Για την επιλογή του να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες, τις μετεκλογικές συνεργασίες και το πρόγραμμα «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη μίλησε στο Mega o Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θέλω να το κρύψω έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή μου. Στα Τέμπη, ο υπουργός μεταφορών ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και φάνηκε πως η παραίτησή του ήταν υποκριτική γιατί ερχόντουσαν οι εκλογές. Για εμένα είναι συμβολισμός γιατί η πολιτική δεν είναι μία υπόθεση οικογενειών, τζακιών και στη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι από μεγάλες οικογένειες. Η απόφαση η δική μου είναι να μην το αφήσω να ξεχαστεί», είπε αρχικά.

Αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για show μπροστά στις κάμερες όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσπαθούσε να βαφτίσει ως τηλεδιοίκηση τον τοπικό χειρισμό στη Λάρισα.

«Την προηγούμενη βδομάδα η δικαιοσύνη προχώρησε σε ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ και δύο στελεχών για τα Τέμπη, τα οποία στελέχη είχαν την ευθύνη για την μετάταξη του σταθμάρχη. Οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί αυτό έγινε παράνομα. Και ήρθε ο κ. Καραμανλής να νομιμοποιήσει το ρουσφέτι, χάσαμε όμως συνανθρώπους μας. Ήρθε και το πόρισμα, το οποίο λέει πως το 2019 λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, έγινε μία πυρκαγιά και με ευθύνη Καραμανλή δεν φρόντισε να αποκατασταθεί. Και έκανε τα αδιανόητα  σόου ο υφυπουργός να βαπτίσει την κονσόλα, τηλεδιοίκηση».

«Υποκριτική παραίτηση»

«Για να μην ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξεχάσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η κυβέρνηση κρίνεται για τις επιλογές της αυτά τα τέσσερα χρόνια. Οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για το ρουσφέτι και γιατί είναι και πάλι υποψήφιος αυτός που ευθύνεται. Ο  κ. Καραμαλής παραιτήθηκε υποκριτικά. Παραιτήθηκε κάτω από το βάρος της κοινής γνώμης μετά από την τραγωδία και τώρα να είσαι και πάλι υποψήφιος. Ο κ. Καραμαλής θεωρεί πως είναι οικογενειακό του δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει με τι τον κρατάει ο κ. Καραμανλής. Και ποιος είναι ο υπεύθυνος του διορισμού. Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε να είναι δίπλα στον πολίτη; Τι θα πούμε στα νέα παιδιά που διαδήλωναν σε ένα κράτος που είναι εχθρός τους; Είναι μία ευκαιρία να μπει ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση».

Για την οικονομία

«Ο κρατικός προϋπολογισμός εξασφαλίζει 4.5 δις περισσότερα έσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ από την στιγμή ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί. Θα σταματήσουμε να έχουμε υπερέσοδα δίνοντας ανάσα στους καταναλωτές» τόνισε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ανάμεσα στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών να υπάρχει και μία κρατική αισχροκέρδεια με τη διατήρηση του ΦΠΑ σε αυτά τα μεγέθη. Η μεσαία τάξη πληρώνει βαρύτατο φόρο. Για να έχει 4.5-5 δις προκειμένου να δίνει επιδοτήσεις σε αυτούς που ανεβάζουν τις τιμές. Το κάνει σκόπιμα. Παίρνει τα χρήματα από τους ανθρώπους για να γεμίζουν τα ταμεία, να δίνει επιδότησεις για να κάνει τον καλό κα τα χρήματα πάνε σε αυτούς που διατηρούν υψηλά τις τιμές».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «για την ακρίβεια η πρότασή μας είναι να σταματήσουμε τη συσσώρευση υπερκερδών στα ταμεία και να διατηρήσουμε υψηλό ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ανέβει. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως το 2018 υπέγραψα τέταρτο μνημόνιο. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια τώρα, όσα λέγαμε ήταν τεκμηριωμένα. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπολογίσει το πρόγραμμα 25 δις, μετά το πήγε στο 48, και τώρα στο 85. Το πρόγραμμά μας είναι 5.5 δις ευρώ, είναι τα μισά από αυτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε εταιρίες που φτιάχτηκαν για να πάρουν χρήματα με απευθείας αναθέσεις».

«Ας πάρει ο κ. Βαρουφάκης τον φίλο του τον Σόιμπλε να συζητήσουν»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «ας πάρει ο κ. Βαρουφάκης τον φίλο του τον Σόιμπλε να συζητήσουν», αναφερόμενος σε ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε σε αυτή τη συζήτηση ούτε και το 2015.

«Εγώ ήρθα σε ρήξη με τον Βαρουφάκη το 2015 και έθιξα το θέμα το νομίσματος και θα το κάνω τώρα; Σήμερα αυτός που απειλείται με χρεοκοπία είναι οι οικογένειες όχι οι τράπεζες. Εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που αφορά σχέδια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εάν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να συζητήσει τέτοια σχέδια να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε που είναι φίλος τους και να τα κουβεντιάσουνε. Αυτό δεν αφορά το αύριο της χώρας και όχι μία προοδευτική κυβέρνηση».

«Κυβέρνηση από το πρώτο και τρίτο κόμμα»

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «στην Ελλάδα έχουμε δύο κόμματα που θα κονταροχτυπηθούν και το τρίτο θα κάνει συγκυβέρνηση. Εγώ είπα πως διεκδικώ μία κυβέρνηση μακράς πορείας και στόχος μου είναι ισχυρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να δημιουργήσει κυβέρνηση προοδευτική».

Σχολιάζοντας τα περί «τερατογένεσης» που αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει ένα τέρας στην κυβέρνησή του εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε καμία χώρα, με απλή αναλογική, δεν σχηματίζουν κυβέρνηση οι ηττημένοι.... Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτος για να φέρει την Αλλαγή». 

Για τις υποκλοπές

Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη στο θέμα των παρακολούθησεων και έστησε την Εξεταστική Επιτροπή στα μέτρα του».

«Είναι δυνατόν ο επικεφαλής του Αρείου Πάγου, αντί να προχωρήσει στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης να θέτει εμπόδια στην ΑΔΑΕ για να βγάλει τα στοιχεία και να βγάζει γνωμοδότηση ότι δεν έχει τη δυνατότητα η ανεξάρτητη αρχή που είναι συνταγματικά αρμόδια; Πέρα από το Predator μέσω της ΕΥΠ παρακολουθούσαν αρχηγό ενόπλων δυνάμεων, αρχηγό τρίτου κόμματος, υπουργό κύριο Χατζηδάκη. Αντί η ΕΥΠ να παρακολουθεί τους εγκληματίες παρακολουθούσε τους αντιπάλους του Μητσοτάκη και τους υπουργούς του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

«Είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της δεν πρέπει να βρίσκεται στο πολιτικό σκηνικό» είπε ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για «ραδιουργία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η τροπολογία για την απαγόρευση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη υπερβαίνει το Σύνταγμα».

«Δεν μπορείς στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας να προχωράς σε πράξεις αντιδημοκρατικές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση έγινε χορηγός του κ. Κασιδιάρη - Τρία χρόνια τον άφησαν να κάνει πολιτική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές», συμπλήρωσε.

Για το debate

Αναφορικά με το ντιμπέιτ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάτσει σε μια ανοιχτή τηλεοπτική αντιπαράθεση», προσθέτοντας: «Το δίλημμα των εκλογών κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι "Μητσοτάκης ή Τσίπρας", αλλά το βάζει στα πόδια».

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Γιατί αρνείται ένα debate με τους δύο μας; Αφού αυτό είναι το δίλημμα, ο ελληνικός λαός οφείλει να ενημερωθεί, να μας δει μαζί σε αναμέτρηση» είπε ο κ. Τσίπρας ενώ σε ερώτηση για το ποια ερώτηση θα έθετε στον πρωθυπουργό σε μια τηλεμαχία, απάντησε ότι θα τον ρωτούσε για τις υποκλοπές.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ατυχή δήλωση» την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη» και απαντώντας σε ερώτηση «ποιον απο τους αντιπάλους του θα επέλεγε να βγει για ποτό» απάντησε οτι θα προτιμούσε τον ΓΓ του ΚΚΕ.

πηγη: https://tvxs.gr