Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 31 Ιαν 2021
«Μέτρα ακορντεόν» για όσο διαρκεί η πανδημία και ξανά οι ευθύνες στους νέους από τον Γεωργιάδη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Στα τυφλά» και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να βαδίζει η κυβέρνηση, αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, με τον υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σε τηλεοπτική συνέντευξη να «κανονικοποιεί» την κατάσταση άνοιξε-κλείσε, λέγοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν μόνο αυτόν τον χαρακτήρα, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει σταθερότητα. Παράλληλα σε σχέση με το αν η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική, συνδέεται με τα ανοιχτά καταστήματα, εναπόθεσε την ευθύνη «στον χειμώνα» και «στη μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Μ. Βρετανία», ενώ έκανε αναφορά και σε «ευθύνες» των νέων αναφέροντας ότι πρέπει «να ξέρουν οι νεαροί ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους επιχειρήσεις των γονέων τους».

Για τα μέτρα που λαμβάνονται και τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής, κλήθηκε να μιλήσει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Open την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Αρχικά υποστήριξε ότι η απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα «ήταν απολύτως σωστή», καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «σε όλη την Αττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος, μέσα σε 12 μέρες», είπε. Επίσης πρόσθεσε πως «είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ειδικότερα όμως σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται ο υπουργός παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο, καθώς όπως σημείωσε «μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τη περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας», αλλά ταυτόχρονα είχε σημειώσει ότι «βλέπουμε ώστε να ξέρουμε τί ακριβώς κάνουμε», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την έλλειψη σαφούς σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κατά τη συνέντευξή του ο Άδ. Γεωργιάδης, έθεσε για άλλη μια φορά τα μέτρα που λαμβάνονται σε σύγκριση με άλλες χώρες διερωτώμενος αν «υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις». Όπως είπε, «οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους», είπε.
Αναφορικά δε, με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων», ενώ χωρίς να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία, έθεσε σαν αιτίες του «κοκκινίσματος» της Αττικής «στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Μ. Βρετανία» για να αναφέρει ακόμη ότι «θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».

«Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο»

Εν συνεχεία ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Αττική παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στις «κόκκινες» περιοχές, δεν εφαρμόζει την απαγόρευση μετακίνησης από τις 6 το απόγευμα. Ο Άδ. Γεωργιάδης, απάντησε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαι τύραννος, προσπαθώ να κάνω το σωστό, και αν κάνω λάθος το διορθώνω», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως «επιτρέψαμε την παράδοση εντός, στα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away». Συνάμα ισχυρίστηκε ότι «το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές και αυτές οι 12 μέρες έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο», ανέφερε.

Σε σχέση όμως με τα καταστήματα εστίασης τα οποία και μετρούν πολλούς μήνες κλειστά, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας, ο υπουργός είπε πως η εστίαση «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα», υπογραμμίζοντας παράλληλα «αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Ξανά στους νέους η ευθύνη

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε, επίσης το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού που παρουσίασε η εκπομπή στοχοποίησε κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης και πάλι τους νέους ανθρώπους, ενώ εμφανίστηκε και σε ρόλο «ρυθμιστή», αφού είπε ότι «το Ηράκλειο είναι κίτρινο, αλλά αν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, μπορεί να γίνει και κόκκινο. Να ξέρουν οι νεαροί ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους επιχειρήσεις των γονέων τους. Δεν κάνουμε πλάκα, πολεμάμε μια αρρώστια. Δεν είναι χαριτωμένη η εικόνα, αλλά τρομερά εκνευριστική, γιατί μπορεί να με αναγκάσει σε 15 ημέρες να κλείσω τα μαγαζιά στην Κρήτη», σημείωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνέκρινε την εικόνα συνωστισμού του περασμένου Σαββάτου με μία εβδομάδα πριν, λέγοντας πως «αν κάνετε σύγκριση της Ερμού χθες, με το περασμένο Σάββατο, θα δείτε ότι δεν είχε καμία σχέση. Η κίνηση στα καταστήματα στην Αττική εχθές ήταν η μισή. Άρα τα μέτρα που λάβαμε, μείωσαν την κινητικότητα στο μισό», συμπέρανε.
Εξηγώντας πως λειτουργούν τα μέτρα είπε ότι, «με την παράδοση εκτός και εντός γίνεται έλεγχος. Στο 13033 μπορείς να στέλνεις άπειρα μηνύματα. Όμως όταν έχεις παράδοση εκτός ή εντός, το μήνυμα που έχεις για να κινείσαι είναι αυτό που έχεις από την επιχείρηση. Το δίωρο ισχύει και για το click in shop. Ο καταναλωτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και κλείνει ραντεβού, και έχει περιθώριο δύο ωρών», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά έναν ενδεχόμενο «κόφτη» στο πόσα μηνύματα μπορεί να στείλει κάποιος, γνωστοποίησε πως «έχουμε φτιάξει πλατφόρμα, δουλεύουμε προληπτικά, που θα μπορούσες να στέλνεις μήνυμα και να σου έρχεται χρονόμετρο, να πατάς το link και να τίθεται σε λειτουργία. Όμως, ένα 15% του πληθυσμού δεν έχει κινητό με πρόσβαση στο διαδίκτυο, είπε. «Για αυτό δεν εφαρμόστηκε αυτό, και το έχουμε αφήσει σαν τελευταία λύση».

Στήριξη της εστίασης εκ των υστέρων

Για την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εστίασης, ο Άδ. Γεωργιάδης είπε πως «το 2020 είχαμε πάνω από 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν, σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Είναι αδύνατον να αδικηθεί κάποιος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, γιατί δεν παρεμβαίνει άνθρωπος σε αυτό», σημείωσε.

Παράλληλα υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, έχουν δικαίως λάβει μεγάλη στήριξη από το κράτος, «και θα λάβουν και περαιτέρω στήριξη. Όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ενίσχυση για την εστίαση. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες, ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι καραντίνες έφεραν πλήγμα στις επιχειρήσεις τόσο του λιανεμπορίου όσο και της εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,86 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 5,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,62 δισ. ευρώ και αύξηση 19,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 10,73 δισ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕΛΣΤΑΤ για την εστίαση αναφέρει ότι για τον μήνα Νοέμβριο (αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) είχε κύκλο εργασιών 56,08 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 53,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019.

Στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ολικού lockdown

Ο υπουργός επιπροσθέτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου ολικό lockdown, στη λογική του «ακορντεόν», ενώ υποστήριξε ακόμη ότι στις ουρές για τα καταστήματα τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι οι καταναλωτές φορούν μάσκα.

«Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εικόνες συνωστισμού στις ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και το σενάριο να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων, ο Άδ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ουρές στα καταστήματα. Οι ουρές τηρούνται και όλοι φορούν μάσκα. Δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Στην Αττική απερρίφθη το να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Είναι καθαρά θέμα μεγέθους. Αν μειωθεί ο χρόνος αγορών, διακινδυνεύουμε πανζουρλισμό. Σε άλλες περιοχές γίνεται γιατί είναι μικρό το μέγεθός τους. Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, εμείς και ο υπόλοιπος πλανήτης. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια», κατέληξε.

πηγη:https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου