Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τα τεθωρακισμένα Marder από την Γερμανία στον Έβρο.

Τόσο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και ο επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Κοσμάς Χρηστίδης εξέφρασαν αυτή την ανησυχία με δηλώσεις τους, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα αντικαταστήσουν τα ΒΜΡ-1, που αποσύρθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου για να σταλούν στην Ουκρανία.

Την ανακοίνωση έκανε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις έκριναν ότι εκεί θα είναι πιο χρήσιμα».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με ανακοίνωση του ζητά να μάθει αν η αισιοδοξία του πρωθυπουργού πηγάζει «από το γεγονός ότι αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1 που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο;»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μιλά και «κενό στην ισχύ πυρός στα νησιά» και ρωτά «τι έχει αλλάξει από την αρχική ανακοίνωση».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του σημείωσε ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει - χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί - ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα δεν θα επιστρέψουν στα νησιά αλλά θα τοποθετηθούν στον Έβρο!».

Κοτζιάς: «Η κυβέρνηση με αυτή την “πονηρή” επιλογή της, αδυνατίζει την προστασία των νησιών μας»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θέτει τα ερωτήματα του για την απόφαση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως μία πονηρή επιλογή.

«Αποστολή όπλων στην Ουκρανία σε ανταλλαγή με γερμανικά, έγινε εκ του πονηρού, προκειμένου η κυβέρνηση να αποσύρει από ελληνικά νησιά τον απαραίτητο για αυτά αμυντικό οπλισμό -κατά απαίτηση της Τουρκίας- και να τον στείλει -για να έχει άλλοθι- στον Έβρο», αναφέρει.

Εκτιμά ότι «με αυτή την “πονηρή” επιλογή της, αδυνατίζει την προστασία των νησιών μας και τη διπλωματική θέση της χώρας. Πρόκειται για μια ενέργεια σχεδιασμένη που δημιουργεί το ερώτημα αν αυτό αποτελεί μέρος των υποχωρήσεων που είχε κάνει ο Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».

Και καταλήγει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «η απόσυρση μηχανισμών άμυνας από χώρους του ελληνισμού πληρώθηκε πάντα ακριβά», γράφει χαρακτηριστικά.

Κοσμάς Χρηστίδης: «Προκλητική μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος των νησιών»

Με άρθρο του στον ιστότοπο Militaire, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Κοσμάς Χρηστίδης, αναφέρει ότι «82 χρόνια από το Έπος η Ελλάδα διευκολύνει τη τουρκική στρατηγική με προκλητική μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος των νήσων».

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, 82 χρόνια μετά την ιστορική αυτή ημέρα, «η Ελλάδα βιώνει τρέχουσες σοβαρές και σύνθετες προκλήσεις από την Τουρκία, με διακύβευμα τα ζωτικά της συμφέροντα. Η χώρα μας εφαρμόζει κατευναστική πολιτική προς κάθε κατεύθυνση. Έχουμε αποσυρθεί οικειοθελώς από την Α. Μεσόγειο η οποία για πολλαπλούς λόγους αποτελεί τον φυσικό μας χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται για το γεωπολιτικό ειδικό μας βάρος, την Κύπρο, την ενέργεια, την εμπορική μας ναυτιλία και την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη την οποία δεν τολμούμε ούτε καν να καθορίσουμε επισήμως, έστω και τώρα που οι συγκυρίες θεωρούνται ευνοϊκές. Η Θράκη διαβρώνεται ανεξέλεγκτα από την Τουρκία».

Και προσθέτει: «Το Αιγαίο από φυσικό κέντρο του ελληνισμού, έχει μετατραπεί σε φθίνουσα παραμεθόριο περιοχή, εντός της οποίας έχουμε αποδεχθεί ενυπογράφως την ύπαρξη ζωτικών τουρκικών εθνικών συμφερόντων. Διευκολύνουμε τη τουρκική στρατηγική του πειθαναγκασμού, με προκλητική μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος των νήσων, έτσι ώστε η Τουρκία να επιτυγχάνει σταδιακά τους στόχους της, επ’ απειλή πολέμου».

πηγη: https://tvxs.gr