Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 31 Αύγ 2022
Στήνουν επιτροπή-παρωδία για να «θάψουν» το σκάνδαλο υποκλοπών
Κλίκ για μεγέθυνση


31.08.2022, 19:07
 

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αφορμή τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Την ώρα που ο Κ. Τασούλας ζήτησε να απαγορευτούν τα κινητά στην αυριανή διάσκεψη, με το πρόσχημα διασφάλισης του απορρήτου της διαδικασίας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, κατήγγειλε απόπειρα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η γαλάζια πλευρά επιχειρεί, παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, να έχουν ταυτόχρονη παρουσία στη συνεδρίαση και τα εννέα άτομα που έχουν κληθεί για ακρόαση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει είτε να γίνουν ακροάσεις κατά μόνας είτε να χωριστού σε δύο ενότητες, μια για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο υποκλοπής κατά Ανδρουλάκη, Κουκάκη κλπ και η δεύτερη για τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση».

Απορρίπτει, ακόμη, και τα περί διασφάλισης του απορρήτου επισημαίνοντας ότι «προτείναμε βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά  τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.» 

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας. Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός "πορίσματος", δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Η δήλωση Κατρούγκαλου

EUROKINISSI

Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού. Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. 
 
Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν  προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.
 
Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση.
 
Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας  κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε. 
 
Προτείναμε λοιπόν βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά  τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως. 

Σας λέω από την εμπειρία μου ότι τα μέχρι τώρα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών δεν περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα εθνικού απορρήτου. Ακόμη και αυτή η πρότασή μας όμως απορρίφθηκε διότι δεν ενδιαφέρεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλήθεια. 

Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε  και στην αυριανή Επιτροπή θεσμών και ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει.

«Tα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, σχετίζονται άμεσα με το λαό και τα δικαιώματα του. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ δε περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την Πέμπτη.

Σε σχέση με την σύσταση στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να προσέλθουν «οικειοθελώς», χωρίς τα κινητά τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως αποτελεί ψευτοδίλημμα το αν θα προσέλθουν με τα κινητά τους ή όχι, «από τη στιγμή που απόρρητα έγγραφα γίνονται φέιγ βολάν και ζωντανές μεταδόσεις». «Αυτό που προστατεύει τον καθένα είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας, σε βάθος της υπόθεσης αυτής», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στο μεταξύ, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε γνωστό σήμερα ότι οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.


►Αύριο η συνεδρίαση - Ποιοι καλούνται για ακρόαση στην Επιτροπή: Στη Βουλή για τις υποκλοπές και οι διοικητές της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαράπηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου