Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Δεκ 2020
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Κλίκ για μεγέθυνση
30.12.2020, 10:06

 

 
Με πρωτοβουλία της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο παρουσιάζονται 40 ελληνικά και ξένα δημοσιεύματα που καταγράφουν την απαράδεκτη δράση των ελληνικών αρχών κατά προσφύγων και μεταναστών μέσα από μαρτυρίες και καταγγελίες.

Ενδεικτικό χρονολόγιο 40 ελληνικών και ξένων δημοσιευμάτων που καταγράφουν παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία τη χρονιά που πέρασε δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, μαζί με άλλες περίπου 35 τοποθετήσεις εκπροσώπων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών όπως και της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται βέβαια για τo σκοτεινό χρονολόγιο μιας χρονιάς που σηματοδοτεί την επιστροφή των ελληνικών αρχών στη βαρβαρότητα προκειμένου να υπηρετήσει η κυβέρνηση το αντιδραστικό, ακραία ξενοφοβικό δόγμα της εκμηδένισης της εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Τα 40 δημοσιεύματα αναφέρονται σε επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες ή τα τεκμήρια, συνέβησαν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση βρήκε αφορμή, ή μάλλον πρόσχημα, το άνοιγμα των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας για να εφαρμόσει το τελείως δυσανάλογο και εκτός διεθνούς δικαίου μέτρο της αναστολής της διαδικασίας ασύλου και να αναγάγει τις παράνομες επαναπροωθήσεις αρχικά σε επίσημο κυβερνητικό δόγμα και στη συνέχεια σε ανεπίσημο.

Την περίοδο των οκτώ μηνών, το χρονολόγιο παραθέτει πέντε δημοσιεύματα τον μήνα κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα την εβδομάδα. Πολλά αφορούν επαναπροωθήσεις με πολλές δεκάδες θύματα, κάποια αναφέρονται σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις και βέβαια ο κατάλογος δεν είναι πλήρης.

Από τον ελληνικό Τύπο, η πλειονότητα των δημοσιευμάτων προέρχονται από την «Εφ.Συν.», την εφημερίδα που πρώτη αποκάλυψε τη διαστροφική χρήση των πνευστών σχεδιών τύπου liferaft, τη χρήση δηλαδή διασωστικών μέσων που χρησιμοποιούνται αντιθέτως, για να θέσουν ανθρώπους σε κίνδυνο. Και φυσικά θέση στο χρονολόγιο έχουν τα δημοσιεύματα μερικών από τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τους New York Times ώς το Spiegel, όπως και ερευνητικών ομάδων που αποκάλυψαν όχι μόνο επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών, αλλά και την εμπλοκή της Frontex σε τουλάχιστον έξι επαναπροωθήσεις, με αποτέλεσμα να προξενηθεί θύελλα αντιδράσεων που έχει καταστήσει υπόλογο τον διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ανησυχία

Το χρονολόγιο αυτό συμπληρώνεται με χρονολόγιο επίσημων τοποθετήσεων ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Υπατη Αρμοστεία ώς την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αξιόπιστες, όπως τις ονομάζουν, μαρτυρίες και καταγγελίες και καλούν επιτακτικά την ελληνική κυβέρνηση να τις διερευνήσει και να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό λογοδοσίας και τιμωρίας.

Οι τοποθετήσεις αυτές συμπληρώνονται με τοποθετήσεις Ελλήνων αξιωματούχων, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ώς τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που δείχνουν το διαζύγιο που έχει πάρει η κυβέρνηση από τις αρχές της διεθνούς κοινότητας και από το κράτος δικαίου. Επιμένουν να αγνοούν την πληθώρα στοιχείων, να αρνούνται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και να κατηγορούν τον Τύπο ότι αναπαράγει την ψευδή προπαγάνδα της Τουρκίας. Την ίδια ώρα αρνούνται τη διεξαγωγή σοβαρής και ανεξάρτητης έρευνας, ενώ αρκούνται σε λεκτικούς αφορισμούς για δήθεν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου