έχουν εισόδημα που να φτάνει τα 1.500 ευρώ».

Ο βουλευτής δήλωσε στη συνέχεια ότι «αυτή τη στιγμή η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα έσοδά της κατά πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο και μόνο λόγω του αυξημένου ΦΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών. Επομένως, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μειωθεί ο ΦΠΑ που είναι ένας απολύτως άδικος φόρος που επιβαρύνει με τον ίδιο τρόπο και τα χαμηλά και τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Άρα, όσο μεγαλύτερος είναι ο ΦΠΑ, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανισότητα που παράγει. Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορέσει να στηρίξει νοικοκυριά και εργαζόμενους και θα συμπαρασύρει και το σύνολο των μισθών, αλλά και η αποκατάσταση συγκεκριμένων συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η κατάργηση για παράδειγμα των απλήρωτων υπερωριών του νόμου Χατζηδάκη αποτελούν εργαλεία αύξησης του εισοδήματος και  διαμόρφωσης των τιμών». Μάλιστα σχολίασε: «Ακούμε από υπουργικά στελέχη να μας λένε ότι αυτός ο χειμώνας θα μοιάζει με το χειμώνα του ΄42 και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αδρανεί τονίζοντας ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός».

Κληθείς να σχολιάσει το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων ξεκαθάρισε: «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η επίκληση του απορρήτου εκ μέρους της κυβέρνησης και των στελεχών της ΕΥΠ, δηλαδή του καθήκοντος εχεμύθειας που έχουν να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες που αφορούν την υπηρεσία. Άρα η ΕΥΠ είναι απολύτως ανέλεγκτη από οποιαδήποτε μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής της Αθήνας κ. Γ. Δρόσο πρόκειται για πρακτική χούντας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κράτος-ΕΥΠ. Αντίστοιχα οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τριών επίσης καθηγητών νομικών σχολών, του κ. Βενιζέλου, του κ. Σταθόπουλου και του κ. Αλιβιζάτου, οι οποίοι με κανένα τρόπο δε συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ήταν καταπέλτες μιλώντας για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Δεν υπάρχει κανένας νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλει ή υποχρεώνει τον διοικητή ή τα πολιτικά στελέχη της ΕΥΠ να επικαλούνται το απόρρητο ενόψει των επιτροπών της Βουλής. Αυτά είναι θέματα λυμένα και ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνονται όλα αυτά είναι για να συγκαλυφθεί η ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε επίσης: «Η Εξεταστική Επιτροπή οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό υπονομεύει ευθέως τη βάση του πολιτεύματος και τον χαρακτήρα του ως Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αυτός ο κίνδυνος πρέπει να επισημανθεί με κάθε τρόπο, χωρίς υπερβολές, διότι πραγματικά  διολισθαίνουμε σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις. Μιλώντας με παλιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έζησαν τις δύσκολες στιγμές της δικτατορίας και αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία αναφέρουν ότι δεν φαντάζονταν ότι θα ξαναζήσουν αντίστοιχες καταστάσεις με την ευθεία υπονόμευση του ελληνικού κοινοβουλίου. Πραγματικά νομίζω ότι χρειάζεται δημοκρατική εγρήγορση από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».

Αναφερόμενος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής τόνισε την αναποτελεσματική τακτική της κυβέρνησης: «Το επισημαίνουμε ήδη από το 2014 όταν δεν επιλέχθηκε η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων και των υπουργών Εξωτερικών, μια στάση που τελικά έχει σήμερα πολύ μεγάλες συνέπειες με  μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Επίσης η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη λογική της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και υιοθέτησε το δόγμα του προβλέψιμου συμμάχου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μια μεριά δεν φαίνεται να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά για να κατευνάσουν την κατάσταση και τον παροξυσμό στον οποίο βρίσκεται ο κ. Ερντογάν. Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη έχει να ασχοληθεί με τα ζητήματα της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βουλευτή κ. Ζειμπέκ Χουσείν κατέληξε ότι «σε κάθε περίπτωση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής καθώς όλα αυτά τα ζητήματα  που αφορούν τη Θράκη ρυθμίζονται από τη σύμβαση της Λοζάνης».

πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου