Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Σεπ 2021
Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
Κλίκ για μεγέθυνση






21.09.2021, 14:33

 

 
Εκρινε σύμφωνο με το Σύνταγμα τον πυρήνα του «νέου συστήματος» χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. ● Φουντώνουν οι προσδοκίες για τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων.

Με υποσχέσεις για άμεσο ξεμπλοκάρισμα των δασικών χαρτών, ακόμη και τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές, συνοδεύτηκε η είδηση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε αποφάσεις για τις προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του νόμου 4685/20 που είχε αποκληθεί και «περιβαλλοντοκτόνος».

Οι δύο προσφυγές είχαν κατατεθεί πριν από περίπου έναν χρόνο από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων και από επτά Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Καλλιστώ, Greenpeace, WWF Ελλάς).

Μάλιστα, λόγω της εκκρεμότητας στο ΣτΕ, είχε παγώσει η κύρωση των δασικών χαρτών καθώς ο νόμος 4685 έδινε τη δυνατότητα να αποχαρακτηριστούν περισσότερες δασικές εκτάσεις (και να αξιοποιηθούν για οικοδόμηση κ.λπ.) αφού όσοι τις διεκδικούν μπορούσαν να κάνουν χρήση μεγάλου φάσματος πιστοποιητικών (παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων, αποφάσεις νομαρχών, πράξεις απαλλοτριώσεων για εγκατάσταση βιομηχανικών-τουριστικών μονάδων κ.λπ.) για να αποδείξουν ότι το κράτος είχε από μόνο του παραδεχθεί πως στις συγκεκριμένες εκτάσεις δεν υπήρχε δάσος.

Περίληψη

Την περασμένη Παρασκευή, το ΣτΕ ανακοίνωσε την έκδοση απόφασης χωρίς να δημοσιεύει το κείμενό της αλλά μια περίληψη. Βάσει της περίληψης αυτής, το ΣτΕ έκρινε σύμφωνο με το Σύνταγμα τον πυρήνα του «νέου συστήματος» χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εξηγούσε, μάλιστα, ότι κεντρικό σημείο στο «νέο σύστημα» είναι ότι οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται όχι μόνο βάσει αεροφωτογραφιών που απεικονίζουν διαχρονικά τη δασική βλάστηση κάθε περιοχής, αλλά και βάσει διοικητικών πράξεων οι οποίες καθόριζαν άλλες χρήσεις για ορισμένες εκτάσεις κατά το παρελθόν.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστήριζαν στην προσφυγή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκαλείται «σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα», διότι ο νόμος επιδιώκει «αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας».

Από την περίληψη που δημοσιοποίησε το ΣτΕ δεν προκύπτουν ξεκάθαρα ούτε οι αποφάσεις αλλά ούτε οι συσχετισμοί βάσει των οποίων πάρθηκαν. Με την ψήφο της προέδρου φαίνεται πως ελήφθη η απόφαση για ένα από τα επίμαχα θέματα, το αν θα εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες μετά το Σύνταγμα του 1975, καθώς οκτώ σύμβουλοι ήταν υπέρ και οκτώ κατά.

Οικοδομικές άδειες

Επίσης, το δικαστήριο ακύρωσε δύο διατάξεις της υπουργικής απόφασης που είχε προσβληθεί. Πρώτον, εκείνη που εξαιρούσε από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Δεύτερον, την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών που είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία. Σε ερωτήματα που υπέβαλε η «Εφ.Συν.», οι πλευρές που προσέφυγαν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ πριν τις λάβουν ολόκληρες και τις μελετήσουν.

Πάντως, μέσα στο πανηγυρικό κλίμα για την απόφαση, η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι εντός των ημερών ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας όσοι διαθέτουν αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δασικές περιοχές θα πληρώνουν 250 ευρώ για να τα δηλώσουν με την... ελπίδα να τα σώσουν. Η επιχείρηση δήλωσης των δασικών αυθαιρέτων σχετίζεται εμμέσως με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Προφανές είναι πάντως ότι αν οι αποφάσεις απέρριπταν το σκεπτικό των διατάξεων του 4685/20, θα ήταν σαφώς λιγότεροι όσοι θα πλήρωναν τα 250 ευρώ για να εγγραφούν στον κατάλογο των αιτούντων με άγνωστη προοπτική. Επίσης, το μπλοκάρισμα των δασικών χαρτών θα προκαλούσε περαιτέρω εμπλοκές και στο Κτηματολόγιο.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου