Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 22 Οκτ 2020
Ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες η απώλεια της πρώτης κατοικίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Μετωπική σύγκουση αναμένεται σήμερα στη Βουλή, όπου ψηφίζεται με διαδικασία fast track ο νέος Πτωχευτικός κώδικας.

Αντιδράσεις σε όλο το φάσμα των παραγωγικών φορέων αλλά και στην αντιπολίτευση έχει εγείρει το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα που βάζει ταφόπλακα στην πρώτη κατοικία και το οποίο ψηφίζεται  στην ολομέλεια της Βουλής.

Το μεσημέρι αναμένεται παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν θα παραστεί στη συζήτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει:

Γιατί ενώ δεν υπάρχει καμία πίεση να έρχεται εν μέσω κρίσης νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην απώλεια της πρώτης κατοικία όσων οδηγούνται σε πτώχευση;

Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση έρχεται σε μετωπική σύγκρουση όχι μόνο με την αντιπολίτευση, αλλά και με τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς εκποιείται η λαϊκή περιουσία και το λαϊκό εισόδημα.

Όπως έγραψε χθες ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στη rosa.gr tο σχέδιο νόμου ικανοποιεί, όλες τις απαιτήσεις των τραπεζών, που ακόμα και στα χρόνια της «σκληρής» μνημονιακής περιόδου (2010-2014) δεν γίνονταν αποδεκτές.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως τις σημείωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας:
  • Αρχικά, προτείνεται ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, «κομμένος και ραμμένος», στις διαθέσεις των τραπεζών. Το όλο πλαίσιο, είναι προαιρετικού χαρακτήρα για τις τράπεζες, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν την υποχρέωση καν, να απαντήσουν στην οποιαδήποτε αίτηση του οφειλέτη προς το σκοπό αυτό.
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, για πρώτη φορά, καθιερώνεται η πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός συνταξιούχου, μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία. Η προϋπόθεση για να πτωχεύσει ένα φυσικό πρόσωπο, είναι να μην πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή, να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
  • Από τη στιγμή, που ένα φυσικό πρόσωπο θα πτωχεύσει, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, άρα και η πρώτη κατοικία, η προστασία της οποίας παύει να υφίσταται . Η ρευστοποίηση της περιουσίας κατευθύνεται στην αποπληρωμή των χρεών, ενώ ο οφειλέτης χάνει το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ και καλείται να επιβιώσει με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που δεν ξεπερνούν τα 611 ευρώ. Παράλληλα, το εναπομείναν εισόδημα πηγαίνει όλο στους πιστωτές. Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που προκάλεσε η εν λόγω διάταξη, η κυβέρνηση απέσυρε την διάταξη και επανέφερε το ακατάσχετο στην αρχική τιμή. Και μόνο η πρόθεση, βέβαια, είναι ενδεικτική της κοινωνικής αναλγησίας.
  • Προκλητικό είναι επίσης ότι, ο πτωχευμένος, απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης, όταν επιδίδεται σε «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Είναι υπαρκτός λοιπόν ο κίνδυνος, στην φράση αυτή, να «χωρέσουν» ακόμα και ενέργειες, που αποσκοπούν στην κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών.
  • Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι, προστατεύονται δήθεν οι «ευάλωτοι» οφειλέτες. Μια «προστασία» όμως που προβλέπει ότι, η ρευστοποιημένη περιουσία (που περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία του οφειλέτη) του οποίου το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ το χρόνο (για ζευγάρι 10.500 ευρώ), μεταφέρεται σε έναν ιδιωτικό φορέα, δηλαδή σε ένα fund.
  • Παρέχεται η «δυνατότητα» στον πτωχευμένο να γίνεται «νοικάρης» στο σπίτι του, του οποίου σημειωτέον έχει χάσει όμως την κυριότητα, για 12 χρόνια. Αν μέσα στα 12 χρόνια καθυστερήσει το ενοίκιο για 3 μήνες, τότε επέρχεται η έξωση. Μετά τα 12 χρόνια θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του στην εμπορική αξία του ακινήτου, δίχως όμως να συνυπολογίζονται οι δόσεις που έχουν καταβληθεί, ως μισθώματα, για την επαναγορά του σπιτιού.
  • Κατά την διαδικασία της πτώχευσης ή εξωδικαστικής ρύθμισης, ο ρόλος των πιστωτών είναι πρωταγωνιστικός, αφού εκείνοι διορίζουν τον σύνδικο της πτώχευσης, ενώ υποβαθμίζεται γενικά ο ρόλος της δικαστικής προστασίας.

πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου