Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Ιαν 2021
ΣΥΡΙΖΑ: Στην χώρα της «ατομικής ευθύνης» τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ισχυρές αντιδράσεις προέκυψαν μετά τις εξοργιστικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας, όταν ερωτώμενος για το 80% των θανόντων από κορονοϊό που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, απάντησε ότι υπεύθυνοι για τη διασωλήνωση είναι οι γιατροί, απορρίπτοντας την ανεπάρκεια των ΜΕΘ και επιρρίπτοντας προφανώς το βάρος των θανάτων στους γιατρούς. Νομικά φαίνεται να προτίθεται να κινηθεί η ΕΙΝΑΠ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «επικίνδυνη κυβέρνηση» που δεν μπορεί και δεν θέλει να οργανώσει την άμυνα απέναντι στη πανδημία.
 

Σε μία εξοργιστική δήλωση προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε δημοσιογράφο αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και ρίχνοντας το βάρος της μη διασωλήνωσης στους γιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του iatronet.gr ρώτησε εάν το γεγονός ότι 80% των θανόντων από κορονοϊό πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, δείχνει αδυναμία των Μονάδων να νοσηλεύοσυν το σύνολο των ασθενών, ενώ ρώτησε συμπληρωματικά, «πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ».

Ο Β. Κοντοζαμάνης, σε μια κίνηση απόλυτου πανικού, είπε πως «για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι», για να συμπληρώσει, «θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων», είπε ο υφυπουργός επιχειρώντας να διασκεδάσει το ερώτημα που αφορούσε σε έλλειψη ΜΕΘ.

«Ενοχοποιούν τους γιατρούς για τους χιλιάδες θανάτους»

Σε έντονα δεικτικό ύφος κινήθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον απόηχο των όσων απαράδεκτων δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, εμ την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «στην χώρα της “ατομικής ευθύνης” τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα», σημειώνει και προσθέτει ότι «μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών».

Τέλος καταλήγει τονίζοντας πως «από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους. Άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία».

Έντονα καταγγελτική ήταν και η ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο οποιος πέραν του υφυπουργού, επιρρίπτει και ευθύνες «μη απάντησης», στους εκπροσώπους του ιατρικού σώματος.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, «πόση ξεφτίλα. Πάλι ο Πολακης πρέπει να απαντήσει; Δεν έχει το ιατρικό σώμα εκπροσώπους; Όλοι κομματοσκυλα και ξεπουλημένοι; Που είναι ο Πατούλης, ο Εξαδάκτυλος, ο Τσιοδρας, οι Διευθυντές των ΜΕΘ, κλπ κλπ να πουν στην κυβέρνηση της “αριστοαχρηστίας» που μας κυβερνά ότι είναι δικιά τους ευθύνη που δε φρόντισαν να υπάρχουν κρεβάτια. Αλλά όταν σκύβεις μην περιμένεις τίποτα άλλο παρά σφαλιάρες. Μείνετε σκυφτοί συνάδελφοι και θα έρθουν κι άλλες. Το μόνο σίγουρο», καταλήγει.

Νομικά ετοιμάζεται να κινηθεί η ΕΙΝΑΠ

Οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη, με τις οποίες επιρρίπτει το βάρος της μη διασωλήνωσης και αντιστοίχως των χιλιάδων θανάτων στους γιατρούς, αναμένεται να απαντηθεί νομικά από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Πειραιά, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ΕΙΝΑΠ θα απαντήσει κατάλληλα, ομόφωνα κι εμπεριστατωμένα στην απαράδεκτη δήλωση Κοντοζαμάνη αφού συζητήσει με τους νομικούς της συμβούλους σχετικά ως την Δευτέρα. ΑΡΚΕΤΑ με την κυβερνητική προπαγανδιστική ελαφρότητα και με την συκοφαντική στοχοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών», αναφέρει, ενώ σε άλλη ανάρτηση υπενθυμίζει ότι «από το “κανένας που χρειάστηκε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός” ο Β.Κοντοζαμάνης πήγε στο “για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ευθύνονται οι… γιατροί”. Μια ολίγιστη πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για την ουσία και προσπαθεί με επικοινωνιακή φτήνια να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες», καταλήγει.
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου