Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Οκτ 2020
Η δεύτερη ανάγνωση των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα - Ανάλυση τελικών αποτελεσμάτων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μετά την πρώτη ανάγνωση των ειδήσεων και των πληροφοριών που έρχονται από τα κατεχόμενα, η «Σημερινή Online» ρίχνει μια δεύτερη ματιά στις εξελίξεις και σχολιάζει τη σημασία τους, αναδεικνύοντας άλλες πτυχές. Ανάλυση του τελικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των παράνομων «εκλογών».

 Το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των παράνομων «εκλογών» στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με το «SigmaLive», είναι:

Ερσίν Τατάρ: 32.35%, Μουσταφά Ακιντζί 29.84%, Τουφάν Έρχιουρμαν 21.68%, Κουντρέτ Οζέρσαϊ 5.74%, Ερχάν Αρίκλι 5.36% και Σερντάρ Ντενκτάς 4.20%.

Μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει πως ο εκλεκτός του Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές, δεξιός Ερσίν Τατάρ, έχει ωφεληθεί πραγματικά από την ώθηση που του έδωσε η Τουρκία.

Το προμελετημένο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το οποίο εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά ο Τατάρ με τις φιέστες της ντροπής στη παραλία της Γλώσσας, φαίνεται να είχε απήχηση στους Τουρκοκύπριους εκείνους που έχουν πιο έντονα τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, αλλά να έλαβε και ψήφους από μερίδα των εποίκων.

Ο αριστερός Μουσταφά Ακιντζί που προέρχεται από ένα παραδοσιακά μικρό κόμμα, έφτασε σχεδόν το 30%. Αυτό καταδεικνύει πως το μήνυμα του έχει ακόμη απήχηση μέσα στους Τουρκοκύπριους που είναι πιο κυπροκεντρικοί. Καθώς δεν φαίνεται να λαμβάνει ο ίδιος καθόλου ψήφους από τους Τούρκους έποικους, θεωρείται ο υποψήφιος που αποτέλεσε την επιλογή των Τουρκοκυπρίων που θέλουν την διατήρηση της τουρκοκυπριακής αυτονομίας στα κατεχόμενα εδάφη, αλλά με μειωμένη την εμπλοκή της εγγυήτριας Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο τελευταίο προεκλογικό σποτ που ανέβασε στο Instagram, σημειολογικά δεν εμφανίζεται η ημισέληνος, αφού δεν δείχνουν σημαίες της Τουρκίας και τους ψευδοκράτους. Επίσης, φαίνονται άτομα με κλάδους ελιάς στο κεφάλι και μια κοπέλα να πορεύεται κρατώντας ορθόδοξο καπνιστήρι.

Ο κεντροαριστερός Τουφάν Ερχουρμάν με περίπου 22% φαίνεται και αυτός ενισχυμένος, παρά το ότι το κόμμα του φαινόταν κουρασμένο τα τελευταία χρόνια.

Το 5.4% του δεξιού Ερχάν Αρικλί δείχνει πως το κόμμα των εποίκων είναι συμπαγές, ειδικά αν υπολογίσει κάποιος πως ψήφοι εποίκων μπορεί να πήγαν και σε άλλα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς. Να σημειωθεί ότι ο Αρικλί καταζητείται από την Αστυνομία Κύπρου, με διεθνές ένταλμα της Interpol, καθώς συμμετείχε στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του άοπλου Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ τον Αύγουστο του 1996.

Η επιτυχία του Αρικλί φαίνεται στο ότι έλαβε περίπου το ίδιο ποσοστό με τον κεντροδεξιό Κουντρέτ Οζερσάι που έλαβε 5.7%, ο οποίος είναι πολιτικός με μακρά συμμετοχή στις δομές της υποτελούς αποσχιστικής «διοίκησης». Ο Οζερσάι, που είχε μακρά εμπλοκή σε επαναπροσεγγιστικά δρώμενα και ακαδημαϊκή παρουσία, θεωρείτο ο εκλεκτός του Ερντογάν πριν να λάβει το δακτυλίδι ο Τατάρ. Μάλιστα, στην επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάυ τον Φεβρουάριο του 2020 και στην σύσκεψη «στρογγυλής τραπέζης» που έγινε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με σκοπό το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, ήταν ο Οζερσάι ως «ΥΠΕΞ» που τον συνόδευσε.

Τέλος, το 4.2% του κεντρώου Σερντάρ Ντενκτάς, γιου του ιστορικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ραΐφ Ντενκτάς, δείχνει ότι η επιρροή του ιστορικού ονόματος φθίνει μεταξύ Τουρκοκυπρίων και εποίκων που συναποτελούν το «εκλογικό σώμα» της παράνομης οντότητας.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θεωρείται ο «πατριάρχης» του ψευδοκράτους αφού αυτός ηγήθηκε της τουρκοκυπριακής συνεργασίας της ΤΜΤ με την αποικιοκρατική αστυνομία και στρατό κατά της ΕΟΚΑ, της Τουρκανταρσίας του 1964, της έκκλησης για στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974 και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983, μπορεί να έθεσε το πεδίο όπου πολιτεύεται το πολιτικό σύστημα της κατοχής, ωστόσο το όνομά του από μόνο του δεν είναι ικανό να χρίσει τον γιο του και τον εκλεκτό της Άγκυρας.

Ως μια ειρωνία της ιστορίας, ένας Ντενκτάς βρέθηκε τώρα με μειωμένη ισχύ, στη σκιά μιας Τουρκίας που αφού έβαλε πόδι στην Κύπρο και την διχοτόμησε χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους, τώρα αφαιρεί από αυτούς την τοπικιστική τους ταυτότητα, αυτήν που έτσι και αλλιώς μορφοποίησαν στο κατακτημένο, κλεμμένο και εθνοκαθαρμένο έδαφος της βόρειας Κύπρου.

Πάντως, ενδείξεις από τα κατεχόμενα αναφέρουν πως ενδέχεται να υπήρξε χρηματισμός ψηφοφόρων υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου που στηρίζεται πιο ανοιχτά από την Άγκυρα.

Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί πως στο τέλος της ημέρας, ότι και να καταγραφεί για τις «εκλογές» στην αποσχιστική οντότητα που λυμαίνεται το κατεχόμενο έδαφος, βασίζεται σε πληροφορίες από τις εκεί πηγές. Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για τους πραγματικούς αριθμούς ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των εποίκων, που μαζί συναποτελούν το ίδιο το λεγόμενο «εκλογικό σώμα». Το σίγουρο είναι πως με βάση διάφορες έμμεσες μετρήσεις, ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται και αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει από τις γεννήσεις Τουρκοκυπρίων.

Τα ευρήματα των «απογραφών» που έγιναν εκεί αμφισβητούνται. Επίσης, και καθώς πρόκειται για μη-αναγνωρισμένο ψευδοκράτος, δεν υπάρχουν καν ξένοι παρατηρητές να ελέγξουν την αυθεντικότητα των αποτελεσμάτων.

11:15 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Σύμφωνα με την «Kıbrıs Postası», ο Ερχάν Αρικλί δήλωσε πως δεν πέτυχε τα ποσοστά που έθεσε ως στόχο και ενδέχεται να υποβάλει την παραίτησή του στα κεντρικά όργανα του κόμματος των εποίκων YDP.

arikli.jpg

Ποιος είναι όμως ο Αρικλί, ηγέτης του YDP, κόμματος των εποίκων και υποψήφιος σήμερα για την «προεδρία» του αποσχιστικού μορφώματος, και γιατί η συμμετοχή του στις λεγόμενες «εκλογές» προκάλεσε αναστάστωση στους Ελληνοκύπριους;

Ο Αρικλί συμμετείχε στο λιντσάρισμα που οδήγησε στον θάνατο του Τάσου Ισαάκ από το Παραλίμνι στις 11 Αυγούστου 1996.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1996, η Αστυνομία Κύπρου εξέδωσε εντάλματα για τέσσερις Τούρκους έποικους και δύο Τουρκοκύπριους σε σχέση με την δολοφονία του άοπλου Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ στην ελεγχόμενη από την UNFICYP νεκρή ζώνη στην Δερύνεια. Η Αστυνομία Κύπρου ζήτησε τη συνδρομή της Interpol για την σύλληψή τους.

Ανάμεσα στους έξι, ήταν και ο Ερχάν Αρικλί, ο οποίος τότε ήταν 40 χρονών. Ο Αρικλί κατάγεται από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ζούσε στα κατεχομένα περίπου από το 1985.

Η «Yeni Düzen» (01/01/2011) αναφέρει πως ο Αρικλί συνελήφθηκε στην Κιργισία ενώ λίγο αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος. Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε τότε, ευρισκόμενος στην Κιργισία, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει ποιοι δολοφόνησαν τον Τάσο Ισαάκ ενώ προκλητικά συμπλήρωσε ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε την έκδοση του από το ψευδοκράτος και όχι από μια ξένη χώρα, τότε θα ήταν έτοιμος να παραδοθεί στις αρχές της και να εκδικαστεί.

Εντάλματα είχαν εκδοθεί τότε και κατά πέντε ατόμων σε σχέση με την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, επίσης από το Παραλίμνι, στις 14 Αυγούστου 1996, ενώ προσπαθούσε να κατεβάσει την κατοχική σημαία από οδόφραγμα της Δερύνειας.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Κενάν Ακίν, ο οποίος διετέλεσε «Υπουργός Γεωργίας» του κατοχικού μορφώματος και «βουλευτής» του DP του Σερντάρ Ντενκτάς.

09:00 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

15f8332289d6c5.jpg

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία των εκλογικών αναμετρήσεων στα κατεχόμενα, η σημερινή είναι η 10η αναμέτρηση από το 1976 για ανάδειξη προέδρου του ψευδοκράτους.

08:00 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Με καταμετρημένο περίπου το 20% των καλπών ο Αρικλί λαμβάνει περίπου τις ίδιες ψήφους με τον κεντροδεξιό Οζερσάι. «Μεγάλη καταστροφή για το Κόμμα του Λαού», σύμφωνα με το δημοσιογράφο Vatan Mehmet της «Kıbrıs Postası».

vatanmehmet.JPG

07:35 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Σχετικά με την ψήφο των εποίκων, εκτιμάται πως αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο «καθαρόαιμο» κόμμα των εποίκων του Αρικλί (YDP) αλλά διοχετεύεται μέρος αυτών και στον δεξιό Τατάρ και στον κεντρώο Ντενκτάς.

07:10 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

To «SigmaLive» δημοσίευσε μεταφρασμένο πίνακα από το τουρκικό Think Tank SETA. Ο πίνακας περιέχει ανάλυση με θέσεις των υποψηφίων για Κυπριακό, Τουρκία & το «άνοιγμα» της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

15f8321de4d1d0.jpg

06:30 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο προεκλογικό βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Μουσταφά Ακιντζί.

Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «η απάντηση είναι ο Ακιντζί» ("Cevap Akıncı"), οι οπαδοί του νυν κατοχικού ηγέτη συμμετέχουν σε πορεία με πλακάτ όπου φαίνονται τα επιμέρους συνθήματα όπως «βούληση» ("irade"), «εμπιστοσύνη» ("güven"), «özgürlük» ("ελευθερία") και «αποφασιστικότητα» ("kararlılık").

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως από το βίντεο απουσιάζει παντελώς η ημισέληνος, αφού δεν φαίνονται καθόλου σημαίες είτε του ψευδοκράτους, είτε της Τουρκίας.

Άλλος ένας ισχυρός συμβολισμός είναι και το ότι πολλοί από τους εικονιζόμενους φέρουν στεφάνια με κλάδους ελαίας στο κεφάλι τους, ενώ φαίνεται και μια κοπέλα με στεφάνι να πορεύεται κρατώντας καπνιστήρι της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

06:15 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Μετά το κλείσιμο των καλπών και την πρώτη ανάγνωση των ειδήσεων και των πληροφοριών που έρχονται από τα κατεχόμενα από το «SigmaLive», η «Σημερινή Online» ρίχνει μια δεύτερη ματιά στις εξελίξεις και σχολιάζει τη σημασία τους, αναδεικνύοντας άλλες πτυχές.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.simerini.com.cy -με τακτική ανανέωση/refresh- για ανάλυση και σχολιασμό των πολιτικών εξελίξεων στα κατεχόμενα με τις παράνομες «εκλογές» του αποσχιστικού καθεστώτος.

06:00 μμ

πηγη:https://simerini.sigmalive.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου