Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 29 Απρ 2023
Εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -Επικεφαλής ο Παναγιώτης Δουδωνής
Κλίκ για μεγέθυνσηΔεν  κατάφερε  η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να αποτυπώσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας την περιλάλητη αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση (κεντροαριστερά-δεξιά). Αν και πιο ενισχυμένο είναι το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και  το …πνεύμα του φιλελεύθερου κέντρου επικρατεί κυρίως η αντίληψη της επόμενης μέρας για πολιτικό προσωπικό …χωρίς ιδεολογικά βαρίδια.  Στη σύνθεση του ψηφοδελτίου επικρατείας στο οποίο τίθεται επικεφαλής ο 33χρονος Δρ  Συνταγματικού Δικαίου και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής ,  καταγράφεται περισσότερο  η επιδίωξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη  να προσδώσει στο κόμμα του χαρακτηριστικά ανανέωσης.

Εχει όμως πολιτική σημασία και για την προοπτική συναινέσεων στο δρόμο για κυβερνήσεις  συνεργασίας ή και «ειδικού σκοπού» ότι επελέγη για την τελευταία τιμητική  θέση ο πανεπιστημιακός, οικονομολόγος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, o οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του  «InSocial» (δεξαμενή σκέψης/think tank του ΠΑΣΟΚ ).

Οι διαρροές κάνουν λόγο για τριβές στη Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την επιλογή να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Παναγιώτης Δουδωνής (βρίσκεται κοντά στον κύκλο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, και πολιτικά εκφράζει το φιλελεύθερο κέντρο)  αντί για τον 41χρονο δικηγόρο και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο.

Ετσι υπήρξαν ανακατατάξεις.  Τοποθετήθηκε στην τρίτη θέση (αντί για τη δεύτερη που προαλειφόταν) ως εκπρόσωπος των εκλογέων εξωτερικού η δικηγόρος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ελένη Χρονοπούλου η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Βρυξέλλες. Είναι νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   Και ο δικηγόρος  Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος έχει διατελέσει και διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εδώ και καιρό σηκώνει το μεγάλο βάρος της προώθησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ , είναι ο δεύτερος  του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι οι εκλόγιμες θέσεις αποτελούν συνάρτηση του εκλογικού ποσοστού με το εκλογικό μέτρο, για το ΠΑΣΟΚ σίγουρη είναι η εκλογή ενός βουλευτή επικρατείας. Για να εκλέξει δεύτερο πρέπει να ξεπεράσει στις εκλογές το  13%.

Στο ψηφοδέλτιο μετέχει στην πέμπτη θέση ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος .

Εντάχθηκε  και ο  Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αγωνιστή γιατρού και βουλευτή της ΕΔΑ που δολοφονήθηκε το 1963. Την υποψηφιότητα τού Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος το 2015 ήταν υποψήφιος με το «Ποτάμι», την είχε γνωστοποιήσει επισήμως ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στις φυλακές του Ωρωπού , στις 21 Απριλίου 2023. Μετέχει επίσης ο  παλαίμαχος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης.

Επιστήμονες από τη νεότερη γενιά μετέχουν επίσης, όπως η Δρ καρδιολόγος Αγάθη – Ρόζα, επιμελήτρια Α΄Καρδιολογίας στη Β´ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. ATTIKON., η  Ιωάννα Τζουλάκη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και επισκέπτρια Καθηγήτρια στην Σχολή Δημόσιας Yγείας του Πανεπιστημίου Imperial College London κ.ά. Επίσης, από το χώρο της αγροτικής οικονομίας ξεχωρίζει για τη συμμετοχή του ο 43χονος αμπελουργός και βιοκαλλιεργητής Χρήστος Χρυσολωράς ενώ από το χώρο της Τέχνης ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με τις επιλογές των υποψηφιοτήτων εμφανίζεται να σηματοδοτεί την προσπάθεια επανασύνδεσης του κόμματός του με την κοινωνία, το  “άνοιγμα” σε δυναμικούς επαγγελματικούς χώρους και την προσέγγιση πιο νέων ηλικιακά προσώπων που έχουν “βαριά” βιογραφικά.  Διαμηνύει ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κάνει εκ νέου ελκυστική την πολιτική στη νεολαία, συμβάλλοντας  στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος .

Πάντως, αξίζει  να σημειωθεί ότι ο  οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης αναμένεται να παίξει ρόλο στις εξελίξεις μετεκλογικά. Δεν είναι μόνο ότι έχει επαφές ως επικεφαλής του Insocial με τα ινστιτούτα του χώρου της κεντροαριστεράς,  όπως το ΕΝΑ του ΣΥΡΙΖΑ, το Ετερον αλλά και του συντηρητικού χώρου. Οπως έχει γράψει το Documento (17 Φεβρουαριου  2022-https://www.documentonews.gr/article/antidexios-dekalogos-androylaki-gia-meteklogikes-synergasies/) ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι υπερμαχος των συνεργασιών και κατά καιρούς κάνει λόγο για τρικομματική συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού με στόχο την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και κοινωνικών αλλαγών.

 

Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι:

 
 1. Παναγιώτης Δουδωνής
 2. Δημήτρης Μάντζος
 3. Ελένη Χρονοπούλου
 4. Αγάθη-Ρόζα Βρεττού
 5. Κώστας Χρυσόγονος
 6. Ιωάννα Τζουλάκη
 7. Μαριζέτα Αντωνοπούλου
 8. Ελένη Άννα Δημητρακούδη
 9. Χρήστος Χρυσολωράς
 10. Νίκος Σαργκάνης
 11. Αχιλλέας Παπακώστας
 12. Γρηγόρης Λαμπράκης
 13. Γεωργία Καζά
 14. Σίμος Γερασιμίδης
 15. Νίκος Χριστοδουλάκης
πηγη: https://www.documentonews.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου