Θα μπορούσε η συμφωνία για την δήθεν επιστροφή των κυκλαδικών αρχαιοτήτων της Συλλογής του πολυεκατομμυριούχου Στερν, να αποτελέσει μοντέλο για τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει κι άλλες μυστικές διαπραγματεύσεις, εν αγνοία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε προεκλογικά να γιορταστεί μια «επιστροφή» που θα είναι στην πραγματικότητα παράδοση των γλυπτών σε ένα Ινστιτούτο με άγνωστη σύνθεση; Θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ανταλλαγές ευρημάτων με το βρετανικό Μουσείο, όπως έκανε με τη Συλλογή Στερν;

Η απάντηση είναι ναι, αν λάβουμε υπόψη τα όσα έχουν προβλέψει καταξιωμένοι αρχαιολόγοι και αν πάρουμε στα σοβαρά το άρθρο του Matthew Taylor ο οποίος είναι μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο τίτλος του άρθρου, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος «Μια λύση για τα "Ελγίνεια Μάρμαρα"; Πώς ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Λέοναρντ Στερν μπορεί να δημιούργησε ένα μοντέλο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο The Scotsman την ώρα που τα ΝΕΑ, ανακοίνωναν το ραντεβού Καρόλου με Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 28 του μήνα στο Λονδίνο, με θέμα το πρότζεκτ της ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, στα πρότυπα του Dumfries House.

Το οξύμωρο σχήμα: Επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα με τα γλυπτά να παραμένουν στο Λονδίνο

«Ο Λέοναρντ Νόρμαν Στερν είναι μεγιστάνας των ακινήτων της Νέας Υόρκης, αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων λιρών. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, γνωστό και ως MΕΤ, είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Αμερική, με συλλογή πάνω από δύο εκατομμύρια αντικείμενα. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Νικόλαο Π. Γουλανδρή. Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις» γράφει ο Taylor και συνεχίζει:

«Πάμε λοιπόν στην ιστορία. Ο Λέοναρντ Στερν, συγκέντρωσε μια εντυπωσιακή συλλογή αρχαίας κυκλαδικής τέχνης. Για όσους δεν τα έχουν δει, αυτά τα έργα είναι γενικά μικρά πέτρινα γλυπτά που χρονολογούνται από το 3.300 έως το 1.100 π.Χ. Είναι πολύ παλαιότερα από την Αρχαία Ελλάδα του Παρθενώνα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Μέγα Αλέξανδρο που συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε – αλλά ταυτόχρονα αυτά τα ειδώλια είναι παραδόξως αγέραστα και θα μπορούσαν να είναι σύγχρονα κομμάτια. Είναι έργα που σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι ίσως η minimal αισθητική της μοντέρνας τέχνης δεν είναι τελικά, τόσο μοντέρνα.

Ωστόσο, ο Stern σύναψε πρόσφατα συμφωνία με μια νέα οντότητα, το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού (ένας οργανισμός του οποίου οι διευθυντές προέρχονται από τις οικογένειες Stern και Γουλανδρή). Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα όχημα ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε για αυτή τη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία είναι, σε γενικές γραμμές, η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της συλλογής του Stern στο ελληνικό κράτος, αλλά ορίζει ότι, για τα επόμενα 25 χρόνια, τα έργα θα εκτίθενται στο MΕΤ (σ. της Ν. Υόρκης). Μετά από δέκα χρόνια, άλλα αντικείμενα που καλύπτονται από τη συμφωνία θα ταξιδεύουν περιοδικά στην Ελλάδα για προσωρινές εκθέσεις.

Όλη αυτή η ρύθμιση δεν έγινε χωρίς συγκρούσεις (αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι επετεύχθη συμφωνία  και επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο»

«Το υπονόησε κι ο Κ. Μητσοτάκης»

Ο Matthew Taylor (ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα) γράφει μάλιστα, πως το σήμα να επαναλάβει η Ελλάδα μια τέτοια συμφωνία το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έστω, συμπληρώνουμε εμείς, κι αν έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση από σύσσωμο τον αρχαιολογικό κόσμο, πως η συμφωνία ξεπλένει την αρχαιοκαπηλία. Δεν είναι μόνο ο Κ. Μητσοτάκης που το υπονόησε όμως, αλλά και ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Άρα τι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Οι μυστικές διαπραγματεύσεις της κ. Μενδώνη, θα ανοίξουν κι άλλες πληγές.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα σχέδιο για άλλες λύσεις που θα έρθουν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αφορούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, στο Βρετανικό Μουσείο» γράφει ο Taylor.

«Πρόσφατα, ο George Osborne, πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε, ότι είναι βέβαιος πως υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνεργασίες που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την επιστροφή των αμφισβητούμενων αντικειμένων. Και οι δύο πλευρές, όπως φαίνεται, έχουν τη διάθεση να κάνουν μια συμφωνία – και ένα πιθανό πρότυπο για μία τέτοια, είναι τώρα εκεί έξω.

Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στο θέμα της ιδιοκτησίας. Τι θα γινόταν όμως αν το Βρετανικό Μουσείο, αναγνώριζε την κυριότητα των έργων στην Ελλάδα, διατηρώντας τα δικαιώματα για την έκθεσή τους προς το παρόν; Σίγουρα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Αυτό που δεν εξηγεί ο κ. Taylor βέβαια, είναι πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αν τα γλυπτά παραμείνουν για έκθεση στο Λονδίνο! Και μάλιστα, αν πάρουμε ως παράδειγμα τη Συμφωνία για τη Συλλογή Στερν -αλλά και την νομοθεσία που εισήγαγε πρόσφατα αυτή η κυβέρνηση για μακροχρόνια έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό- τότε το "προς το παρόν" του άρθρου ισοδυναμεί με 50ετία!

Το άρθρο συνεχίσει: «Στο παρελθόν, οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν τις σοβαρές διαπραγματεύσεις από φόβο για το πώς θα έπαιζε στα μέσα ενημέρωσης μια συμβιβαστική διευθέτηση του προβλήματος. Οποιαδήποτε βήματα προς τα εμπρός είναι καλύτερα  όμως, από το να μην κάνεις βήμα.

Το ζήτημα μπορεί να αναλυθεί σε κομμάτια και καθένα από αυτά μπορεί στη συνέχεια να είναι μια μικρή κίνηση, προς τον τελικό στόχο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να είναι ένα σενάριο win-win και για τα δύο βασικά μέρη εδώ, χωρίς κανένα να χάσει, την ώρα που ακόμα συγκλονίζει η συζήτηση από το τρέχον αδιέξοδο που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Για να προχωρήσουμε, η υπόθεση θα απαιτήσει σχεδόν σίγουρα συμβιβασμούς. Το ερώτημα όμως είναι, ποιους συμβιβασμούς θα δεχτεί η κάθε πλευρά. Μήπως έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τους όρους για έναν νέο debate σχετικά με το θέμα;» καταλήγει το άρθρο.

Ινστιτούτο με μέλος βασιλικής οικογένειας στη διοίκηση;

Όπως έγινε γνωστό, το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, στου οποίου την κατοχή πέρασαν οι 161 αρχαιότητες της συλλογής Στερν, έχει στη διοίκηση του τον γιο του ίδιου του συλλέκτη. Φήμες, που γίνονται ολοένα και πιο έντονες, «μιλούν» για σχέδιο του υπουργείου να δημιουργηθεί αντίστοιχο ινστιτούτο για το Τατόι, το οποίο θα έχει στη διοίκηση του μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, φιλοκυβερνητικά site, διαφήμιζαν την επίσκεψη της Λ. Μενδώνη στο Dumfries House του Καρόλου, τότε Πρίγκιπα και νυν βασιλιά της Βρετανίας. «Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συνεργασία του κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ με στελέχη του Ιδρύματος και τους υπεύθυνους της διοίκησης και της λειτουργίας του κτήματος για την μεταφορά της τεχνογνωσίας και των καλών πρακτικών, που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται με επιτυχία στο Dumfries House, στο στρατηγικό σχέδιο της αποκατάστασης και της λειτουργίας του τ. βασιλικού κτήματος Τατοϊου» έγραφε φιλοκυβερνητικό site, προαναγγέλλοντας πως «Ήδη προγραμματίστηκε η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων του ΥΠΠΟΑ και του Ιδρύματος του Πρίγκιπα, καθώς και η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών»! Θυμίζουμε, ότι πριν την κ. Μενδώνη, είχε επισκεφτεί το Dumfries House και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Κάρολο για να συζητήσει για το Τατόι. Θυμίζουμε επίσης ότι στο Τατόι θεωρεί ότι έχει συμφέροντα η οικογένεια του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, που συνδέεται με συγγένεια με τον βασιλιά Κάρολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, οι εμπειρογνώμονες του Βασιλιά, επισκέφτηκαν πολύ πρόσφατα το Τατόι, ωστόσο η υπουργός δεν εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου. Τα στελέχη του Ιδρύματος του Dumfries House περιηγήθηκαν στο κτήμα μαζί με την Υπουργό και θα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εκτεταμένη ζημιά που έκανε η περσινή πυρκαγιά που τύλιξε στις φλόγες το Τατόι, κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον, έκαψε κτίρια του κτήματος και κοντέινερ με ευρήματα, για τα οποία το ΥΠΠΟΑ ποτέ δεν έκανε πραγματικό απολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι τωρινές εργασίες από το ΥΠΠΟΑ προχωρούν ιδιαιτέρως αργά. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να εγκαινιάσει κάποιο έργο στο Τατόι πριν τις εκλογές, ακόμη κι αν πρόκειται για... εικονική πραγματικότητα. Το πραγματικό έργο θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί, πόσο μάλλον να αναγεννηθεί η φύση, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να κοπεί και μια κορδέλα στην είσοδο του Τατοϊου για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Θυσία στο βωμό της προεκλογικής εκστρατείας Μητσοτάκη τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Θα μπορούσαν να ακούγονται υπερβολικά τα θέματα που θίγει το ρεπορτάζ, σε σχέση με τα όσα απεργάζεται η κυβέρνηση τόσο για τα γλυπτά του Παρθενώνα όσο και για το Τατόι, όμως υπάρχει προηγούμενο και μας το θυμίζει ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης. Σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ Κρήτης σημειώνει:

«Η ίδια η υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε δάνειο, ότι τα γλυπτά αποτελούν προϊόν λεηλασίας κλπ. Από την άλλη στιγμή, συμβαίνουν πράγματα προεκλογικά. Θυμίζω την ιστορία της Αμφίπολης, που είχε γίνει για να ξεχάσει ο κόσμος τον ΕΝΦΙΑ. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και θα γίνουν εκλογές το ΄23. Ποιος μας λέει ότι πάλι τα θέματα του πολιτισμού δεν θα μπουν στην ατζέντα για την προεκλογική καμπάνια. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ή επανένωση πριν από τις εκλογές - πρακτικά είναι αδύνατο- αλλά δεν αποκλείω να γίνει μια συμφωνία, που να λέει «ναι, θα σας φέρω για έναν χρόνο το τάδε κεφάλι αλόγου, ή το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, ή ένα κομμάτι από τη Ζωοφόρο ως ανταλλαγή. Και ως ανταλλαγή με βάση αυτό το πρότυπο της συμφωνίας, να μας δώσετε κάποιο αντικείμενο από τα ελληνικά μουσεία.

Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία για τις διαπραγματεύσεις. Επανειλημμένα έχω προτείνει, τις διαπραγματεύσεις να τις αναλάβει μια επιτροπή επιστημόνων, η οποία θα οριστεί από κοινού από τα κόμματα για να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Και η πρόταση αυτή την οποία υποδέχτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση οι ξένες επιτροπές για την επανένωση των γλυπτών, δεν συζητήθηκε ποτέ από το υπ. Πολιτισμού, αν και ξέρω, ότι τα κόμματα  της αντιπολίτευσης θα το δέχονταν. Η κυβέρνηση δεν το θέλει. Γιατί κάθε κυβέρνηση, θέλει να χρησιμοποιήσει τα γλυπτά ως ατού».

Ο Άγγελος Χανιώτης θέτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που διεκδικεί η χώρα μας από την δεκαετία του 1990 είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που χρειάζεται βάθος, στρατηγική, επιμονή, υπομονή. Αν η υπόθεση αυτή συνδέεται με κομματικές προεκλογικές επιδιώξεις, τα αποτελέσματα είναι από γελοία -όπως στην περίπτωση του Σημίτη και των όσων ζήτησε από τον Μπλερ χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι τον κατέγραφε μικρόφωνο- έως επικίνδυνα -όπως στην περίπτωση του Σαμαρά και της Αμάλ Αλαμουντίν, που παραλίγο να βάλει ταφόπλακα στην πάγια διεκδίκηση της χώρας.

πηγη: https://tvxs.gr