Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Ιούλ 2022
Γελοιοποιούν τον Μητσοτάκη οι ίδιοι οι θαυμαστές του
Κλίκ για μεγέθυνση

19.07.2022, 12:44
 
Η «il manifesto», η ιστορική εφημερίδα της ιταλικής Αριστεράς, καταγγέλλει την ιδιοποίηση του τίτλου και του λογότυπού της από το έντυπο που εκφράζει όσο κανένα άλλο τις απόψεις των ενοίκων του μεγάρου Μαξίμου ● «Γενικά, όσοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα εμπορικά σήματα άλλων για να εκμεταλλευτούν τη φήμη τους χρησιμοποιούν και λίγη φαντασία. Ισως προσθέτοντας λέξεις ή μικρές παραλλαγές. Εδώ έκαναν αντιγραφή και επικόλληση του ονόματος και της γραμματοσειράς, αλλάζοντας μετά βίας το άρθρο», λέει ο δικηγόρος, αναφερόμενος στο il που έγινε to.

Στις 16 Μαΐου κυκλοφόρησε μία εφημερίδα με τίτλο «to manifesto» που υποστηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο φανατικά και από τον «Κήρυκα Χανίων». Δικαίωμά της να υποστηρίζει όποιον θέλει. Δεν είναι δικαίωμά της, ωστόσο, να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ιστορικής ιταλικής εφημερίδας της Αριστεράς «il manifesto», η οποία χθες διαμαρτυρήθηκε και δημοσίως για την κατάχρηση σε ρεπορτάζ των Giansandro Merli και Δημήτρη Δεληολάνη. «Η il manifesto βγαίνει στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα fake της Δεξιάς», λέει η αυθεντική «il manifesto» και κατηγορεί την ελληνική έκδοση για κλοπή ονόματος, λογοτύπου, γραμματοσειράς κ.ά.

Ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν αμέσως οι δημοσιεύσεις: «Περισσότερο από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, μετράει η υπεράσπιση της ιστορίας της εφημερίδας». Οι δικηγόροι Andrea Fiore και Alessio La Pegna, με τη βοήθεια του Ελληνα συναδέλφου τους Ιωάννη Απατζίδη, έστειλαν προειδοποίηση εκ μέρους του συνεταιρισμού της «il manifesto», να σταματήσει αμέσως η κυκλοφορία της πειρατικής παραλλαγής. «Γενικά, όσοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα εμπορικά σήματα άλλων για να εκμεταλλευτούν τη φήμη τους χρησιμοποιούν και λίγη φαντασία. Ισως προσθέτοντας λέξεις ή μικρές παραλλαγές. Εδώ έκαναν αντιγραφή και επικόλληση του ονόματος και της γραμματοσειράς, αλλάζοντας μετά βίας το άρθρο», λέει ο La Pegna, αναφερόμενος στο il που έγινε to.

Μάλιστα η «il Manifesto» θυμώνει ακόμα περισσότερο επειδή την κατάκλεψε μια εφημερίδα που υποστηρίζει τη Δεξιά: «Αυτό το όνομα έχει πίσω του 51 χρόνια πολιτικών ρήξεων και δημοσιογραφικής ποιότητας. Δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ένα φύλλο προπαγάνδας υπέρ της δεξιάς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Διαβάζεις μόνο απόψεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις που αφενός υμνούν τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του, αφετέρου επιτίθενται στην αντιπολίτευση, στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ». Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στην 108η θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου και υπογραμμίζει «ότι υπάρχουν κι εκείνοι που υποθέτουν ότι είναι η Νέα Δημοκρατία που στηρίζει οικονομικά to manifesto», δεδομένου «ότι τα κανάλια χρηματοδότησης δεν είναι ξεκάθαρα».

Και καταλήγει: «Παρατυπίες που διαπράττονται με την αντιγραφή του ονόματος και του λογότυπου μπορεί να κυμαίνονται από παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων έως αθέμιτο ανταγωνισμό ή και λογοκλοπή. Το il manifesto είναι σήμα κατατεθέν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιστορικό εμπορικό σήμα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η υπεράσπιση της ιστορίας της εφημερίδας μετράει περισσότερο από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κόκκινη γραμμή που υπογραμμίζει τα γράμματα της εφημερίδας δείχνει μια ακριβή πολιτική τοποθεσία κι έναν αγνό και ανεξάρτητο εκδότη, οργανωμένο με τη μορφή συνεταιρισμού. Οποιος θέλει να φτιάξει μια κίτρινη εφημερίδα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλο όνομα».

Στην περίπτωση του «to manifesto» αναφέρθηκε με άρθρο της και η Λουτσιάνα Καστελίνα: «Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα κάποιος είχε την μπουρλέσκ ιδέα να φτιάξει μια εφημερίδα δίνοντάς της το όνομα “μανιφέστο”. Οχι τυχαία, είπα, γιατί όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ποιο είναι το il manifesto λόγω της ιστορικής σχέσης που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου