Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 02 Οκτ 2022
Πώς το καθεστώς Μητσοτάκη μεθόδευσε τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών
Κλίκ για μεγέθυνση



















11:49
| 02.10.2022

Νίκος Σβέρκος

πηγή: Αυγή

 

 

Η Εξεταστική Επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έκλεισε την Παρασκευή με την κατάθεση του ίδιου του θύματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο πολιτικό πρόσωπο που εξετάστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας-εξπρές, που υπό τις διαταγές Μητσοτάκη μετατράπηκε σε εργαστήριο συγκάλυψης του σκανδάλου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο σκάνδαλο πάνω στο υπάρχον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τις πιθανές ποινικές ευθύνες να πολλαπλασιάζονται.

 
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκάλυψη έδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι το καθεστώς Μητσοτάκη έπαιξε τα ρέστα του και υπερέβη ακόμα και τα δημοκρατικά όρια με πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθοδεύσεις.

Προστασία μαρτύρων και το «απόρρητο»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τις εναρκτήριες συνεδριάσεις της Επιτροπής κατέθεσαν εκτενείς λίστες μαρτύρων που θα μπορούσαν να δώσουν κρίσιμες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Στη λίστα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε την πολιτική ευθύνη των ενεργειών της ΕΥΠ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας παραδόξως μια ευθύνη που δεν είχε, η εισαγγελέας και στελέχη της ΕΥΠ, οι δημοσιογράφοι που έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων και αποκάλυψαν την υπόθεση, και οι πραγματικοί δικαιούχοι των εταιρειών Intellexa και Krikel, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο.

Η Ν.Δ. έφτιαξε μονοκομματικό προεδρείο και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πλειοψηφία στην Επιτροπή. Και «έκοψε» όλους τους προαναφερθέντες υποψήφιους μάρτυρες, ώστε να μην υποβληθούν στη βάσανο των ερωτήσεων της Επιτροπής. Ακόμα και όταν νεότερα ρεπορτάζ αποκάλυψαν κρίσιμα έγγραφα που αποδείκνυαν την ιδιοκτησιακή σχέση του Φέλιξ Μπίτζιου με την Intellexa και του Γιάννη Λαβράνου με την Krikel, το αυτί της Ν.Δ. δεν ίδρωσε. Απεναντίας, απέρριψε και πάλι τα δυο αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν οι συγκεκριμένοι στην Επιτροπή.

Όσοι πάντως μάρτυρες έφτασαν στην Επιτροπή και εμπλέκονταν ευθέως με το σκάνδαλο και το καθεστώς Μητσοτάκη χρησιμοποίησαν την «ομερτά»: επικαλέστηκαν το «απόρρητο» και δεν έδωσαν καμία λεπτομέρεια για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να δώσει και τυπικά άδεια να καταθέσουν τα πάντα. Ωστόσο, για τον πρωθυπουργό η σιωπή είναι χρυσός.

Το μπλόκο στο Επιστημονικό Συμβούλιο

Για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου κρίσιμος είναι ο ρόλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της Βουλής. Βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερώτημα προς το Συμβούλιο για τη λειτουργία της Βουλής και των Επιτροπών της μέσω του προέδρου. Εκείνος με τη σειρά του το μεταβιβάζει στο Συμβούλιο, το οποίο απαντά.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει ουσιαστικά τεθεί σε αχρηστία με ευθύνη του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος αρνείται επίμονα να απευθύνει κρίσιμα ερωτήματα της αντιπολίτευσης προς το Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, στις 12 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αιτήθηκε να απευθυνθεί ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο για το εάν μπορεί μάρτυρας να αρνείται να καταθέσει στην Εξεταστική επικαλούμενος γενικό απόρρητο και για το εάν είναι δυνατόν να διευρυνθεί χρονικά ή με άλλον τρόπο το αντικείμενο έρευνας της Εξεταστικής χωρίς προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας. Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία που κατέχει η Ν.Δ., ενώ και ο Κ. Τασούλας δεν συνέβαλε επ’ ουδενί στο να προωθηθεί το αίτημα. Ο λόγος; Όπως έγραφε η ΑΥΓΗ στις 18/9/2022, «ο καθηγητής Μαυριάς στο βιβλίο του “Συνταγματικό Δίκαιο” (εκδόσεις Σάκκουλα, 2021) αναφέρει στη σελίδα 595: “Αν η Εξεταστική Επιτροπή διαπιστώσει ότι επιβάλλεται διεύρυνση του αντικειμένου της έρευνας, οφείλει, δοθέντος ότι η απόφαση της Ολομέλειας οριοθετεί τη σχετική έρευνα, η οποία είναι δεσμευτική για την Εξεταστική Επιτροπή, να θέσει το σχετικό ζήτημα υπό την κρίση της Ολομέλειας”». Υπήρχε, λοιπόν, ο φόβος πως το Επιστημονικό Συμβούλιο θα διέλυε τη μεθόδευση της Ν.Δ. να κατευθύνει τις έρευνες της Εξεταστικής μακριά από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μια έρευνα καταδικασμένη να αποτύχει

Στις 15 Απριλίου 2022, ενόσω επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν ο Άγγελος Μπίνης, διατάχθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα της Αρχής για όσα αναφέρονταν στο επίμαχο δημοσίευμα του insidestory.gr για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη. Η απόρρητη έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η έρευνα της Αρχής ήταν εξαρχής προσανατολισμένη στο να μην φέρει στην επιφάνεια τίποτε αρνητικό για την κυβέρνηση και το σύστημα Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της έρευνας αποτελούσε αποκλειστικά η προμήθεια ή μη του λογισμικού Predator σε συγκεκριμένους δημόσιους φορείς.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ΕΑΔ ήταν προφανώς αρνητικό, κάτι που επαναλάμβανε δημόσια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνεντεύξεις και ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ωστόσο, η ΕΑΔ φαίνεται ότι δεν έψαξε ούτε ενδελεχώς ούτε βαθιά τις δραστηριότητες των εταιρειών ή υπηρεσιών, όπως η ΕΥΠ. Δεν διεξήγαγε, για παράδειγμα, καμία έρευνα για τις δραστηριότητες του ΚΕΤΥΑΚ στην οδό Γραβιάς στην Αγία Παρασκευή, που περιγράφονται ως «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ». Δεν ελέγχθηκε τι περιλαμβάνουν οι συμβάσεις εκατομμυρίων που υπογράφει το Κέντρο, που μάλιστα είναι απόρρητες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το μοναδικό στέλεχος της ΕΥΠ με το οποίο συνομίλησαν οι ελεγκτές της ΕΑΔ ήταν η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου. Η δε ΔΙΠΑΠ, η διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. που ευθύνεται για τις παρακολουθήσεις περί τρομοκρατίας, δεν τέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών της.

Παράλληλα, έκαναν επισκέψεις στα γραφεία της Intellexa και της Krikel, όπου συνάντησαν μόνο δικηγόρους και λογιστές. Ενδεικτική της προδιαγεγραμμένης αποτυχίας της έρευνας ήταν η απόφαση η επίσκεψη να αφορά μόνο το εάν υπάρχει προμήθεια ή μη λογισμικού παρακολούθησης Predator ή ανάλογου λογισμικού από το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν ελέγχθηκαν από την ΕΑΔ άλλες διασυνδεδεμένες εγχώριες ή εξωχώριες εταιρείες.

Η νυν επικεφαλής της ΕΑΔ Αλεξάνδρα Ρογκάκου, κατά την εξέτασή της στην Εξεταστική Επιτροπή, κρύφτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ουκ ολίγες φορές πίσω από το θεσμικό πλαίσιο άσκησης των ελέγχων της Αρχής. Με άλλα λόγια, οι βουλευτές άκουγαν σε παραλλαγές το ίδιο επιχείρημα: «δεν ελέγξαμε το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί βρίσκεται εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΑΔ».

Η υπογραφή που δεν αναγνωρίστηκε από την υπογράφουσα

Μεταξύ των προσώπων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ να κληθούν ως μάρτυρες στην Εξεταστική ήταν και η πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ Ευαγγελία Γεωργακοπούλου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκεκριμένη έχει συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα, σύμφωνα με άλλες μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. Η Ε. Γεωργακοπούλου, που φέρεται ότι είναι έμπιστο πρόσωπο του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, ενόσω υπηρετούσε στην ΕΥΠ τον Ιούλιο του 2022 φέρεται πως συνυπέγραψε έγγραφο της υπηρεσίας προς τη Wind για την άρση απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι άλλοι δύο υπογράφοντες ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Κοντολέων, διοικητής της ΕΥΠ, και η Β. Βλάχου, εισαγγελέας της υπηρεσίας.

Πληροφορίες φέρουν τη Β. Βλάχου να μην έχει αναγνωρίσει την υπογραφή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πλαστογραφημένη. Η Ε. Γεωργακοπούλου δεν εκλήθη στην Εξεταστική Επιτροπή, ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας που πρόσκειται στη Ν.Δ.
πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου