Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Μάρ 2021
Η Φρουρά Κρατητηρίων της ΓΑΔΑ απαντά στην «Εφ.Συν.»
Κλίκ για μεγέθυνση
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

22.03.2021, 12:28

 

 
Εξώδικο 22 αστυνομικών υπαλλήλων σχετικά με τις καταγγελίες για βασανιστήρια και η απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Την περασμένη Παρασκευή, 19.3, επιδόθηκε στα γραφεία της εφημερίδας μας ένα εξώδικο, το οποίο υπογράφουν 22 αστυνομικοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι εκτελούν υπηρεσία στη Δ.Α.Α./Υ.Δ.Υ./Τ.Α.Δ./Γραφείο Φρουράς Κρατητηρίων 7ου ορόφου του Α.Μ.Α. κατοίκων Αθηνών, οδός Λ. Αλεξάνδρας αρ. 173 στον 7ο όροφο του Μεγάρου.

Πρόκειται για 4 ανθυπαστυνόμους, 5 υπαρχιφύλακες, 12 αστυφύλακες και 1 ειδικό φρουρό (Γρ. Χρυσάφης, Ευ. Σπυρόπουλος, Δ. Χαραλαμπάτος, Γρ. Γρηγορόπουλος, Π. Παπαδόπουλος, Β. Αναγνωστόπουλος, Κ. Κωστόπουλος, Ι. Αρβανίτης, Σ. Πετρίτσης, Μ. Τλα, Κ. Κοντού, Κ. Κωτσαρέλης, Η. Σακελλαρόπουλος, Γ. Σακελλαρίδης, Α. Αποστολίδης, Ει. Δριβάκου, Α. Κοτσασάββας, Ν. Τσαλκατίδης, Κ. Κακαρούντα, Χρ. Καμπισιούλη, Β. Τσιρκούδη, Ευ. Μπούρχας) οι οποίοι με το εξώδικό τους διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο δημοσιεύματος το οποίο θεωρούν αναληθές και ζητούν τη δημοσίευση της άποψής τους επιφυλασσόμενοι των δικαιωμάτων τους.

Το πρωτοσέλιδο τη «Εφ.Συν.» και η συνέντευξη με την καταγγελία

Το κείμενο του εξώδικου:

Στις 13.03.2021 ώρα 09:06, δημοσιεύτηκε-αναρτήθηκε στην εφημερίδα σας άρθρο με τίτλο «Ξυλοδαρμός στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ καταγγέλλουν συλληφθέντες της Ν. Σμύρνης».

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρατίθεται «σοβαρή καταγγελία» 18χρονης για σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικούς, η οποία μάλιστα «επιβεβαιώθηκε και από τη δικηγόρο της». Η κοπέλα, η οποία κρατείται από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ έχει «ξυλοκοπηθεί επανειλημμένα», τόσο κατά τη σύλληψή της, όσο και κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ακολούθως, στο εν λόγω άρθρο-ανάρτηση γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς, φωνές και συνεχείς απειλές στους χώρους κράτησης των ανδρών και όπως αναφέρθηκε από δικηγόρο της υπόθεσης, προφανώς από την κυρία Παπαρρούσου Αννυ «η βία της αστυνομίας είναι πλέον αντιδραστική, εκδικητική και σαδιστική». Ακόμη αναφέρονται προβλήματα στην επικοινωνία των συλληφθέντων με το «έτσι θέλω» κάποιου αστυνομικού οργάνου, ότι δεν επιτρέπεται σχεδόν καθόλου να βγουν στον διάδρομο οι γυναίκες κρατούμενες, με τη δικαιολογία πως θα τις βιάσουν οι άνδρες κρατούμενοι, ενώ παράλληλα οι «ίδιοι οι αστυνομικοί» τις απειλούν και τις εξευτελίζουν. Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η καταγγελία της 18χρονης για «ελάχιστο φαγητό», για άρνηση της φρουράς, για μεταφορά της σε νοσοκομείο ή να τη δει κάποιος γιατρός, μολονότι φέρει τραύματα σε εμφανή σημεία, με πρησμένο και μελανιασμένο πρόσωπο αλλά και χτυπήματα στα πόδια, ενώ η ψυχολογία της είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Στις 16.03.2021 η εφημερίδα σας επανέρχεται με άρθρο-ανάρτηση των συντακτών σας κ.κ. Γιώτας Τέσση και Ελένης Ευστρατίου, όπου πάλι αναφέρονται-δημοσιοποιούνται «δύο πολύ σημαντικές καταγγελίες για βασανισμούς» συλληφθέντων από αστυνομικούς που παραλληλίζονται τεχνηέντως με όσους βασανίστηκαν στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ(!!!).

Το άρθρο «ομιλεί» για αίσθημα ατιμωρησίας και ασυλίας των αστυνομικών, αναφέρεται εκ νέου στη 18χρονη με εμπλουτισμένες καταγγελίες της, τις οποίες «επιβεβαιώνουν» δύο συλληφθέντες στα επεισόδια της Ν. Σμύρνης. Επίσης με τον τίτλο «Η αποτύπωση του φόβου στα μάτια ενός συλληφθέντος» περιγράφεται η μαρτυρία «ενός από τους 16 συλληφθέντες» για στέρηση του δικαιώματος επικοινωνίας, έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, η απουσία μάσκας από κάποιους αστυνομικούς, «ειδική μεταχείριση» σε γραφεία του έκτου ορόφου (!!!), για ανακριτικές μεθόδους άλλων εποχών, και διάφορα άλλα τα οποία παρατίθενται με μοναδική ευκολία, χωρίς να παρατίθεται καμιά άποψη-διασταύρωση στο σχετικό ρεπορτάζ. Αναφέρεται ακόμα ότι στα κρατητήρια η μεταχείρισή τους ήταν επιλεκτική, δεν τους άφηναν να πάνε τουαλέτα, να πιουν νερό, κάποιους δεν τους επέτρεπαν την έξοδο από το κελί, το βράδυ τούς έβγαζαν ξαφνικά έναν έναν στον διάδρομο με λαβές και τους οδηγούσαν σε δωμάτια χωρίς κάμερες, ενώ κοιμόντουσαν και ότι στους συλληφθέντες δεν επιστράφηκαν όλα τους τα προσωπικά αντικείμενα που τους μετέφεραν οι οικείοι τους στον 7ο όροφο στον χώρο των κρατητηρίων.

Στις 17.03.2021, συνεχίζεται το ίδιο κρεσέντο της Εφημερίδας σας, και οι ίδιες συντάκτριες της Εφημερίδας στο πρωτοσέλιδο (ίδε και το οπισθόφυλλο με τη στήλη η «Η άποψη») επανέρχονται (σελίδες 4, 5, 40) και καταγγέλλουν, «Βασανιστήρια στη Γ.Α.Δ.Α. η μαρτυρία του Αρη Παπαζαχαρουδάκη ο ξυλοδαρμός και η σεξουαλική παρενόχληση για 18χρονη κοπέλα κ.λπ.».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί στις σελίδες 4, 5 του συλληφθέντος στη Νέα Σμύρνη επαναλαμβάνονται περίπου τα ίδια και φυσικά απουσιάζει η άλλη άποψη καταπατώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Από τη συγκεκριμένη συνέντευξη του κ. Παπαζαχαρουδάκη ο οποίος εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, αξίζει να επισημανθεί η τελευταία ερώτηση «της συνέντευξης» και η πρωτοφανής στα χρονικά απάντηση: «Ζητήσατε να πάτε στο νοσοκομείο ή αναφέρατε στην Ανακρίτρια όσα καταγγέλλετε;».

Ακολούθησε η εξής απίστευτη απάντηση: «Αρνήθηκα να ζητήσω ιατρική περίθαλψη για λόγους αξιοπρέπειας η Ανακρίτρια μπορούσε να διαπιστώσει τα σημάδια στο πρόσωπό μου. Ο φίλος μου και εγώ είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι. Ακόμα και σήμερα φοβάμαι για τη ζωή μου. Δηλώνω δημόσια ότι για οτιδήποτε συμβεί, την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό θα έχει ο κ. Μιχάλης της Νέας Δημοκρατίας».

Οι παραπάνω δημοσιεύσεις (και οι πάμπολλες αναδημοσιεύσεις-αναρτήσεις σε άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας) συνεχίστηκαν και στις 17.03.2021 όπου η εφημερίδα σας έχει πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Και βασανιστές και Ψεύτες» και συνεχίζει προβάλλοντας την ίδια θέση.

Οι συγκεκριμένες θέσεις και αιτιάσεις, μας προσβάλλουν, αφίστανται παντελώς της πραγματικότητας και μας προσβάλλουν ως εργαζόμενους. Δεν έχουν ελάχιστη σχέση με την αλήθεια και απέχουν πόρρω από το να υπηρετούν την ελευθεροτυπία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και προπάντων τη δημοκρατία.

Πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι τα δημοσιεύματα έχουν αναδημοσιευθεί σε πολλούς ηλεκτρονικούς ιστότοπους, ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες της Ελλάδας και του Εξωτερικού προσβάλλοντας, συκοφαντώντας και εκθέτοντας αναίτια σε κίνδυνο ποινικής και πειθαρχικής δίωξης, πλήθος εργαζομένων αστυνομικών, όπως εμείς που έκαναν με απόλυτα ουμανιστικό τρόπο το υπηρεσιακό τους καθήκον, σύννομα, και σύμφωνα με τις υπηρεσιακές διαταγές.

Οπως δε προκύπτει από τα Βιβλία που τηρούνται κατά την παραμονή των κρατουμένων της Δ.Α.Α./Υ.Κ.Α./2ο Τμήμα και της Δ.Α.Ε.Ε.Β., ουδεμία και από κανέναν, καταγγελία ή παράπονο για βάναυση συμπεριφορά, κακομεταχείριση, σεξισμό κ.λπ. εκφράστηκε προς το προσωπικό είτε από άντρες ή γυναίκες κρατούμενες, είτε από τους συνηγόρους τους που τους επισκέπτονταν.

Οσον αφορά δε τη 18χρονη κρατούμενη, η οποία ρωτήθηκε επανειλημμένα αν χρειάζεται κάτι, ιδίως γιατρό και πάγια εκείνη απαντούσε αρνητικά αφού ο βήχας της, όπως έλεγε, ήταν περιστασιακός και οφείλονταν στη «σκόνη του περιβάλλοντος».

Για το συγκεκριμένο θέμα, των συνθηκών Κράτησης 7ου ορόφου του Α.Μ.Α. όπου εκτελούμε υπηρεσία εμείς αυτό το διάστημα, έγινε και σχετική αναφορά του Προϊσταμένου στις 13.03.2021 (την οποία και οφείλετε να αναζητήσετε προς επίρρωση και απόδειξη της αλήθειας) από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Η απάντηση της εφημερίδας

Το είδαμε κι αυτό. Μας ζητούν «επανόρθωση» 22 αστυνομικοί υπάλληλοι που δηλώνουν ότι υπηρετούν στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, για τις καταγγελίες πολιτών που δημοσιεύσαμε, ενώ στα σχετικά άρθρα δεν κατονομαζόταν κανένας απ’ αυτούς. Να περιμένουμε άραγε εξώδικα και από άλλους ορόφους; Και γιατί καθυστερεί ακόμα το εξώδικο των διμοιριών των ΜΑΤ που έχουν εμπλακεί στις κακοποιήσεις πολιτών, τις οποίες επίσης καταγράφαμε με εκτενή ρεπορτάζ τις προηγούμενες μέρες;

Αστεία πράγματα. Το μόνο που μας καταλογίζουν οι υπογράφοντες το εξώδικο είναι ότι δεν «διασταυρώσαμε» τις καταγγελίες, ρωτώντας τους ίδιους! Αλλά από πότε έχει καταστεί προσβάσιμος στη δημοσιογραφική έρευνα ο 7ος όροφος της ΓΑΔΑ; Πώς είναι δυνατή η «διασταύρωση» των πληροφοριών στο εσωτερικό του αστυνομικού μηχανισμού; Ασφαλώς θα ήθελαν οι υπογράφοντες να περιγράψουμε το «ουμανιστικό» περιβάλλον της ΓΑΔΑ. Αλλά τα σημάδια στα σώματα των πολιτών που καταγγέλλουν κακοποίηση άλλες συμπεριφορές υποδηλώνουν.

Η δυσκολία ελέγχου αυτής της συμπεριφοράς οδήγησε την Επιτροπή Αλιβιζάτου να περιλάβει ως δεύτερη πρόταση στο Πόρισμά της ότι «για τη διαλεύκανση των υποθέσεων και την αποτροπή περιστατικών βίας επιβάλλεται η τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και τα γραφεία των παραρτημάτων ασφαλείας, όπου διεξάγονται ανακριτικές πράξεις».

Η σοβαρότητα εξάλλου του ρεπορτάζ πιστοποιείται από ανώτερη αστυνομική πηγή. Η κλήση του καταγγέλλοντος από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και η πολύωρη κατάθεσή του επιβεβαιώνουν ότι και από άλλους λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι καταγγελίες του, ανεξάρτητα από την τελική ετυμηγορία των ελεγκτών. Αυτή η κίνηση της ΔΕΥ εξέθεσε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχαν προλάβει να εκδώσουν ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηριζόταν το δημοσίευμά μας «ψευδές» και «δυσφημιστικό».

Αλλά ίσως αυτή η κίνηση της ΔΕΥ ήταν που προκάλεσε και το εξώδικο των αστυφυλάκων, οι οποίοι φαίνονται να απευθύνονται σε μας, αλλά στην πραγματικότητα απαντούν στους συναδέλφους τους της ΔΕΥ και προετοιμάζουν τις δικές τους καταθέσεις. Tο ίδιο ισχύει και για την καταγγελία της 18χρονης, η οποία έχει επίσης καταθέσει στην ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που την επισκέφτηκε στο κρατητήριο. Η καταγγελία έχει καταγραφεί και στην απολογία της 18χρονης στην ανακρίτρια και την εισαγγελέα. Ο 7ος όροφος άκουσε μόνο τον βήχα;

Οσο για τη διαμαρτυρία των 22 για την αναφορά μας στο «αίσθημα ατιμωρησίας των αστυνομικών», και πάλι αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καν διαβάσει το Πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου, το οποίο σαφώς αναφέρει ότι «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς» και προτείνει «ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα».

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αντιδικήσουμε με ομάδες απλών αστυφυλάκων, ακόμα και όταν αυτοί μας απειλούν με παρόμοιο χοντροκομμένο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι έχουν διδαχτεί να θεωρούν τον Τύπο εν δυνάμει αντίπαλό τους. Δημοσιογραφική υποχρέωσή μας είναι να ενημερώνουμε τους αναγνώστες, να καταγράφουμε πιθανές παραβατικές συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων, αλλά σαφέστατα στόχος της δικής μας κριτικής και του δημοσιογραφικού μας ελέγχου είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τους απλούς υπαλλήλους και είναι βέβαια έτοιμη να τους «αδειάσει» αν βρεθεί κάποιο αδιάσειστο στοιχείο, όπως συνέβη με το βίντεο που κατέγραψε την κακοποίηση εξουδετερωμένου πολίτη.

Απόδειξη; Λίγες ώρες μετά την επίδοση του εξωδίκου των 22, εκδόθηκε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφέρεται ότι «η ΓΑΔΑ ουδέποτε απέστειλε εξώδικο σε εφημερίδες και γενικά σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης».

Αυτονομήθηκε, λοιπόν, ο 7ος όροφος; Ή μήπως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν;

Την ίδια ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίαζε με περηφάνια ένα φυλλάδιο 25 σελίδων με τη βαρύγδουπη ονομασία «Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη», όπου βέβαια δεν περιλαμβάνεται ούτε λέξη για τον έλεγχο της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μήπως πρέπει να περιμένουμε και το φυλλάδιο για τα «Λευκά Κελιά» των γερμανικών φυλακών;

Καταδίκη της ΕΣΗΕΑ για τα εξώδικα

Ανακοίνωση για τα αστυνομικά εξώδικα προς την «Εφ.Συν.» και το «Documento» έβγαλε αργά το βράδυ της Κυριακής η ΕΣΗΕΑ: «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ [...] υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας. Είναι χρέος της ΕΛ.ΑΣ. και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας».


 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου