Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Ιούν 2021
Με τιμωρίες απειλεί τους συνδικαλιστές που «κάνουν ό,τι νομίζουν» ο Χατζηδάκης
Κλίκ για μεγέθυνση

Nick Paleologos / SOOC


Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας ενάντια στον συνδικαλισμό, δηλώνοντας προκλητικά λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου πως «δε μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του και να απεργεί και οι συνδικαλιστές δε μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν και να μένουν ατιμώρητοι». Ο Κωστής Χατζηδάκης επιμένει να στηρίζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ξεσήκωσε τις μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση 56 άρθρων του σχεδίου νόμου, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι κυβερνητικές επιθέσεις στο δικαίωμα της απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος» έχει δηλώσει προκλητικά η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει πως «οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς».

«Εισάγουμε αστική ευθύνη συνδικαλιστών που παρανομούν στη διάρκεια μας απεργίας. Οι συνδικαλιστές δε μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν και να μένουν ατιμώρητοι», δήλωσε κυνικά ο υπουργός Εργασίας, μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσει για το νομοσχέδιο που θα φέρει τεράστιες ανακατατάξεις στο εργασιακό πεδίο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισε ότι θεσπίζονται σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες στις κινητοποιήσεις. «Είναι δικαίωμα η απεργία, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του και να απεργεί, παρακάμπτοντας με την κάλυψη ενός Εργατικού Κέντρου, μια δικαστική απόφαση που κρίνει  παράνομη την απεργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο νέος νόμος για τα εργασιακά δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και στην Οικονομία» επέμεινε να υποστηρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «η θέση του εργαζόμενου γίνεται καλύτερη γιατί ακολουθούμε αυτά που γίνονται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες». Αναφερόμενος στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο, ο υπουργός επεσήμανε πως «παρά τις αντιδράσεις, στο τέλος, όπως έγινε και με άλλες πολιτικές που επιχείρησα να εφαρμόσω για παράδειγμα με την  Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΣΕ – τα πράγματα θα πάνε καλά». Μάλιστα,  εκτίμησε ότι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας είναι η πιο εμφατική αλλαγή στην αγορά εργασίας. «Ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το σημαντικό είναι να τηρείται το 8άωρο. Επιχειρούμε να επιβάλουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», δήλωσε, εξηγώντας ότι ο εργοδότης θα πληρώνει πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε έναν εργαζόμενο που δεν θα «χτυπά» τη ψηφιακή κάρτα.

Επίθεση εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα καταργήσουν τον νόμο όπως κατήργησαν και το Μνημόνιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τη “μητέρα των μαχών”, αλλά η συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μικρή. Δεν ήταν πολύ πετυχημένη η προσπάθεια με συνθήματα από τη δεκαετία του ΄80 για “γαλέρες” και “οδοστρωτήρες”», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι από τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 56 και σε άλλα 19 οι βουλευτές του δήλωσαν «παρών». «Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8άωρο», σημείωσε. Μίλησε για «μαθηματικά του κ. Τσίπρα» σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν πλέον λιγότερα χρήματα για τις υπερωρίες. «Μέχρι τώρα, οι υπερωρίες ήταν 96 ώρες το χρόνο στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες. Τις πάμε στις 150 το χρόνο. Πώς είναι δυνατόν να παίρνει λιγότερα χρήματα», διερωτήθηκε.

Διαδοχικές επιθέσεις της κυβέρνησης στον συνδικαλισμό

Κατά την ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στο δικαίωμα στην απεργία, με παράδειγμα την απεργία στα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι πλήθος επιβατών στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων που απεργούσαν, την ώρα που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους έλεγαν ψέματα ότι θα ταξιδέψουν κανονικά. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα». «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Εργασίας εδώ και μέρες διατυμπανίζει πως το νομοσχέδιο προστατεύει τον συνδικαλισμό, την ίδια ώρα που η ΝΔ προκλητικά ασκούσε επιθέσεις στις μεγάλες απεργίες του Ιουνίου. «Προστασία, αλλά όχι ασυδοσία στο συνδικαλισμό!» τόνιζε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε αναρτήσεις του στο Facebook, την ίδια στιγμή που το γραφείο τύπου της κυβέρνησης εξέδωσε ανακοίνωση – κόλαφο κατά της  απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη,  αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις» ανέφερε η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωσή της, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης επιμένει πως το νομοσχέδιο προστατεύει τις απεργίες. Στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση επεσήμαινε ανερυθρίαστα πως «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής».

πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου