Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως το Documento, υπό παρακολούθηση είχαν τεθεί μεταξύ άλλων κορυφαίοι υπουργοί (νυν και πρώην) της κυβέρνησης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, αλλά και σημαντικά πρόσωπα των ΜΜΕ. Οι πληροφορίες για τα πρόσωπα και τους λόγους της παρακολούθησης καταδεικνύουν τους σχεδιασμούς και τη δράση ενός ανεξέλεγκτου κυβερνητικού κέντρου στο Μαξίμου με πρωθυπουργική σφραγίδα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή των «στόχων» αλλά και του χρόνου της παρακολούθησης φέρεται να είχε το εν λόγω κέντρο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ΕΥΠ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρονται και προκύπτουν από την έρευνα το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ και το Predator ήταν σε συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση, με καθοδήγηση από το κοινό κέντρο.

Οι ενδοκυβερνητικοί στόχοι ήταν κυρίως πρόσωπα που είτε θεωρούνταν ως «ανεπιθύμητοι» για τον πρωθυπουργό, είτε «επικίνδυνοι» με τη συμπεριφορά και την επιρροή τους και για αυτό τέθηκαν σε παρακολούθηση από το σύστημα Μητσοτάκη. Στη λίστα παρακολουθήσεων υπάρχουν ακόμη και «άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη» οι οποίοι όμως κατά τις εκτιμήσεις θα μπορούσαν είτε να τον εκθέσουν, είτε να τον προδώσουν.

Σημειώνεται ακόμη πως η παρακολούθηση των επίμαχων προσώπων δεν ήταν μόνο άμεση αλλά και έμμεση (όπως στην περίπτωση παρακολούθησης Μαρινάκη μέσω Καρυπίδη και Κουρτάκη), ενώ στο στόχαστρο έμπαιναν και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους. Αυτή η πρακτική επιλεγόταν ώστε να παρακάμπτεται ο κίνδυνος να εντοπιστεί η παρακολούθηση είτε λόγω καχυποψίας, είτε λόγω ελέγχου ασφαλείας από το στόχο.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ ήταν αυτή που είχε αναλάβει τις παρακολουθήσεις. Τα πρόσωπα που επισυνδέονταν με εισαγγελική εντολή για “λόγους εθνικής ασφάλειας” σπάνια έμεναν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός της επίσημης παρακολούθησης ήταν να εντοπιστεί με ποιους έχει επαφή ο παρακολουθούμενος. Δηλαδή να ανιχνευτούν οι συχνές επαφές του. Αφού ανιχνεύονταν αναλάμβανε το Predator», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Documento, οι πηγές της λίστας αλλά και των πληροφοριών που δημοσιεύει είναι δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και εκτός από τη λίστα παρακολουθήσεων γνωρίζουν τις μεθόδους και τον σχεδιασμό. Το κακόβουλο λογισμικό φαίνεται πως εισήχθη στην Ελλάδα μέσω Κύπρου και στενών φιλικών και πολιτικών σχέσεων προσώπων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) Κύπρου και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι νέες αποκαλύψεις πυροδότησαν θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως πλέον από τις κυβερνητικές ενέργειες πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία. «Είναι ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Το τι ισχυρίζεται πλέον ένας ένοχος πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το «απόρρητο», που από την αρχή της υπόθεσης έχει εργαλειοποιήσει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη διαφάνεια στο απόσπασμα. Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με ανακοίνωσή του δήλωσε πως «το «απόρρητο» επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση».

«Η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται», ανέφερε από την πλευρά του το ΚΚΕ και έκανε λόγο για «σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ανέφερε: «Το μπαράζ των αποκαλύψεων για το παρακράτος των υποκλοπών που έχει στήσει το καθεστώς της Μητσοτάκης ΑΕ μαζί με την καθημερινή καταστολή και το όργιο των ολιγαρχικών κλοπών σε βάρος των πολλών, καταδεικνύει τι θα πει μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία. Ήρθε η ώρα της Ρήξης».

 

Ποιοι παρακολουθούνταν. Η λίστα:

  1. Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
  2. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  3. Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
  4. Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  5. Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
  6. Αδωνης Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
  7. Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
  8. Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
  9. Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
  10. Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
  11. Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
  12. Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
  13. Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
  14. Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
  15. Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
  16. Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
  17. Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
  18. Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
  19. Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
  20. Μαρίνα Πατούλη (σύζυγος Πατούλη)
  21. Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
  22. Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
  23. Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής) Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  24. Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  25. Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά», για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  26. Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
  27. Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
  28. Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
  29. Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
  30. Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
  31. Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
  32. Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)

Γιατί παρακολουθούνταν

► Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή παρακολούθηση, καθώς θεωρείται από τον Μητσοτάκη ως ο παράγοντας που θα μπορούσε να ανατρέψει τις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση. Οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα και κυρίως η πιθανότητα να τις διατυπώσει δημόσια ήταν αυτό που ανησυχούσε τον Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ο Αντ. Σαμαράς να ενημερώθηκε «από τα μέσα» ότι είναι στόχος.

► Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την παρακολούθηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε εμμέσως και η εφημερίδα «Βήμα» πριν από μερικές ημέρες. Η παρακολούθησή του όσο ήταν υπουργός φαίνεται να σχετίζεται και με τις αντιπαραθέσεις και τις ομαδοποιήσεις μέσα στο υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία.

► Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ήταν υπό εντατική παρακολούθηση. Οι λόγοι της ένταξής του στη λίστα των παρακολουθήσεων φαίνεται πως ήταν η στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό, οι θέσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως η ανησυχία πως θα μπορούσε να ηγηθεί ενός πιθανού εσωκομματικού «αντάρτικου» για την ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

► Ολγα Γεροβασίλη. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη τέθηκε υπό παρακολούθηση και για τις δύο ιδιότητές της. Το βασικό όμως είναι ότι η κ. Γεροβασίλη είναι συνομιλήτρια και στενή συνεργάτρια του Αλέξη Τσίπρα.

► Χρήστος Σπίρτζης. Για τους ίδιους λόγους μπήκε σε παρακολούθηση και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση για την παρακολούθησή του παρουσιάζοντας στοιχεία για το λινκ του κακόβουλου λογισμικού.

► Άδωνης Γεωργιάδης. Αν και αποτελεί έναν εκ των πιο «πιστών του Μητσοτάκη», σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί θεωρήθηκε ως αστάθμητος παράγοντας και μάλιστα χαρακτηριζόταν ως δυναμικό στοιχείο που θα μπορούσε να καταφύγει ακόμη και σε πολιτικούς εκβιασμούς. Ρόλο στην παρακολούθησή του, σύμφωνα πάντα με το Documento, έπαιξαν και καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του από επιχειρηματίες φιλικούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της παρακολούθησης ήταν και η σύζυγος του Α. Γεωργιάδη, Ευγενία Μανωλίδου. Ο λόγος φαίνεται πως ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τον υπ. Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Documento: «Σχετιζόμενα με την παρακολούθηση είναι και «κίτρινα» δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τη Μανωλίδου να πέφτει θύμα κακοποίησης του υπουργού αφότου ανακάλυψε μηνύματά του στο κινητό. Τα βρόμικα δημοσιεύματα ήταν στην πραγματικότητα ένας τρόπος να στείλουν σήμα στον υπουργό για τις επικοινωνίες του».

► Βασίλης Κικίλιας. Ο πρώην υπουργός Υγείας φέρεται να τέθηκε υπό παρακολούθηση αφενός επειδή θεωρήθηκε ότι έχει σχέσεις με επιχειρηματικούς παράγοντες που τον προωθούν για την ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου γιατί κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει αδύναμο κρίκο. Η σύζυγος Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, φέρεται να τέθηκε υπό παρακολούθηση για να καταγραφούν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της οικογένειας

► Ολγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με τους ωτακουστές της, τέθηκε σε παρακολούθηση επειδή βρίσκεται σε τροχιά δημιουργίας ηγετικού προφίλ. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της αλλά και οι ανοιχτές διαφωνίες της είχαν θορυβήσει το Μαξίμου. Ρόλο φυσικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπαιξε το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

► Αλέξης Παπαχελάς. Ο διευθυντής της «Καθημερινής» θεωρήθηκε από το πολιτικό κέντρο των παρακολουθήσεων ως επικίνδυνος «να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυρ. Μητσοτάκη». Θεωρούσαν ότι η παρακολούθηση του Αλ. Παπαχελά μπορεί να αποφέρει πληροφορίες για το εσωτερικό της ΝΔ, για διαθέσεις επιχειρηματιών αλλά και για επαφές με ξένους παράγοντες.

► Λάκης Λαζόπουλος. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν από τους πρώτους στόχους της παρακολούθησης, ως αντιπαθής και επικίνδυνος κατά το σύστημα Μαξίμου.

► Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρήθηκε επικίνδυνος για το σύστημα Μαξίμου όταν διατύπωσε θέσεις που ενόχλησαν τον Μητσοτάκη. Την εποχή που ο πρωθυπουργός διατεινόταν ότι το τουρκικό «Oruç Reis» δεν κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές ο Διακόπουλος είχε δηλώσει ότι πραγματοποιεί έρευνες μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Μαζί με την αποπομπή του ήρθε και η παρακολούθηση.

► Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Αμυνας, όπως γράφει το Documento, φαίνεται ότι είχε πληροφορίες ή λόγους να υποψιάζεται παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης πέρυσι έχει καταγραφεί από επίσημες συνακροάσεις να θέλει επικοινωνία με «πακιστανικά τηλέφωνα». Ή είχε κάτι να κρύψει ή φοβόταν ότι παρακολουθείται.

► Χρήστος Σταϊκούρας. Οι παλιές σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον Σαμαρά αλλά και ο κρίσιμος τομέας ευθύνης του που τον φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες τον έκαναν στόχο. Το κέντρο παρακολούθησης έδινε ιδιαίτερη σημασία σε υπουργούς που είχαν σχέσεις με επιχειρηματίες, σύμφωνα με το Documento, και ο τομέας αυτών των σχέσεων έπρεπε να έχει την άδεια του Μαξίμου.

► Κωστής Χατζηδάκης. Πλήρως εναρμονισμένος με τις πολιτικές Μητσοτάκη, ο Κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε παρακολούθηση γιατί θεωρήθηκε ότι έχει τη δική του ατζέντα σε θέματα «επιχειρηματικότητας». H Πόπη Καλαϊτζή, σύζυγος του Χατζηδάκη, τέθηκε υπό παρακολούθηση καθώς και σε αυτή την περίπτωση η παρακολούθηση συμπεριλάμβανε όλη την οικογένεια.

► Αριστοτελία Πελώνη. Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος τέθηκε υπό παρακολούθηση για να διερευνηθούν οι σχέσεις της με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η ανησυχία τι κάνουν και με ποιους μιλάνε οι κατά καιρούς κυβερνητικοί εκπρόσωποι ήταν γενική. Υπάρχει πιθανότητα και άλλοι που υπηρέτησαν σε αυτήν τη θέση να ήταν υπό παρακολούθηση.

► Γιώργος Πατούλης. Η παρακολούθησή του, όπως υποστηρίζουν οι πηγές στο Documento, αφορούσε και το πολιτικό στοιχείο (τις προθέσεις του δηλαδή για το αν θα αντιστρατευτεί τον Μητσοτάκη) και τα προσωπικά. Η παρακολούθηση της συζύγου Πατούλη συμπλήρωνε την παρακολούθηση του περιφερειάρχη.

► Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρώην επίτροπος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, ήταν αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.

► Αλέξης Πατέλης. Το Documento αναφέρει πως στο Μαξίμου ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τον Πατέλη, ο οποίος κατά καιρούς δεχόταν στο υπουργείο παράγοντες που δεν είχαν την επίσημη έγκριση.

► Νίκος Ανδρουλάκης. Η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει επιβεβαιωθεί και τεχνικά και πολιτικά. Το πολιτικό κέντρο των υποκλοπών ενδιέφεραν οι προθέσεις του Ανδρουλάκη για μια μελλοντική κυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν ήταν ο μόνος που απ’ ό,τι φαίνεται παρακολουθήθηκε μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Ο χώρος του ΚΙΝΑΛ ενδιέφερε και για διάφορα προσωπικά στοιχεία που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα εκβιασμού.

► Θόδωρος Καρυπίδης. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη, φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτης του σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (άμεσα ή έμμεσα), παρακολουθήθηκε, σύμφωνα με το Documento, για να γίνει καταγραφή των κινήσεων και των συνομιλιών του Βαγγ. Μαρινάκη. O πραγματικός στόχος δηλαδή της παρακολούθησης ήταν ο Βαγγ. Μαρινάκης.

► Ειρήνη Καρυπίδη. Η αδερφή του Θόδ. Καρυπίδη, επιχειρηματίας και η ίδια, φέρεται να τέθηκε επίσης υπό παρακολούθηση για να συγκεντρωθούν στοιχεία για τον Μαρινάκη, ο οποίος, όπως γράφει το δημοσίευμα, κατά καιρούς εμφανιζόταν ως απειλητικός ή αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.

► Γιάννης Κουρτάκης. Και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πραγματικός στόχος της παρακολούθησης ήταν ο Βαγγ. Μαρινάκης, ο οποίος ήταν συνομιλητής του Κουρτάκη. Ρόλο στην παρακολούθηση Κουρτάκη έπαιξε ωστόσο και η φιλοδοξία του να εμφανιστεί ως παράγοντας του Μαξίμου και να κανονίσει το εσωτερικό παιχνίδι στην κυβέρνηση, πράγμα που έκανε τον Μητσοτάκη να δυσανασχετεί.

► Πάνος Κυριακόπουλος. Ο επικεφαλής των media του ομίλου Βαρδινογιάννη ήταν υπό παρακολούθηση για να είναι ενημερωμένοι για τις προθέσεις της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας. Πραγματικός στόχος ήταν ο Βαρδινογιάννης, αλλά μια άμεση παρακολούθηση θεωρήθηκε παρακινδυνευμένη, όπως γράφει το Documento. Ο Κυριακόπουλος επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ν. Δένδια και θεωρήθηκε πιθανός χρηματοδότης μιας μελλοντικής αντιμητσοτακικής πολιτικής κίνησης μέσα στη ΝΔ.

► Παναγιώτης Μπόμης. Υπεύθυνος του μιντιακού συγκροτήματος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η παρακολούθησή του σχετιζόταν με τον Δ. Γιαννακόπουλο.

► Θανάσης Κουκάκης. Από τους πρώτους που αποκαλύφθηκε ότι είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης. Ασχολείται με την αποκάλυψη μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων, που ήταν από τα πρώτα τα οποία έσπευσε να «καθαρίσει» η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη με έναν κατάπτυστο και αντισυνταγματικό νόμο αμνήστευσης όλων των εμπλεκομένων.

πηγη: https://tvxs.gr