Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Φεβ 2023
ΤΑΙΠΕΔ εν δράσει στις φυλακές Κασσάνδρας
Κλίκ για μεγέθυνσηMotionTeam/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


21.02.2023, 17:56
 


Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική συρρίκνωσης των αγροτικών φυλακών, το Ταμείο προσλαμβάνει νομικό σύμβουλο, με έξτρα αμοιβή, για την πώληση της έκτασης-φιλέτο στη Χαλκιδική.

Παρουσιάζουμε εδώ μια «πρόσκληση υποβολής προσφορών» για την πρόσληψη νομικού συμβούλου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης ακινήτου ευρισκόμενου στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. «Το μέγιστο προϋπολογιζόμενο ποσό αμοιβής για το Εργο για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε σαράντα χιλιάδες ευρώ (€40.000,00), πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. Ανώτατο ποσό για την αποζημίωση τυχόν εξόδων του Νομικού Συμβούλου κατά την παροχή των υπηρεσιών και την Εκτέλεση του Εργου για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ορίζεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (€4.000,00)».

Στη συγκεκριμένη αυτή ανάθεση έργου όμως δεν έχει σημασία μόνο το ποσό που μοιράζεται απλόχερα. Σημασία έχει η σκοπούμενη πλήρης πλέον εκποίηση σε ιδιώτες μίας από τις ιστορικές αγροτικές φυλακές που έτυχε να διαθέτει έκταση-φιλέτο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης είναι διπλή. Αφενός να τελειώνει με τις φυλακές ημιελεύθερης διαβίωσης ως περιττό θεσμό και αφετέρου να ξεπουλήσει τις εκτάσεις-φιλέτα που βρίσκονται εκεί. Κι αυτό συντελείται όταν οι άλλες κλειστές φυλακές είναι υπερπλήρεις και η Ελλάδα κινδυνεύει με δημόσια δήλωση από την Κομισιόν εναντίον της.

Η πολιτική της Ν.Δ. για τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών υλοποιήθηκε με τον νόμο 4760/2020, με τον οποίο αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις μεταγωγής σε αγροτική φυλακή. Ο υπερπληθυσμός εντάθηκε ακόμα περισσότερο, διότι οι κρατούμενοι δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα του ιδιαίτερα αυξημένου ευεργετικού υπολογισμού του χρόνου ποινής των αγροτικών φυλακών. Εκτός από την εξαιρετικά αποτελεσματική -για τον σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατουμένων- λειτουργία του είδους αυτού της ημιελεύθερης φυλακής, δεν είναι αμελητέα και η παραγωγική αποτελεσματικότητά της. Σημειώνεται ότι ειδικά οι κρατούμενοι με τις πολυετείς καθείρξεις, έχοντας πολλά χρόνια φυλακής μπροστά τους και πολλά χρόνια φυλακής πίσω τους, όταν πήγαιναν στις αγροτικές ήταν οι «καλύτεροι μαθητές», σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα που τους παραχωρήθηκε. Τον θεσμό της έκθεσης των προϊόντων τους διέκοψε «με το καλημέρα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ηδη από το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά σχεδίαζε να εκχωρήσει αντί πινακίου φακής πολλά στρέμματα της ιστορικής φυλακής Κασσάνδρας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ηταν τότε που η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου (έφυγε από τη ζωή το 2018) έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο-κραυγή αγωνίας με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τις αγροτικές φυλακές!». Τελικά οι εκτάσεις παρέμειναν ως είχαν, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παγώνει τότε το «project».

Στο άρθρο της («Σώστε τις αγροτικές φυλακές», athensvoice, 19.7.2021) η καθηγήτρια (μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών) Ε. Λαμπροπούλου έγραφε για τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών (που κοστίζουν στο Δημόσιο πολύ λιγότερα χρήματα από τις κλειστές) και την πρόθεση της κυβέρνησης των αρίστων να πουλήσει, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, τις εκτάσεις που ανήκουν στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας («Στα τάρταρα οι αγροτικές φυλακές του επιτελικού κράτους», «Εφ.Συν.». 14.8.2021).

«916 στρέμματα της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας/Χαλκιδικής μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Τα υπόλοιπα 100 περίπου στρέμματα ανήκουν ακόμη στο Δημόσιο. Ομως, όπως μαθαίνουμε, στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε, κατόπιν προφορικής “εντολής άνωθεν”, με γοργούς ρυθμούς να αποξηλώνεται η αγροτική φυλακή και να γκρεμίζονται τα κτίρια, με τη δικαιολογία ότι είναι αυθαίρετα. Τα ζώα του ποιμνίου μεταφέρθηκαν σε στάβλο του κεντρικού καταστήματος και παραμένουν κλεισμένα, χωρίς πρόσβαση για βοσκή. Τα προηγούμενα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ασθενειών, να μειώνονται τα ημερομίσθια (οι ημέρες εργασίας) των κρατουμένων και να υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή του τυροκομείου. Αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι (προφορική) εντολή να αποξηλωθούν τα πάντα, από το ποίμνιο μέχρι τις αρμεκτικές μηχανές και τις εγκαταστάσεις» έγραφε η κ. Λαμπροπούλου.

Την ετσιθελική εκποίηση διαφήμιζε άλλωστε και το ΤΑΙΠΕΔ: «Ακίνητο πλησίον του παραθεριστικού οικισμού Σάνη σε τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 300 μ. από τη θάλασσα. Το έδαφος είναι γαιώδες και το σύνολο σχεδόν της επιφάνειάς του καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και καλλιεργήσιμες (!) εκτάσεις. Η περιοχή είναι δημοφιλής προορισμός και χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου τουριστική ανάπτυξη, με ξενοδοχεία 5 αστέρων».

Τώρα καλείται μια δικηγορική εταιρεία με αμοιβή 44.000 ευρώ να διεκπεραιώσει τις πωλήσεις και να συνυπογράψει την εκποίηση και κατά συνέπεια τη διάλυση ουσιαστικά των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου