Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Αύγ 2023
Στην επικοινωνιακή συνταγή του εμπρησμού εμμένει ο Κικίλιας
Κλίκ για μεγέθυνση


 
Ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα μία σύλληψη για εμπρησμό επιμένοντας πως οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε «ανθρώπινο χέρι», ενώ προανήγγειλε «υπερδομή» ελέγχου των κονδυλίων στους δήμους

Τον επικοινωνιακό «πόλεμο» για τη διαχείριση των πυρκαγιών συνεχίζει η κυβέρνηση, παρά την μεγάλη τραγωδία με νεκρούς, μισό και πλέον εκατομμύριο καμένα στρέμματα και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδη γνωστοποίησαν πως η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει τσουχτερά πρόστιμα και υποχρεωτική φυλάκιση, χωρίς να πουν ούτε μισή κουβέντα για επανασχεδιασμό της πρόληψης και της ενίσχυσης των μέσων κατάσβεσης και δασοπροστασίας.

Σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε, για ακόμα μία φορά, τη σύλληψη ενός υπόπτου για εμπρησμό επιμένοντας πως «το ανθρώπινο χέρι παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις 1.670 πυρκαγιές που είχαμε μέσα στον Ιούλιο», σαν μην φέρουν ούτως ή άλλως ευθύνη οι αρχές για την δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.

Μιλώντας στο Open o υπουργός ανέφερε πως το άτομο πιάστηκε π’ αυτοφώρω, καθώς κουβαλούσε μπιτόνια με βενζίνη και εύφλεκτα υλικά στον Άγριο Στέφανο αλλά δεν πρόλαβε να βάλει φωτιά, όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για 87χρονο που έγινε αντιληπτός από έναν 39χρονο κάτοικο της περιοχής, την ώρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά με εύφλεκτο υγρό σε ξερά χόρτα, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

 «Ζούμε σε μία εποχή κλιματικής κρίσης, με έντονη βροχή, καταιγίδα, χαλαζόπτωση και έντονες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό» είπε πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα.

Και προειδοποίησε ότι έρχεται δύσκολη εβδομάδα, καθώς από αύριο «θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές».

Ανακοίνωσε... «υπερδομή» ελέγχου των κονδυλίων

Επίσης, υποστήριξε ότι «η Πολιτεία δίνει τα κονδύλια κάθε χρόνο εγκαίρως για τους καθαρισμούς και την πυροπροστασία, όσον αφορά στο δημόσιο χώρο, και η τοπική αυτοδιοίκηση με τη σειρά της οφείλει να αξιοποιεί κάθε ευρώ από αυτούς τους πόρους».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται να φτιαχτεί μια «υπερδομή» προκειμένου «να ελέγχεται το σύνολό της η δραστηριότητα αυτή. Ζητάμε και οι πολίτες να ανοίξουν την ευθύνη που τους αναλογεί». «Να καθαρίζουν τον χώρο εντός των σπιτιών και των οικοπέδων τους» είπε κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα γίνει μια σύσκεψη προκειμένου να συντονιστούμε με το υπουργείο Οικονομικών που δίνει τα κονδύλια, το υπουργείο Εσωτερικών που τα αποδεσμεύει στους δήμους για το τι προτεραιότητες δίνει, τι επιλέξιμες δαπάνες δίνει και πώς ελέγχει την διαδικασία. Μαζί με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το Δικαιοσύνης και το υπουργείο Τάξης, η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης. 

»Νομίζω η διαδικασία αυτή που γινόταν τον χειμώνα ή την άνοιξη θα ξεκινήσει νωρίτερα με ένα σύστημα τέτοιο που θα μπορεί να ελέγχεται και σε ότι αφορά το κομμάτι των δήμων και των ευθυνών που έχουν αλλά και την δυνατότητα να παίρνουν νωρίτερα τα κονδύλια» ανέφερε.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου