Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 27 Αύγ 2022
Γιατί είχε καταρρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή! Τι του προτάθηκε – Η Όλγα, ο Δένδιας και η Κεραμέως
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Σκεφτείτε (κ. Τσίπρα) εσείς που το ζητάτε αυτό (εκλογές); Για να κάνετε το χατήρι αυτών που δεν θέλουν Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν».

H τεράστια αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν φανερή στα σημάδια κατάρρευσης που έδειχνε ο πρωθυπουργός σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι λόγοι ήταν δύο.

Η νέα «μυστική σύσκεψη» 8 παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, που ήρθε σαν συνέχεια εκείνης που είχε αποκαλύψει το TheFaq πριν τον 15αύγουστο, στην οποία δύο στοιχεία κυριάρχησαν: Πρώτον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του όλα τα παραδοσιακά «τζάκια» του επιχειρηματικού χώρου που έχουν λόγο στη συντηρητική παράταξη. Δεύτερον, ότι όλοι αυτοί βλέπουν ως μοναδική σωτηρία της ΝΔ πριν διασπαστεί και καταλήξει σε μονοψήφια ποσοστά, όπως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στη Γαλλία που κατέρρευσε μεσά σε σκάνδαλα και τη διαφθορά μετά τη «λαίλαπα» Σαρκοζί, την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η κλειστή σύσκεψη προχτές στο Μαξίμου (χωρίς πλέον το “δυνατό χαρτί” του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, Γρηγόρη Δημητριάδη), όπου πρώτον, έγινε σαφές στον πρωθυπουργό ότι η μόνη επιλογή που έχει είναι εκλογές τον Οκτώβρη-Νοέμβρη, γιατί εάν επιμείνει να εξαντλήσει την τετραετία, η τάση για τη ΝΔ θα είναι να πέσει κάτω από το 25%, ενώ – όπως του εξήγησαν – εάν πάει τώρα σε εκλογές, αγγίζει το 30 με 31.5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν διαθέτει, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις υποκλοπές, την επιλογή της άσκησης οποιασδήποτε πλέον πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για μετεκλογική συνεργασία, ενώ δεν έχει και κανένα πλέον νόημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου για αυτοδυναμία ακόμα και στο 34%, καθώς η ΝΔ είτε δεν αγγίζει αυτά τα ποσοστά είτε – πολύ πιθανόν – θα είναι δεύτερο κόμμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό όμως που κυριολεκτικά – σύμφωνα με απόλυτα εμπιστευτικές πληροφορίες του TheFaq – έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ρετάλι» πριν ακόμα προσέλθει στη συνεδρίαση της Βουλής, ήταν η πληροφορία την οποία του είχε μεταφέρει το Σαββατοκύριακο, ολιγάρχης από τον χώρο της ενέργειας και από εκείνους που αγαπούν… τη σημερινή κατάσταση και θα ήθελαν πάση θυσία τη μακροημέρευση Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε και άλλη «σύσκεψη» αυτή τη φορά από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού αλλά και δύο εκδοτών από τα φιλικά του μέσα, στην οποία εξετάστηκαν οι περιπτώσεις του Νίκου Δένδια και της Νίκης Κεραμέως, είτε για αντικαταστάτες από την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, είτε για υποψήφιοι πρωθυπουργοί νέας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ μετά από εκλογές και σε ενδεχόμενη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο αποκλείει πλέον οποιονδήποτε διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των υποκλοπών των συνομιλιών του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλακη. Η συζήτηση δηλαδή περιελάμβανε τα σενάρια μιας «βελούδινης» αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία με παροχή «εγγυήσεων» ότι δεν θα αντιμετωπίσει μετά την αποχώρησή του, ενδεχόμενο ειδικό δικαστηρίων και ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της ΝΔ ή μιας άλλης συμαχικής κυβερνησης με κορμό τη ΝΔ που θα προκύψει, τόσο αυτός όσο και το στενό του περιβάλλον (στο Μαξίμου).

Το ρεπορτάζ πάντως αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ δεν έχει καμία δυνατότητα «βελούδινης» αλλαγής προέδρου, καθώς οι μεγαλοπαράγοντες που παίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη συντηρητική παράταξη, βρίσκονται οχυρωμένοι και αμετακίνητοι πίσω από δύο υποψηφιότητες, της Όλγας Κεφαλογιάννη οι «παραδοσιακοί», και του Νίκου Δένδια ή της Νίκης Κεραμέως (για πολλούς η δεύτερη είναι απλώς εικονική και στην τελική ευθεία θα δηλώσει στήριξη προς τον Νίκο Δένδια) από τα «νέα τζάκια» της παράταξης.

Υ.Γ.: Και μια επισήμανση με σημασία. Ο σημαντικότερος και φανατικότερος πολιτικός φίλος και υποστηρικτής του Νίκου Δένδια για την μετά Μητσοτάκη εποχή στη ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο Στέλιος Νικηφοράκης. Ο πιο στενός ίσως άνθρωπος και συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ενώ διετέλεσε και διευθυντής του «Κήρυκα Χανίων». Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είναι γνωστό ότι παραμένει εξ απορρήτων της Ντόρας Μπακογιάννη ακόμα και σήμερα…

πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου