Φαινομενικά, οι δημοσκοπήσεις δίνουν αέρα στα πανιά του πρωθυπουργού. Επί της ουσίας, τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση παράγει μόνο αρνητική δημοσιότητα (Ικαρία, υπόθεση Λιγνάδη, ασφυξία στο ΕΣΥ, Νέα Σμύρνη κοκ) έχοντας χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας και πυροδοτώντας κοινωνικές εντάσεις σε διάφορα επίπεδα.

Οι επαγγελματίες της πολιτικής ανάλυσης ξέρουν πως στη ζωή των κυβερνήσεων υπάρχει το λεγόμενο turning point, το σημείο βρασμού, μετά το οποίο αρχίζει η ραγδαία φθορά. Πλησιάζει αυτό για το σύστημα Μητσοτάκη; Τι ρόλο δεν παίξει η εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το μισό του ελληνικού πληθυσμού και ήδη άρχισαν να πεθαίνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ;  Θα μπορέσουν να καλυφθούν και την πρωτεύουσα, όπου είναι εγκατεστημένα τα μεγάλα ΜΜΕ, οι εγκληματικές παραλείψεις της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας;

Eύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν και αυτό είναι το πρώτο που ανησυχεί τους επιτελείς του Μαξίμου. Κι όσο ανησυχούν τόσο γίνονται περισσότερο επιθετικοί προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Και τόσο τροφοδοτούν το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος που τους βοήθησε εκλογικά. Και τόσο επενδύουν στην πόλωση που συσπειρώνει.

Υπάρχουν αρκετές εστίες αβεβαιότητας για τον Κ. Μητσοτάκη:

Εκλογές: Κι αν δεν μπορέσει να τις κάνει στις αρχές του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου;

Οσοι στο Μέγαρο Μαξίμου αδημονούν για τις πρόωρες κάλπες, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή το Βερολίνο. Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι αναμενόμενο ότι δεν θα υπάρξει κατανόηση για προσφυγή σε εκλογές από μια κυβέρνηση που έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το πόσο θα συνδεθεί ενδεχόμενη ή πιθανή ευρωπαϊκή δυσφορία με τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι προβλέψιμο.

 

Δίλημμα: Αλλά ακόμη και αν μπορέσει να κάνει εκλογές, με ποιο δίλημμα θα πείσει για ισχυρή ανανέωση εντολής; Τις προηγούμενες εκλογές τις κέρδισε με το σύνθημα "να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ", τώρα πώς θα υποστηρίξει το "να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ;" όταν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις;

 

Κόμμα: Στις επόμενες εκλογές θα πολιτευθούν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και αυτό θα προκαλέσει συνωστισμό και μεγάλη ανταγωνιστικότητα σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Από τον Γεραπετρίτη μέχρι τον Πέτσα και από τη Μιχαηλίδου μέχρι τη Ζαχαράκη, είναι πάνω από δέκα τα προβεβλημένα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν έδρα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Αντιπολίτευση: Μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν φαίνεται να επωφελείται πολιτικά από τα προβλήματα της κυβέρνησης κι αυτό τους ανακουφίζει στο Μέγαρο Μαξίμου που, όμως, δεν μπορούν να θεωρήσουν βέβαιη την επ αόριστον παράταση αυτής της κατάστασης. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται σε εσωκομματική κρίση ενόψει ανάδειξης νέας ηγεσίας. Αλλά τι θα συμβεί αν αυτή η κρίση ξεπεραστεί;

Οικονομία: Τα λουκέτα θα είναι πολλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του εμπορίου και της εστίασης και η ανεργία θα εκτιναχθεί. Οταν περάσει η πανδημία, θα έρθουν στην επιφάνεια οι επιπτώσεις της ύφεσης και της νέας πτώσης του βιοτικού επιπέδου των πολλών. Και αυτό, συνήθως, έχει πολιτικό αντίκτυπο.

Πανεπιστήμια: Το φθινόπωρο θα υπάρχει κύμα καταλήψεων στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις. Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις σε ένα ήδη εύφλεκτο έδαφος. Τι θα έχει συμβεί με τον Δ. Κουφοντίνα; Θα έχει ξεχαστεί η Νέα Σμύρνη; Πότε θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις; Το πιθανότερο είναι ότι η φωτιά που έχει ανάψει δεν πρόκειται να σβήσει εύκολα και η άγρια καταστολή δεν δίνει εύκολα απάντηση σε κινητοποιήσεις που έχουν μαζικότητα.

πηγη: https://tvxs.gr