Χθες το πρωί, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας">Στέλιος Πέτσας – ο οποίος παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος – υπέδειξε στους πιστούς πως μπορούν να παρακάμψουν τον νόμο και να εκκλησιαστούν παρά την απαγόρευση λόγω πανδημίας: «Παρεμπιπτόντως», είπε, «μπορεί κάποιος, όταν κάνει κάποια έξοδο από το σπίτι του, για τους άλλους λόγους που δικαιολογούν αυτή την έξοδο, να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε “ατομική λατρεία”, περνώντας και από την εκκλησία της ενορίας του». Το ίδιο είχε πει πρόσφατα και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας και τον κάλεσε ο εισαγγελέας.

Χθες το βράδυ, τον κ. Πέτσα δεν τον κάλεσε ο εισαγγελέας αλλά ο Νίκος Χατζηνικολάου στο δελτίο του ANT1. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρχικώς επιχείρησε να στρίψει δια του χιούμορ (επιπέδου αντίστοιχου με τις selfies που ανέβαζε για το κατ΄οίκον κούρεμά τους) και είπε ότι τα προαύλια των εκκλησιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για περίπατο και άθληση. Ουδείς γέλασε και αμέσως μετά είπε ψέματα: «Σε όλες τις τοποθετήσεις μου», δήλωσε, «στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μετακίνηση προς τις Εκκλησίες, δεν τίθεται κανένα ζήτημα, είναι εξαιρετικά απλά τα πράγματα και το ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά ότι οι πόρτες των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι κλειστές για τους πιστούς».

 

Ως προς το επικοινωνιακό σκέλος, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως στον ΑΝΤ1 δεν θεώρησαν αναγκαίο να προβάλουν την πρωινή, καταγεγραμμένη σε βίντεο δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όπως και το γεγονός πως όλη μέρα χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των διαδικτυακών και τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης απέφυγε επιμελώς να μεταδώσει την ίδια δήλωση – σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα που είχε πει στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς το πολιτικό σκέλος το εξίσου ενδιαφέρον είναι πως από το πρωινό briefing έως την βραδυνή τηλεοπτική συνέντευξη είχε μεσολαβήσει το μεγαλοπρεπές άδειασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Όπως είχε προηγηθεί και η «διευκρινιστική» ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου με την οποία επιχειρήθηκε να μαζευτεί η, απίστευτη, απόφαση να ανοίγουν οι εκκλησίες για δύο ώρες κάθε μέρα την Μεγάλη Εβδομάδα και για τέσσερις ώρες την Μεγάλη Παρασκευή.

«Δεν προβλέπεται κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για άσκηση ατομικής λατρείας», τόνισε στην απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός φωτογραφίζοντας ευθέως τις δηλώσεις Πέτσα. Και πρόσθεσε ότι «φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στην εκκλησία και θα προσευχηθούμε στο σπίτι».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ούτε οι «διευκρινίσεις» της Ιεράς Συνόδου, ούτε η δήλωση Χαρδαλιά ήταν αυθόρμητες. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ιεραρχίας για άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα αιφνιδίασε το Μαξίμου. Κι ο αιφνιδιασμός έγινε βαρύς εκνευρισμός μετά την προτροπή Πέτσα προς το ποίμνιο να δηλώσει πως… πάει σούπερ μάρκετ και στον δρόμο να ξεστρατίσει προς την εκκλησία.

 

Οι πρώτοι που σήμαναν συναγερμό ήταν οι επιδημιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας βγήκε δημόσια και μίλησε για «μέγα σφάλμα» της Ιεραρχίας και για «συνταγή διασποράς του κορονοϊού εάν πάνε χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο». Η κινητοποίηση μεταξύ των μελών της επιστημονικής επιτροπής εντάθηκε μετά την – πρωτοφανή – τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και είχε ως αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την προσωπική παρέμβαση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προς το Μαξίμου.

Ακολούθησε επικοινωνία με την αρχιεπισκοπή προκειμένου να υπάρξει η «διορθωτική» ανακοίνωση του εκπροσώπου της Εκκλησίας Μητροπολίτη Ναυπάκτου, και παράλληλα δόθηκε οδηγία στον Νίκο Χαρδαλιά να είναι απολύτως κατηγορηματικός στην απογευματινή ενημέρωση ως προς την απόφαση να μην επιτραπεί η προσέλευση πιστών στις εκκλησίες το Πάσχα.

Εντονος ήταν ο εκνευρισμός και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο άφησε να φανεί και ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Σε επικοινωνία, μάλιστα, μεταξύ Κατεχάκη και Μαξίμου φέρεται να εστάλη το εύγλωττο μήνυμα «να πάει ο Πέτσας αν θέλει, κι όχι η αστυνομία, να μαζέψει τις γιαγιάδες από τους Επιταφίους».

Παρά ταύτα, και παρ’ ότι το κλίμα στο Μαξίμου παραμένει βαρύ προς το πρόσωπό του, ο κ. Πέτσας παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος και στο απυρόβλητο των media. Ο ίδιος, δε, δεν έμεινε στα ψέματα στην τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ, αλλά έκανε ένα βήμα παραπάνω βγαίνοντας και στην επίθεση: Είπε με στόμφο πως «στηλιτεύσαμε άμεσα τα περιστατικά με κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από εκκλησίες, λέγοντας ότι δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, αλλά η ατομική μας ευθύνη».

Κοινώς, εάν κάποιοι πιστοί ακολουθήσουν τις… οδηγίες του και σπεύσουν στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Πέτσας θα τους ζητήσει και τα ρέστα – θα τους εγκαλέσει για κοινωνική και «ατομική» ανευθυνότητα. Και θα παραμένει και τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

πηγη: