Σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από νομικούς προκάλεσε η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει πολίτες για τυχόν παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος σημειώνει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους, καθώς την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές Όργανο το οποίο αποτελείται από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, βάζοντας έτσι «μπλόκο» στην αρχή.

Μάλιστα, προειδοποιεί τα μέλη της ΑΔΑΕ ότι απειλούνται με ποινικές κυρώσεις (έως και 10 χρόνια κάθειρξη), αν παραβιαστεί η διαδικασία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην παραπάνω γνωμοδότηση. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, αναφέροντας μάλιστα ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας. «Σας περιμένω να με συλλάβετε» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απευθυνόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η γνωμοδότηση «παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της», προσθέτοντας πως αποκαλύπτεται πλέον η αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, που δεν είναι άλλη από την συσκότιση του σκανδάλου.

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το “σκοτεινό” θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επεσήμανε σε σχόλιό του το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την Κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς».

Σκληρή απάντηση επεφύλασσε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος με δήλωσή του χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου.

«Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, αλλά σύμφωνα και με τα ισχύοντα ευρύτερα στα κράτη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στα οποία ανήκει η χώρα μας, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός  με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών  υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση» σημείωσε μεταξύ άλλων για να προσθέσει σε άλλο σημείο τα εξής:

«Ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί “νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος”, να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο.

Όπως προαναφέρθηκε, αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τον νομικό κόσμο. Ο Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «νομικά αστήριχτη» γνωμοδότηση, η οποία παρερμηνεύει τη νομοθεσία. Επίσης, ο γνωστός δικηγόρος, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, έκανε λόγο για «φαλκίδευση» της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής και για επιχειρηματολογία «αμφίβολης συνταγματικότητας».

Ακόμη, ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ανέφερε πως «η γνωμάτευση του ανώτατου Εισαγγελέως της χώρας εκτιμώ ότι ακυρώνει τον έλεγχο της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και αποδυναμώνει, ίσως άθελα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ, σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».

Σχετικά με τη γνωμοδότηση, ο ίδιος υποστηρίζει πως «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» και φτάνει στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό».

Τέλος, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προ ολίγων ημερών, είχε χαρακτηρίσει αρμόδια την ΑΔΑΕ για ελέγχους σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις στελεχών του υπουργείου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναγνώριζε πως αρμόδια για τους ελέγχους είναι (και) η ΑΔΑΕ.

«Για το εν λόγω ζήτημα υφίστανται ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν.4622/2019 (Α΄ 133) και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών του ν.3115/2003 (A΄ 47). Τα μέλη όλων των ανωτέρω αρχών, όπως και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του εδαφίου 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Συντάγματος και των ν.4624/2019 (Α΄ 137), ν.2472/1997 (Α΄ 50) και ν.3471/2006 (Α΄ 133), απολαύουν μείζονος οργανικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, και κείνται εντελώς εκτός της σφαίρας επιρροής της εκτελεστικής λειτουργίας», τονίζει χαρακτηριστικά στην απάντηση του ο υπουργός Άμυνας στις 5 Ιανουαρίου.
πηγη: https://tvxs.gr