Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Οκτ 2020
Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ναζί
Κλίκ για μεγέθυνση

8:29 | 08.10.2020

 

Για ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση

Τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των χρυσαυγιτών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο η κυβέρνηση την απέρριψε. Σφοδρή ήταν η αντίδραση κοινοβουλευτικών πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει  το «ξέπλυμα» της εγκληματικής οργάνωσης.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αφορά ειδικότερα την στέρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (εγκληματική οργάνωση) και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, «η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απονομή των ποινών των χρυσαυγιτών, χωρίς να μπει στην ουσία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωσότοσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος άφησε ανοιχτό παράθυρο σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα εκλογικού νόμου και όχι ποινικού κώδικα.

«Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη όπου θα πρέπει να αλλάξει η εκλογική νομοθεσία, το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 2612 και να γίνει εξαντλητική καταγραφή όλων των ποινών, οι οποίες θα φέρουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αν μπορεί σε πέντε ώρες ή σε τρεις ώρες, γιατί εκδόθηκε και τελεσίγραφο, να το κάνουμε, ας το κάνουμε», δήλωσε ο Θ. Λιβάνιος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προανήγγειλε πως σύντομα το θέμα θα αντιμετωπιστεί με αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή και οι οποίες θα είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με υπευθυνότητα. Εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο οι τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο καθώς αυτές συνδέονται και διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως θα επανέλθουν και οι παλαιότερες αυστηρότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ίσχυαν πριν την αναθεώρησή του που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τις ποινές που θα προβλέπονται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Γ. Ραγκούσης: «Οι χρυσαυγίτες θα στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο με αλλαγή του εκλογικού νόμου»

Με νέα παρέμβασή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και μετά την απόρριψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της τροπολογίας, κατηγόρησε τον υπουργό ότι «φέρατε δύο αλλαγές αυτού του Π.Κ και δεν φέρατε για το συγκεκριμένο θέμα. Τις φέρατε για να πάρει πίσω τα περιουσιακά του στοιχεία ο Φρουζής. Για τη Χρυσή Αυγή δεν ξέρατε να φέρετε».

Παράλληλα, ο Γ. Ραγκούσης κατήγγειλε ότι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να επιφέρει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των χρυσαυγιτών με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και όχι με αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι τέτοιο δε θα επιτευχθεί καθώς δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχή.

«Μόνο με τροπολογίες που αλλάζουν τον εκλογικό νόμο μπορεί αυτό να συμβεί», επεσήμανε ο ίδιος.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Ραγκούση:

«Κύριε υπουργέ Δικαιοσύνης δεν ξέρετε τι διαβάζετε. Και την επόμενη φορά όταν θα αναφέρεστε σε γραπτά κείμενα σας παρακαλώ να είστε πολύ πιο προσεκτικός. Η τροπολογία που έχουμε καταθέσει προφανώς είναι κατατεθειμένη συνδυαστικά με το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος και προφανώς κάθε διάταξη που επιλέγεται και ψηφίζεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν αναφέρει και την διάταξη του Συντάγματος στην οποία υπάγεται κάθε φορά. Άρα όλο το σκεπτικό που είπατε για τη δική μας τροπολογία δεν εδράζεται πουθενά.

Από το πρωί έχει γίνει άνω-κάτω η κυβέρνηση, το καταλάβαμε. Άλλη τοποθέτηση ο υπουργός, άλλη ο υφυπουργός, άλλη τοποθέτηση εσείς το βράδυ. Μην συνεχίζετε σε κάποια απαράδεκτα επιχειρήματα. Είστε υπουργός Δικαιοσύνης. Έχετε βάλλει κατά αυτού του νέου Π.Κ άπειρες φορές κι εσείς προσωπικά, φέρατε εδώ δύο αλλαγές αυτού του Π.Κ και δεν φέρατε για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά για να πάρει πίσω τα περιουσιακά του στοιχεία ο Φρουζής φέρατε αλλαγή στον νέο Π.Κ. Για τη Χρυσή Αυγή δεν ξέρατε να φέρετε.

Και τελευταίο και ίσως πιο σοβαρό: προσέξτε τι ανήγγειλε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ανήγγειλε ότι η θέσπιση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, θα γίνει μέσω τροποποίησης του Π.Κ. Αν αυτό γίνει, κύριε Υπουργέ, τότε αυτό θα συνεπάγεται ότι δεν θα καταλαμβάνει τους χρυσαυγίτες εγκληματίες. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει στο ποινικό δίκαιο αναδρομική ισχύ σε αυτό που θα πάτε να κάνετε. Γι΄ αυτό τρία κόμματα, με πρώτους εμάς, όταν φώναζαν και οι υπόλοιποι, είπαμε ότι πια ένας είναι ο δρόμος. Είναι ο δρόμος της τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας.

Για ένα σας προειδοποιώ: μην εκτεθείτε κι άλλο. Διότι με τροποποίηση του Π.Κ και επαναφορά της διάταξης της προηγούμενης οι χρυσαυγίτες δεν θα στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Μόνο με τέτοιες τροπολογίες που αλλάζουν τον εκλογικό νόμο μπορεί αυτό να συμβεί».

«Μεθοδεύουν το ξέπλυμα των ναζί»

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφεραν αργά το βράδυ ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει το «ξέπλυμα» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, απορρίπτοντας την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της νεοναζιστικής συμμορίας. «Τροπολογία που προέβλεπε ότι τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης θα στερούνταν αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Με αυτόν τον τρόπο θα επέφερε τον διαρκή και οριστικό «πολιτικό θάνατο» των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς η αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει και αναδρομικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «ο υπουργός Δικαιοσύνης με την απόρριψη της τροπολογίας επαναφέρει από το παράθυρο τους χρυσαυγίτες ανακοινώνοντας με κυνικό τρόπο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλαγές όμως που δεν θα αφορούν τη Χρυσή Αυγή, αφού δεν θα μπορεί να εφαρμοστούν σε δίκη που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ρητά αναφέρονταν ότι στο εξής η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα γινόταν αυτοδίκαια  μέσω της  εκλογικής νομοθεσίας αντί να επιβάλλεται από το δικαστήριο».

«Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, είχε απομείνει η διαδικασία των αναγκαίων προσαρμογών της εκλογικής νομοθεσίας. Η ΝΔ, μετά την εκλογική της νίκη τον Ιούλιο του 2019, έχει προβεί σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στην εκλογική νομοθεσία, χωρίς να λάβει καμία πρόνοια που θα έβαζε φρένο στην πολιτική επιβίωση της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ, καθώς με τις ενέργειές της παραμένει η διατήρηση των χρυσαυγιτών στο πολιτικό προσκήνιο» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου