Σύμφωνα με τους Lighthouse Reports, μία ιταλική εταιρεία παρακολούθησης παρακολουθεί ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα για λογαριασμό των πελατών της – μεταξύ άλλων σε χώρες με πρόσφατο ιστορικό διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ισχυρό τους λογισμικό υποκλοπής «spyware» βρέθηκε πρόσφατα στο Καζακστάν και τη Ρουμανία. Οι Ευρωπαίοι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για μια βιομηχανία παρακολουθήσεων εκτός ελέγχου και ζητούν να το ζήτημα να ρυθμιστεί

Εμπιστευτικά δεδομένα που είδαν οι Lighthouse Reports δείχνουν ότι μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία με έδρα τη Ρώμη, η Tykelab, χρησιμοποιεί δεκάδες τηλεφωνικά δίκτυα, συχνά σε απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, για να στείλει δεκάδες χιλιάδες μυστικά «πακέτα παρακολούθησης» σε όλο τον κόσμο, με στόχο ανθρώπους σε χώρες όπως η Λιβύη, η Νικαράγουα, η Μαλαισία, η Κόστα Ρίκα, το Ιράκ, το Μάλι, η Ελλάδα και η Πορτογαλία – καθώς και στην ίδια την Ιταλία.

Αυτό το κάνει εκμεταλλευόμενη μακροχρόνιες αλλά συχνά μη επιδιορθωμένες βλάβες σε παγκόσμια τηλεφωνικά δίκτυα που επιτρέπουν σε τρίτους να βλέπουν τις τοποθεσίες των χρηστών του τηλεφώνου και ενδεχομένως να παρακολουθούν τις κλήσεις τους, χωρίς να υπάρχει κανένα αρχείο συγκατάθεσης στις συσκευές τους.

Ταυτόχρονα, η μητρική εταιρεία του Tykelab, RCS Lab, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό εργαλείο χακαρίσματος τηλεφώνου, το Hermit, το οποίο μόλις εγκατασταθεί στη συσκευή του θύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση του μικροφώνου του τηλεφώνου, καθώς και για την εγγραφή κλήσεων, για πρόσβαση σε μηνύματα, αρχεία καταγραφής κλήσεων, επαφές, φωτογραφίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν σημάνει συναγερμό για τις δραστηριότητες του Tykelab. Αναλυτές με πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα τηλεπικοινωνιών περιέγραψαν πώς η εταιρεία προσπαθούσε «επίμονα και συστηματικά» να παρακάμψει τις προστασίες δικτύου καθώς και να πραγματοποιήσει «κατάφωρη και στοχευμένη παρακολούθηση ατόμων».

«Γίνονται όλο και πιο ενεργοί», ανέφεραν στους Lighthouse Reports. «Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων και τώρα είναι σταθερός».

Η σχέση της RCS Lab με την ΕΥΠ

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι η RCS Lab αποτελεί βασικό προμηθευτεί της ΕΥΠ. Όπως αποκάλυψε το Magazine η ιταλική εταιρεία RCS, δηλαδή ο επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό Tal Dilian. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που είναι εγκατεστημένη και στην Ελλάδα και εμπορεύεται το περίφημο λογισμικό κατασκοπείας Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η παραπάνω σύνδεση προκύπτει από την έρευνα στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, τη σύνδεση νομικών και φυσικών προσώπων και επιπλέον από μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks.

Η RCS δεν είναι καινούρια στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Έχει έδρα το Μιλάνο και συνεργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια με κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών. Η εταιρεία συστήνεται ως η κορυφαία πάροχος νόμιμων υπηρεσιών υποκλοπής στην Ευρώπη και όπως σημειώνεται στην επίσημη σελίδα της, με τα συστήματα που εμπορεύεται παρακολουθούνται τουλάχιστον 10.000 στόχοι καθημερινά. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2021, περίπου την ίδια περίοδο που η RCS έκανε τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, η εταιρεία έκανε γνωστό πως είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση.

Από την καρτέλα της στο ιταλικό μητρώο εταιρειών, που είδε το Magazine, προκύπτει ότι η RCS απασχολούσε τον περασμένο Μάρτιο 231 εργαζόμενους και είχε εταιρικό κεφάλαιο 7 εκατ. ευρώ. Ως εδώ, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Αυτό αλλάζει στις 5 Αυγούστου 2022, συμπτωματικά μία μέρα πριν από τις παραιτήσεις στην Αθήνα του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Σύμφωνα με το ιταλικό μητρώο εταιρειών, εκείνη τη μέρα η RCS αλλάζει χέρια. Πιο ειδικά, φαίνεται ότι το σύνολο των μετοχών της περνά στην επίσης ιταλική AURORA S.P.A. Η τελευταία έχει κι αυτή έδρα το Μιλάνο και από τα έγγραφα προκύπτει ότι είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε για την απορρόφηση της RCS. Το μετοχικό κεφάλαιο της AURORA είναι 5.334.060 ευρώ και ως τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν να απασχολεί κανέναν εργαζόμενο.

πηγη:ThePressProject