Με δύο φαινομενικές διαρροές  και τρεις απουσίες, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση της πλειοψηφίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα:

 

Ψήφισαν 177
Άκυρα 2
Λευκά 0 
ΥΠΕΡ 175
ΚΑΤΑ 0
ΠΑΡΩΝ 0

Σύμφωνα με την απόφαση, η ήδη λειτουργούσα Προανακριτική Επιτροπή είναι αρμόδια να επεκτείνει την προκαταρκτική εξέταση για τα νέα αντικείμενα και να υποβάλει το συνολικό πόρισμα για όλα τα αδικήματα που θα διερευνηθούν. 

Τρεις απουσίες από το ΚΙΝΑΛ

Aπείχαν από τη διαδικασία η Φώφη Γεννηματά, που απουσίασε και από τη συζήτηση της Τρίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης. Κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει πολιτικό νόημα, όμως και οι τρεις είχαν ενημερώσει και είχαν αποστείλει σχετική επιστολή ψήφο που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων. 

Σάλος με το άνοιγμα της κάλπης. Δέχτηκε το αποτέλεσμα ο Τασούλας

Υπενθυμίζεται ότι έχει προκληθεί σάλος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν διεκόπη η διαδικασία  και  ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής, Βασίλης Υψηλάντης άνοιξε την κάλπη και επέστρεψε το ψηφοδέλτιο που είχε ρίξει ασφράγιστο ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, προκειμένου να σφραγίσει το φάκελο και να το ξαναρίξει στην κάλπη για να μην θεωρηθεί άκυρο.. 

Η σκηνή που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ενώ οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκαναν ευθέως λόγο για ακυρότητα της διαδικασίας. Από την πλευρά της η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, επισημαίνει επίσης την ακυρότητα της εκλογικής διαδικασίας και τον κάλεσε να επαναλάβει την ψηφοφορία. 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, διάβασε την επιστολή της Όλγας Γεροβασίλη καθώς και απάντηση της Εφορευτικής Επιτροπής στην οποία γνωστοποιεί την ομόφωνη απόφασής της ότι "για να εξασφαλιστεί  μυστικότητα της ψηφοφορίας επέτρεψε να αφαιρεθεί δημόσια το μοναδικό διπλωμένο ψηφοδέλτιο" ώστε να ψηφίσει κανονικά ο βουλευτής που το είχε ρίξει στην κάλπη, όπως αναφέρεται. 

Ο κ. Τασούλας απαντώντας στο ζήτημα που πρέκυψε, παρείχε κάλυψη στην Επιτροπή και τη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια προστάτεψε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και ότι σωστά αποφασίστηκε η τύχη του συγκεκριμένου διπλωμένου ψηφοδελτίου. "Το αποτέλεσμα με 175 ΝΑΙ καθιστά περαιτέρω αλυσιτελή την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ περί ακυροτητας" είπε αν και παραδέχτηκε όμως ότι δεν ήταν η διαδικασία οπως θα την ήθελε. Το επιχειρήμα ότι δεν παραβιάστηκε η μυστικότητα ενώ έχει παραβιαστεί η κάλπη, έχει προκαλέσει συζητήσεις. 

Την ίδια ώρα συνεδριάζει η Προανακριτική !

Ενδεικτικό της σπουδής της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επιταχύνει τις διαδικασίες είναι το γεγονός ότι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, με την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δ. Παπαγγελόπουλου, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής στην οποία καταθέτει ο πρώην Αν. Υπουργός Παύλος Πολάκης. 

Μάλιστα, στην έναρξη της συνεδρίασης η βουλευτής Δώρα Αυγέρη απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αθανάσιο Μπούγα, υπέβαλε τρία ερωτήματα για τον Αντιπρόεδρος της Προανακριτικης και, ταυτόχρονα, Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής για την ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση: "Που είναι ο κύριος Υψηλάντης κύριε Πρόεδρε;"  "Είναι κάτω στην καταμέτρηση;" "Βγάζει η βάζει ψήφους;" σε μια αποστροφή ενδεικτική των κωμικοτραγικών καταστάσεων που καταγράφονται στη Βουλή την Τετάρτη. 

πηγη:https://tvxs.gr