Αντιμέτωπη με τον πιο αντιδημοκρατικό εαυτό της και με την ίδια την διχαστική προεκλογική ρητορική της βρίσκεται από σήμερα η κυβέρνηση στο μέτωπο του προσφυγικού. Μετά από επτά μήνες παλινωδιών, τοποθετήσεις και αλλαγές τουλάχιστον δέκα διαφορετικών αρμοδίων και συντονιστών, κατάργηση και επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και μετά και την δημόσια ομολογία Μητσοτάκη περί «αιφνιδιασμού» ως προς την έκταση του προβλήματος, η κυβέρνηση των αρίστων επιχειρεί πλέον να λύσει το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την …πυγμή των ΜΑΤ.

Η αποστολή διμοιριών των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο έχει πυροδοτήσει εκρηκτικό κλίμα από χθες το βράδυ στα νησιά, όπου οι κάτοικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής των κλειστών δομών στις υπό επίταξη περιοχές. Η αποστολή των ΜΑΤ επιχειρήθηκε να γίνει εν κρυπτώ, με τα οχηματαγωγά «Πήγασος» και «Blue Star Naxos», στα οποία εκτός από τις διμοιρίες φορτώθηκαν επίσης αστυνομικές κλούβες, φορτηγά, χωματουργικά οχήματα και ειδικές αύρες ρίψης νερού.

Η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όρους… απόβασης, και είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά τον απόπλου τους από το Λαύριο και τον Πειραιά τα δύο πλοία δεν μπορούσαν να εντοπιστούν, είχαν κλείσει δηλαδή τα ραντάρ τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα της Μυτιλήνης stonisi.gr, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει δώσει εντολή για την ανάπτυξη συνολικά 14 διμοιριών σε Χίο και Μυτιλήνη.

Η είδηση της «απόβασης των ΜΑΤ» ξεσήκωσε τους νησιώτες που ήρθαν αντιμέτωποι με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στο λιμάνι της Μυτιλήνης όσο και σε αυτό της Χίου και πλέον η κατάσταση και στα δύο νησιά είναι πολεμική. Είναι μια εικόνα αποκαλυπτική του πλήρους αδιεξόδου στο οποίο έφθασαν οι προσπάθειες κατευνασμού των τοπικών κοινωνιών και αυτοδιοικητικών παραγόντων - προερχόμενων από την ΝΔ στην πλειοψηφία τους -, με την κυβέρνηση να επιλέγει πια την τυφλή σύγκρουση και την διαχείριση και του προσφυγικού διά του δόγματος «νόμος και τάξη».

Ενδεικτικές των προθέσεων είναι οι πληροφορίες που διοχετεύονταν χθες το βράδυ από πηγές του Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες όλο το κυβερνητικό επιτελείο καλείτο να είναι έτοιμο για συγκρούσεις και επεισόδια στα νησιά από σήμερα. Το ίδιο «προσκλητήριο» ζητούσε από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να «υπερασπιστούν την νομιμότητα» και περιλάμβανε «μήνυμα αποφασιστικότητας» του πρωθυπουργού με την πολύ σαφή θέση ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω» στην απόφαση για την άμεση κατασκευή των κλειστών δομών. Το δε επιχείρημα που καλούντο να προτάξουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη απέναντι στην εξέγερση των εξαπατημένων νησιωτών ήταν πως «εάν δεν δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, δεν πρόκειται να κλείσει η Μόρια και οι υπόλοιπες ανοιχτές δομές».

Επί της ουσίας πρόκειται για την εφαρμογή στην πράξη των όσων προανήγγειλε από προχθές, Κυριακή, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο».

Η απόβαση των ΜΑΤ δείχνει πως ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση αυτή την αποφασιστικότητα, ενώ την ίδια ώρα το Μαξίμου δείχνει ως «κόκκινο πανί» τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις για τα κλειστά κέντρα. «Δεν εκπροσωπεί κανέναν», ήταν το μήνυμα που έστελναν χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη για τον Κώστα Μουτζούρη, τον οποίο πάντως προεκλογικά είχε στηρίξει ανοιχτά – και κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ – ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής Σάμου Νότης Μηταράκης.

Από την δική τους πλευρά οι τοπικοί, «γαλάζιοι», παράγοντες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι τους εξαπάτησε. «Μας υποσχέθηκαν το κλείσιμο της Μόριας, και αντ’΄αυτού πάνε να φτιάξουν νέες Μόριες», είναι η απάντηση τοπικών παραγόντων της ΝΔ προς την Αθήνα. Οι ίδιοι λένε πως, ουσιαστικά, η κυβέρνηση τους «πούλησε», αφού υπό τον φόβο των αντιδράσεων των γαλάζιων δημάρχων στην ενδοχώρα αποφάσισε «να γκετοποιήσει τα νησιά και να τα μετατρέψει σε μόνιμες αποθήκες προσφύγων». Ο Κώστας Μουτζούρης σήμερα έκανε λόγο για «νέα Κερατέα» επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση ενώ οι νησιώτες από την πλευρά τους ξεκίνησαν ήδη νέο γύρο κινητοποιήσεων.
πηγη:https://tvxs.gr