Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 21 Μάρ 2021
Η προανακριτική της ΝΔ για τον Ν. Παππά: Καλή βάση για τις μελλοντικές προανακριτικές για τη διαχείριση της πανδημίας από τους υπουργούς του Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι ο νόμος του Μέρφυ: όταν σε μια κυβέρνηση αρχίσουν τα πράγματα να πηγαίνουν στραβά, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν ό,τι και αν κάνει. Ακόμη αν παίξει τον ανακριτή και τον εισαγγελέα, είναι σα να δίνει στους αντίπαλους της το σκοινί για  να την  κρεμάσουν στο μέλλον.

Παράδειγμα οι 30 βουλευτές της Ν.Δ. που ζήτησαν τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής  για τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Τσίπρα Νίκο Παππά. Εκείνοι που τους έβαλαν να υπογράψουν, μάλλον δεν έχουν συναίσθηση ότι σκάβουν ένα λάκκο, στον οποίο στην επόμενη φάση θα πέσουν κάποιοι από τη σημερινή κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια οι παράγοντες του συστήματος Μητσοτάκη που κανοναρχούν την μετατροπή της Βουλής σε δικαστήριο κατά των πολιτικών αντιπάλων τους, με μόνο «επιχείρημα»  την αριθμητική πλειοψηφία της κυβερνητικής παράταξης,  δεν  βλέπουν ότι στο τέλος θα τους καταπιεί το εγχείρημά τους.

Για προφανείς λόγους αντιπερισπασμού – και για φόντο την προεκλογική  περίοδο- η ΝΔ επιδιώκει να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα κακούργημα για «δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση «και ένα πλημμέλημα  για «παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθησιν»

Στηρίζονται μόνο στην κατάθεση το Χρ. Καλογρίτσα που ήταν υποτίθεται «άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ». Οι Λιβανέζοι που τον διώκουν διαψεύδουν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στα εγχώρια τηλεοπτικά παρασκήνια της εποχής.

 Ο Καλογρίτσας προσπαθεί να μπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην επιστρέψει στη  λιβανέζικη εταιρία τα τρία εκατομμύρια ευρώ που της «έφαγε», κατά την ανακοίνωση της ίδιας- για έργα που δεν έκανε.

Υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση σε βάρος του για την επιστροφή τους. Αλλά ο ίδιος καταφεύγει σε μια χονδροειδή μέθοδο υπέρ της ΝΔ για να ξεφύγει. Αλλά στην ουσία τυλίγει στα κόλπα του και την ΝΔ, όπως έκανε και σε άλλους.

 Με δικηγόρο έναν βουλευτή που σε άλλο κόμμα ανήκει και από άλλο εμπνέεται και επιπλέον έχει στην πλάτη του μια ποινική  δίωξη για δωροδοκία.  Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική απόπειρα πάσχει εξ αρχής:  καθώς πρόκειται για διαφορά μεταξύ ιδιωτών,  δεν νοειται δίωξη κατά υπουργού, ακόμη και αν μεσολάβησε στις συνεννοήσεις τους. 

Το επίδικο σ’ αυτή την υποθεση δεν είναι τι έκανε ο Παππάς,  αλλά να  επιστρέψει ο διαβόητος εργολάβος τα λεφτά που πήρε από τους Άραβες.  

Αν η η σημερινή κυβέρνηση ρωτούσε τους σοβαρούς νομικούς της, θα την απέτρεπαν. Δεν την αφορά όμως η νομική τεκμηρίωση. Θα το χειριστεί με την  αριθμητική πλειοψηφία της στη Βουλή. Θα  αποφασίσει παραπομπή για την «παράβαση καθήκοντος» για προεκλογικούς λόγους. Το κακούργημα δεν βγαίνει έτσι κι αλλιώς.

Βλέπουν το τυρί, αλλά δεν βλέπουν τη φάκα που στήνουν για άλλους και θα πιάσει τους ίδιους. Ο Τσίπρας όχι μόνο δεν θα δυσκολευτεί προεκλογικά με τόσο ερασιτεχνικό στήσιμο, αλλά νομιμοποιείται να διακηρύξει ότι θα ζητήσει στην επόμενη Βουλή προανακριτικές  για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Στην ουσία του δίνουν ένα ακόμη επιχείρημα για να επιδιώξει την πλειοψηφία και να φροντίσει μετεκλογικά ώστε να αποδοθούν τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στο διάστημα της πανδημίας. 

Με την ίδια νομική διαδικασία που επιλέγει η σημερινή πλειοψηφία η ενδεχομένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να ζητήσει από την επόμενη Βουλή έρευνα και απονομή Δικαιοσύνης.

Η ίδια θα είναι εναρμονισμένη με το λαϊκό αίσθημα και η ΝΔ θα είναι υποχρεωμένη να φάει τη γλώσσα της: Θα έχει περάσει μόνη τη θηλιά στο λαιμό των υπουργών της.

 Σ’ αυτή τη περίπτωση, έχουν να γίνουν κάτι στράκες, που θα έλεγε και η Γεωργία Βασιλειάδου. 

πηγη: https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου